Prima țară care a intrat în 2024. Ultima care va trece în următorul an se află la 2.000 km distanță

Lumea începe deja să intre în 2024. Insula Kiribati, situată în Oceanul Pacific, a intrat deja în 2024 la ora 12.00, ora României, având un avans de 14 ore faţă de Greenwich Mean Time (GMT).

O oră mai târziu, Tonga, Samoa şi părţi din Noua Zeelandă ajung la 2024.

Va fi apoi rândul Australiei să intre în noul an şi o mare parte a lumii va sărbători deja noul an înainte ca focurile de artificii să fie lansate şi în România la miezul nopţii.

Rând pe rând vor trece în noul an ţările Asiei de Est – din Japonia, China şi cele două Corei, până în Filipine, Thailanda şi Maldive.

Urmează Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.

Primele ţări europene care urmează să întâmpine 2024 sunt Rusia, ţările din Caucaz, apoi vine rândul României, Ucrainei, Moldovei şi al vecinilor din Balcani, dar şi mare parte din continentul african.

Europa de Vest intră în 2024 cu o oră mai târziu.

În Statele Unite, pe coasta de est, noul an vine când în România 2024 se va fi instalat deja de 7 ore. Cei de pe coasta de vest, inclusiv Los Angeles-ul, vor întâmpina noul an duminică la ora 10:00, ora României.

Ultimii locuitori care vor intra în noul an sunt cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană. La ei, 2024 ajunge când în România va fi deja 1 ianuarie, ora 13:00.

Culmea, ultima regiune care va intra în 2024, insulele Samoa Americane, tot din Pacific, la aproape 24 de ore după primul popas al noului an pe Pământ, se află la doar aproximativ 2.000 de kilometri de Kiribati.

Sursa: News.ro

Maia Sandu, întrevedere cu vicepreședinta SUA, în Elveția: „Am discutat despre angajamentul nostru pentru pacea în regiune”

Președinta Maia Sandu a avut o discuție cu vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, în marja Summitului pentru pace în Ucraina, care se desfășoară în Elveția.

„Am discutat despre parteneriatul puternic dintre Moldova și SUA și despre angajamentul nostru comun pentru pacea și securitatea în regiune. Așteptăm cu nerăbdare cooperarea noastră continuă”, a menționat Maia Sandu, potrivit jurnal.md.

Șefa statului a avut discuții cu mai mulți înalți demnitari. Cu președintele Letoniei, a vorbit despre aprofundarea legăturilor dintre cele două state pe măsură ce Moldova avansează pe calea sa către UE.

„Am subliniat importanța conlucrării pentru ca viitoarele alegeri din Moldova să fie libere de interferențe maligne străine”, a spus Maia Sandu.

Președinta RM a avut și o întrevedere cu președinta Georgiei, Salome Zurabișvili.

„Ne-am reafirmat sprijinul pentru aspirațiile spre democrație și UE ale poporului georgian. Suntem alături de Georgia, în timp ce ei luptă pentru un viitor mai luminos și democratic”, a accentuat Maia Sandu.

Pe agenda șefei statului a fost și întrevederea cu președintele Albaniei, Bajram Begaj.

„Am discutat despre aspirațiile noastre comune ale UE, îmbunătățirea legăturilor economice și comerciale și promovarea turismului între țările noastre”, a spus Maia Sandu.

Marșul Solidarității a paralizat traficul din centrul capitalei. Transportul public a fost redirecționat

Primăria municipiului Chișinău informează despre traficul afectat din centrul capitalei în urma desfășurării „Marșului Solidarității”. Prin urmare, este blocată circulația troleibuzelor care traversează strada București.

„Prin urmare la indicația agenților de patrulare, troleibuzele sunt redirecționate după cum urmează:

– Ruta nr. 28 circulă pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tur/retur;

– Ruta nr. 34 – redirecționată pe str. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea;

– Ruta nr. 17 – redirecționată pe bd. Dacia – str. Ciuflea – bd. C. Negruzzi – Gara Feroviară.

Menționăm că, la indicația agenților de patrulare pot apărea redirecționări inopinante”, se arată în comunicatul emis de Primăria municipiului Chișinău.

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice

Taxiurile zburătoare vor fi testate deasupra Parisului în timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anunțat ministrul francez al Transporturilor, Patrice Vergriete. Noile vehicule nu vor disponibile pentru publicul larg.

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor OlimpiceImagine simbol

„Vom experimenta această premieră mondială în timpul Jocurilor Olimpice. Este un progres tehnologic care ar putea fi de folos”, a spus Vergriete, potrivit ziarului Le Parisien, transmite adevarul.ro.

Taxiul aerian VoloCity de la Volocopter a trecut prin peste 2.000 de teste, dar aceasta va fi prima dată când va fi folosit în public.

Potrivit companiei, „taxiul aerian VoloCity este pregătit să transporte pasageri între noduri cheie din transport, cum ar fi gările și aeroporturile. Acest lucru va permite transportul fără opriri și mai rapid”.

Taxiul are doar două locuri și funcționează cu ajutorul unui motor electric și ar putea fi utilizat, în viitor, în principal ca ambulanță și pentru alte servicii de urgență.

Scopul principal al testării în timpul jocurilor este de a evalua costurile operaționale și nivelurile de zgomot.

Pentru a transporta pasageri în mod comercial, VoloCity trebuie să obțină certificare de la Agenția UE pentru Siguranța Aviației (EASA). Volocopter își propune să primească certificarea până în toamna acestui an.

La începutul acestui an, compania a fost aproape de faliment, după ce a investit aproximativ 650 de milioane de dolari în dezvoltare.

Acum, după ce a realizat primele modele, compania se confruntă cu o opoziție în Franța. Sunt voci care spun că taxiul nu este chiar atât de nepoluant, iar autoritatea franceză de mediu a măsurat nivelul de zgomot al unui taxi aerian în zbor la 65 de decibeli și a concluzionat că nu a fost atât de silențios pe cât promiteau reprezentanții firmei.

O organizație de mediu, French Nature Environment, a lansat o petiție pentru interzicerea vehiculelor și are peste 15.500 de semnături.

Potrivit Politico, conceptul de taxiuri aeriene de la Paris în timpul Jocurilor Olimpice a apărut de la președintele francez Emmanuel Macron, cu scopul de a prezenta inovația în Franța.

Dirk Hoke, CEO al Volocopter, consideră că taxiurile aeriene vor face concurență serioasă transportul tradițional la sol până la sfârșitul deceniului.

Ei au format cele mai frumoase cupluri de vedete ale anului 2023
Articolul anterior
Obiceiul calendarului de ceapă de Anul Nou. Previziuni pentru anul 2024
Articolul următor