Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a sosit în Republica Moldova

Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a venit în Republica Moldova, pentru a participa la Summitul Comunității Europene 2023, din 1 iunie. Dialogul strategic moldo-britanic este caracterizat de o ascensiune în ultima perioadă, inclusiv datorită deschiderii părții britanice pentru susținerea țării noastre în noul context de securitate regională.

Republica Moldova a stabilit o colaborare foarte strânsă cu Regatul Unit, inclusiv în cadrul forurilor internaționale și multilaterale, precum Consiliul Drepturilor Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite și OSCE. Statele conlucrează pe cele mai sensibile sectoare, cum ar fi lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, sectorul financiar-bancar, energetic, consolidarea administrației publice.

Fondul britanic pentru Buna Guvernare (GGF) susține Republica Moldova în implementarea măsurilor anticorupție, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, reformele din sectoarele cheie (sectorul bancar și cel energetic), consolidarea statului de drept și presa independentă.Totodată, în martie curent, Guvernul britanic a anunțat despre o finanțare suplimentară pentru a întări reziliența Republicii Moldova.

Cu ocazia organizării Summitului CPE 2023, autoritățile naționale au instituit măsuri de protecție și securitate la nivel internațional, pentru buna desfășurare a evenimentului, unde vor fi prezenți oficiali ai statelor europene și înalți reprezentați ai UE.

Inovație sustenabilă: Un start-up din Moldova a inventat un material revoluționar de izolație termică din deșeuri biodegradabile

CND SRL, un start-up din Moldova, a creat un material revoluționar de izolație termică biodegradabilă din deșeuri industriale și agricole. Această soluție ecologică reduce impactul asupra mediului și înlocuiește materialele tradiționale de izolare, care sunt adesea dăunătoare mediului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul Galei Moldova Eco Energetică 2024, CND SRL a fost premiată cu un grant de 10.000 USD, acordat prin programul GCIP Moldova. Acești bani vor ajuta compania să își extindă producția și să aducă inovația pe piață, oferind o alternativă sustenabilă pentru industria construcțiilor. Izolația biodegradabilă este produsă din materiale vegetale și deșeuri industriale.

„Noi acum avem o mare problemă cu izolarea clădirilor. Se folosesc materiale sintetice din plastic și materiale care se obțin din piatră și altele, care sunt nebiodegradabile. Ne-am gândit că am putea obține o izolație termică de calitate înaltă din ceea ce avem în Republica Moldova. Putem folosi paie, crengi, fân și altele, pe care să le transformăm în izolație termică și folosi tehnologia de creștere a ciupercilor, folosind miceliul acestora pentru a crește izolația. Noi putem să le producem local și să izolăm clădirile, atât cele rezidențiale, cât și cele publice. Putem să le folosim chiar și pentru ambalaj”, a explicat Nicolae Covalenco, vicedirectorul companiei CND.

Impactul asupra mediului este semnificativ, deoarece acest produs consumă puțină energie electrică și apă în comparație cu produsele convenționale de pe piață. În plus, tehnologia folosită de CND SRL contribuie la reducerea cantității de deșeuri nebiodegradabile, oferind o alternativă ecologică pentru construcții și alte industrii.

„Competiția Moldova Eco Energetică este foarte importantă. În primul rând, ea încurajează antreprenorii care încearcă să meargă pe calea inovațiilor. Calea inovațiilor este, într-adevăr, dificilă, dar și rezultatele obținute pot fi extrem de bune și importante. Cele mai mari obstacole au fost la nivel de idee. Izolația dezvoltată de noi, după demolarea clădirilor care va fi masivă în 20-30 de ani, va ajunge în sol și se va transforma într-un îngrășământ pentru plante. Astfel, nu vom avea stocuri enorme de plastic”, a adăugat Covalenco.

VIDEO! Implementarea în masă a roboților umanoizi ar putea începe în scurt timp. Există 100.000 de roboți care vor ajunge în diverse industrii

Compania Figure AI proiectează roboți umanoizi capabili să îndeplinească sarcini fizice, să înțeleagă comenzile vorbite și chiar să interacționeze, în mod natural, cu oamenii, scrie adevărul.ro.

În următorii patru ani, Statele Unite vor lansa 100.000 de roboți umanoizi care vor lucra în fabrici, depozite și alte sectoare.

