Prim-ministrul Recean anunță pachetul ”Spor pentru Moldova”, care include majorarea salariilor, plăți unice și finanțarea unor proiecte prioritare

După un exercițiu amplu de evaluare a gradului de executare a bugetului, Guvernul a identificat resursele necesare pentru majorarea salariilor și acordarea unor plăți unice pentru 170 de mii de angajați din diverse categorii profesionale. Pachetul de măsuri salariale „Spor pentru Moldova” a fost  prezentat de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unui breafing de presă, iar rectificarea bugetară va fi propusă Parlamentului spre aprobare săptămâna viitoare.

„Guvernul rămâne aproape de cetățeni. Chiar dacă este un an destul de dificil, împreună cu partenerii externi venim în sprijinul mai multor categorii ale populației pentru a îmbunătăți condițiile de viață. Avem un plan concret pe dimensiunea socială și economică, iar obiectivul nostru este să construim o economie puternică, europeană care să ducă și în continuare la creșteri salariale”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor din sistemul medical finanțat prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală va crește cu 15%, iar a medicilor legiști cu 26%. Astfel, de majorare vor beneficia circa 48 de mii de lucrători ai sistemului medical. Salariul mediu al unui medic se va majora de la 17 344 de lei la 19 945 de lei, al unui asistent medical de la 11 094 de lei la 12 758 de lei, al unei infirmiere de la 6 510 lei la 7 486 de lei. Vor crește și salariile medicilor și asistenților medicali din instituțiile speciale: spitalele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, instituțiilor penitenciare și centrelor de reabilitare și plasament.

De un suport financiar vor beneficia și angajații din domeniul educației. 66 de mii de persoane – cadre didactice și științifice din toate instituțiile de învățământ – vor primi o plată unică în valoare de 5 mii de lei, iar peste 35 de mii de cadre non-didactice vor beneficia de 3 mii de lei. În premieră, această plată va fi acordată pentru întregul sistem de învățământ public – în total peste 100 de mii de persoane.

De asemenea, o plată unică în valoare de 5000 de lei va fi oferită celor peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – salvatori, polițiști și carabinieri, care protejează siguranța cetățenilor și asigură ordinea publică în țara noastră.

În același timp, în urma rectificării bugetare, circa 1700 de angajați, personal artistic din instituțiile teatral-concertistice al căror fondator este Ministerul Culturii, vor primi cu 25% mai mult – un actor va avea un salariu de 8500 de lei, cu 1500 de lei mai mult decât în prezent, iar un regizor va primi 11 210 lei, cu 2 mii de lei mai mult decât salariul curent.

Suplimentar, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru repararea drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor și pentru Programul „Satul european”, precum și 100 de milioane de lei drept spor pentru agricultură care va sprijini fermierii în dezvoltarea afacerilor și deschiderea a noi locuri de muncă. Totodată, alte 352 milioane de lei au fost identificate în vederea acoperirii cheltuielilor pentru energia electrică și căldură, suportate de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

Caz șocant la Bălți: O femeie încerca să se arunce în fața mașinilor. A fost dusă la Spitalul de Psihiatrie

O femeie din Bălți, care avea un comportament agresiv, încerca să se arunce în fața automobilelor din trafic. Carabinierii au intervenit pentru a preveni un eventual accident sau traumatism, realitatea.md.

Totodată, a fost solicitată și o ambulanță.

„La scurt timp, femeia a fost preluată și transportată la Spitalul de Psihiatrie Bălți, pentru a primi îngrijiri medicale, iar ulterior s-a stabilit că aceasta era la evidența psihiatrului”, mai transmite carabineirii.

Noii miniștri au fost învestiți

Vladimir Bolea, Daniela Misail-Nichitin și Ludmila Catlabuga au depus jurământul, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinție. Astfel, noul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, noua ministră a agriculturii și industriei alimentare și noua ministră a afacerilor interne sunt de astăzi oficial în funcții, transmite IPN.

