Prima țară din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină

Pentru prima dată în Norvegia, numărul mașinilor electrice este mai mare decât cel al mașinilor pe benzină, a declarat o organizație din industrie, o premieră mondială, scrie stirileprotv.ro.

Din cele 2,8 milioane de autoturisme înmatriculate în țara nordică, 754.303 sunt complet electrice, față de 753.905 care funcționează pe benzină, a precizat federația rutieră norvegiană (OFV) într-o declarație.

Modelele diesel rămân cele mai numeroase, cu puțin sub 1 milion, dar vânzările lor sunt în scădere rapidă.

„Acesta este un moment istoric. O piatră de hotar pe care puțini o anticipau acum 10 ani”, a declarat directorul OFV, Øyvind Solberg Thorsen. „Norvegia se îndreaptă astfel rapid spre a deveni prima țară din lume cu un parc de autoturisme dominat de mașini electrice.”

Norvegia, în mod paradoxal un mare producător de petrol și gaze, și-a stabilit ca obiectiv ca toate mașinile noi vândute să fie vehicule cu emisii zero – în principal vehicule electrice, deoarece ponderea mașinilor cu hidrogen este foarte mică – până în 2025, cu 10 ani mai devreme decât obiectivul UE.

În august, vehiculele complet electrice au reprezentat un procent record de 94,3% din înmatriculările de mașini noi în Norvegia, impulsionate de vânzările modelului Tesla Model Y.

Autoritățile norvegiene au oferit reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice, făcându-le să aibă un preț competitiv în comparație cu mașinile pe combustibil, diesel și hibride. Succesul norvegian al vehiculelor electrice contrastează puternic cu dificultățile înregistrate în alte părți ale Europei.

Vânzările de mașini electrice au început să scadă la sfârșitul anului 2023, iar în prezent reprezintă doar 12,5% din mașinile noi vândute pe continent.

R. Moldova va putea exporta preparate din carne de pasăre în UE

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) aduce la cunoștința agenților economici, producători de produse din carne de pasăre, despre modificările efectuate în legislația Uniunii Europene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Astfel,  Republica Moldova a fost autorizată să exporte în Uniunea Europeană,  începând cu data de 01 ianuarie 2025, produse din carne de pasăre “care nu trebuie să fie supuse unui tratament specific de atenuare a riscurilor în conformitate cu anexa XXVI la Regulamentul delegat (UE) 2020/692 (spre exemplu  preparate din carne de pasăre)”.

ANSA îndeamnă mediul privat să depună, la sediile autorității, cererea pentru exportul categoriei date de produse din carne de pasăre.

Menționăm că, la producerea preparatelor din carne de pasăre se va permite utilizarea cărnii materie-primă de pasăre, provenită de la abatoare care sunt listate cu drept de export în Uniunea Europeană.

Amintim că, primele exporturi de carne de pasăre, din Republica Moldova în statele-membre ale Uniunii Europene, au fost lansate începând cu luna noiembrie 2024.

Din cauza crizei energetice, în stânga Nistrului se vor închide unele policlinici și spitale

Unele spitale și policlinici din Transnistria își vor suspenda activitatea, în cazul întreruperii livrărilor de gaze naturale. Despre asta anunță canalele TV locale. Acestea precizează că pacienții din instituțiile medicale care vor fi închise vor fi redirecționați spre cele care își vor continua activitatea. Lista lor va fi stabilită de așa-zisul minister al sănătății de la Tiraspol.

De asemenea, presa din regiune anunță că, de luni, în Transnistria vor fi suspendate examenele medicale programate. Decizia are la bază necesitatea eliberării paturilor pentru situații de urgență, în cazul în care va fi nevoie de acordarea asistenței în condiții de staționar.

Pe lângă apelurile obișnuite, ambulanțele vor transporta pacienții și la spitalele în care va exista încălzire centralizată, a declarat șefa așa-zisului minister al sănătății de la Tiraspol, Cristina Albul.

Servicii medicale urgente mai calitative pentru locuitorii din 18 sate din raionul Soroca

Astăzi, 20 decembrie, a avut loc inaugurarea Punctului de asistență medicală urgentă (PAMU) Bădiceni din cadrul Substației Soroca, după reparație capitală și dotare cu echipament. Locuitorii din 18 sate, Grigorăuca, Bădiceni, Dărcăuți, Mălcăuți, Sobari, Valea, Livezi, Cremenciug, Oclanda, Iarova, Balinți, Balinții Noi, Decebal, Slobozia Nouă, Niorcani, Tolocănești, Rudi și Visoca din raionul Soroca, beneficiază de servicii medicale urgente calitative la etapa de prespital, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Sediul, reparat și modernizat, cu o suprafață totală de 189,6 metri pătrați, dispune de săli de alertă, de păstrare a medicamentelor, de odihnă pentru angajați etc. Totodată, punctul de urgență are și un garaj nou, cu două boxe, pentru ambulanțe.

PAMU Bădiceni a fost reparat și dotat cu ajutorul financiar al Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Suma investițiilor este de aproximativ cinci milioane de lei.

Menționăm că PAMU Bădiceni are 13 angajați, care, de astăzi, au parte de condiții mai bune de muncă.

O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Ce explicație a avut bărbatul
Articolul anterior
Alimente pe cale de dispariție: 8 produse obișnuite care ar putea deveni delicatese în viitorul apropiat
Articolul următor