Figure AI, condusă de Brett Adcock, a încheiat deja acorduri cu mari companii pentru a-și implementa roboții în industrie. Deși nu a fost dezvăluit numele noului său partener de afaceri, se știe că tehnologia acestuia a fost deja testată în fabricile BMW, unde a fost integrată cu succes în producția de mașini. 

Aceste acorduri sunt importante pentru că, practic, reprezintă un prim pas pentru ca acești roboți să înceapă să fie produși în masă, costurile de producție ale acestora să fie reduse și accelerate astfel încât să fie implementați în lume cât mai curând posibil.

Figure AI a reușit să-și facă roboții mult mai inteligenți. Roboții lor pot acum să învețe și să ia decizii pe cont propriu mai ușor și fără să se bazeze atât de mult pe comenzi predefinite. Cu acest nou progres, ei pot procesa informații, învăța și își pot îmbunătăți singuri răspunsurile.

Acest lucru a fost numit de Brett Adcock, fondatorul companiei, drept „magie pură”, deoarece tehnologia a avansat atât de repede încât roboții își îmbunătățesc capacitatea de a înțelege și de a răspunde într-un timp record.

Iar cel mai avansat model este Figura 02, concepută pentru a înțelege instrucțiunile, a se deplasa cu agilitate și a munci. Printre caracteristicile sale cele mai impresionante se numără: camere și senzori pentru detectarea obstacolelor, mâini avansate care le permit să țină obiectele cu precizie, difuzoare și microfoane pentru a interacționa cu oamenii și un creier cu inteligență artificială, capabil să învețe și să se îmbunătățească în timp, menționează sursa citată.

Există 100.000 de roboți propuși pentru a ajunge în diverse industrii, iar modul în care au impact asupra sectorului tehnologic va depinde de modul în care este gestionată integrarea lor.

Astfel, este de așteptat ca, în principiu, acești roboți să poată prelua sarcini periculoase sau solicitante din punct de vedere fizic. Dar acest lucru ridică și întrebarea dacă tehnologia ar putea să ajungă să înlocuiască muncitorii umani și încotro se vor îndrepta aceștia?

Deși automatizarea nu va însemna sfârșitul muncii umane, cu siguranță ea va forța multe persoane să se adapteze și să se specializeze în noi domenii de activitate.

O dronă rusească a lovit în Centrala de la Cernobîl

O dronă rusească a lovit în noaptea de joi spre vineri scutul de protecție al reactorului 4 de la Cernobîl, provocând o explozie urmată de incendiu, relatează Reuters citat de digi24.ro.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că nivelurile de radiații rămân stabile, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează printr-o postare pe X că acest atac reprezintă „o amenințare teroristă la adresa întregii lumi”.  Personalul de securitate în caz de incendiu și vehicule au răspuns în câteva minute şi nu au fost raportate victime, informează AIEA. „Nivelurile de radiaţii din interior şi din exterior rămân normale şi stabile. AIEA continuă să monitorizeze situaţia”, a adăugat agenţia.

Reacția lui Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că drone ale Rusiei au lovit în cursul nopţii de joi spre vineri scutul de protecţie împotriva radiaţiilor de la fosta centrală de la Cernobîl.

Președintele ucrainean scrie în postare că „Noaptea trecută, o dronă de atac rusească cu încărcătură explozivă a lovit adăpostul care protejează lumea de radiații de la fostul reactor al centralei nucleare de la Cernobîl”. „În fiecare seară, Rusia recurge la astfel de atacuri asupra orașelor și infrastructurii Ucrainei. Rusia continuă să-și dezvolte armata și nu arată nicio modificare a retoricii sale statele bolnave și inumane. Asta arată în mod clar că Putin nu se pregătește de negocieri, ci se pregătește să înșele în continuare lumea”, a spus liderul de la Kiev. Din acest motiv, a arătat Zelenski în postarea despre atacul de la Cernobîl, este necesară o presiune unificată din partea tuturor celor care prețuiesc viața, astfel încât agresorul rus să fie tras la răspundere pentru acțiunile sale.

Vama Leușeni – Albița, luată cu asalt de moldoveni
Articolul anterior
Forțele de ordine asigură la cel mai înalt nivel de securitate Summitul
Articolul următor
Close menu