Președinta Maia Sandu a declarat că în domeniul afacerilor interne prioritățile sunt clare. Prima ține de accelerarea procesului de negociere cu Uniunea Europeană, iar a doua ține de creșterea capacității instituțiilor din subordine și îmbunătățirea cooperării acestor instituții, astfel încât cetățenii să fie și să se simtă în siguranță.

Șefa statului i-a urat bun venit în echipa guvernamentală noii ministre a agriculturii. Potrivit Maia Sandu, Ludmila Catlabuga a reușit să demonstreze profesionism și curaj într-un domeniu complicat, iar acum va trebui să conducă un domeniu cu multe probleme.

Lui Vladimir Bolea, președinta Maia Sandu i-a mulțumit pentru transformările pe care le-a făcut în agricultură, precizând că acum el preia un domeniu amplu, cu multe responsabilități și cu impact major asupra majorității cetățenilor. „Programele și proiectele de care este responsabil ministerul pe care îl veți conduce, contribuie în modul cel mai direct la creșterea nivelului de viață al omului. De aceea și viteza cu care ne mișcăm, și calitatea acțiunilor sunt foarte importante”, a precizat Maia Sandu la ceremonia de depunere a jurământului.

La rândul său, premierul Dorin Recean i-a spus Daniellei Misail-Nichitin că „poliția Republicii Moldova a demonstrat deja performanță în lupta împotriva corupției electorale, precum și o capacitate în creștere de a asigura ordinea publică. Vrem ca aceeași performanță vizibilă și în folosul oamenilor să fie în celelalte subdiviziuni ale MAI”. Dorin Recean i-a urat bun venit în cabinetul de miniștri și Ludmilei Catlabuga: „Am încredere că, așa cum ați construit agricultură cu valoare adăugată înaltă pentru familia dumneavoastră, veți reuși să multiplicăm această experiență la nivel de țară”. Premierul i-a mulțumit lui Vladimir Bolea pentru că a transformat un sector și l-a îndemnat să se apuce de altul. „Sectorul construcției trebuie revitalizat pentru că este un contribuitor și un motor al creșterii economice”, a menționat Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea, care până acum a exercitat funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare, a preluat portofoliul de ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, după demisia recentă a lui Andrei Spînu. Ludmila Catlabuga, care este femeie de afaceri, preia șefia Ministerului Agriculturii. Daniella Misail-Nichitin îl înlocuiește pe Adrian Efros, care și-a prezentat, luni seara, demisia din funcția de ministru de interne.

Doi vânători din Capitală, prinși în flagrant cu o căprioară împușcată

În adresa Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului a parvenit informația de la un inspector voluntar de mediu cu privire la comiterea acțiunilor de braconaj în fondul cinegetic din extravilanul comunei Gangura, raionul Ialoveni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Imediat deplasându-se la fața locului, în comun cu specialistul domeniul studiului vânatului al subdiviziunii teritoriale Ialoveni, inspectorii de mediu au constatat faptul dobândirii ilegale, prin împușcare din arma de vânătoare, a unui exemplar mascul, din specia căprior (lat. capreolus capreolus), comis de către doi locuitori ai capitalei, membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.

La locul faptei au intervenit și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Ialoveni, care au ridicat două arme de vânătoare, muniție, două binocluri, permisele de armă, carnetele de vânător, cartușe percutate și un automobil utilizat pentru gonirea animalului. Cadavrul căpriorului a fost predat specialiștilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru examinare.

Potrivit Anexei nr. 6 din Legea regnului animal nr. 439/1995, taxa de despăgubire pentru vânarea ilegală a unui căprior este de 12.500 lei.

Pe numele suspecților a fost deschis un dosar penal pentru braconaj, conform art. 233 din Codul Penal. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amenzi între 27.500 și 42.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității între 180 și 240 de ore sau închisoare de până la trei ani.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului reiterează importanța respectării legislației de mediu și avertizează că faptele de braconaj vor fi pedepsite conform legii.

Doi minori, surprinși pe acoperișul Porților Orașului
Articolul anterior
Anatol Bivol, în lacrimi! Părinții fraților Bivol au fost șocați când și-au văzut copiii la televizor: ”Nici habar nu au avut de prima evoluare în scenă”
Articolul următor