Prima Universitate care va organiza cursuri de blogger, vlogger sau influencer

Universitatea Dunărea de Jos din Galați este prima din România care va organiza cursuri de blogger, vlogger sau influencer.

Cursurile se adresează oricui și vor costa 300 de lei ro. Profesorii de la Facultatea de Litere vor preda retorica, iar la ore vor fi și invitaţi influenceri cunoscuți din țară.

Într-o cameră de cămin Codruț şi Marius împart acelaşi laptop. Sunt colegi la Facutatea de Sport în Galaţi şi sunt nerăbdători să se înscrie la cursurile de influencer. Codruț vrea să-i înveţe şi pe alţii să aibă un stil de viaţă sănătos.

Codruț Perișan, student la Facultatea de Sport: “De la vârsta de 14 ani, la vârsta de 18 ani. Eram foarte slab, nu aveam o alimentaţie ok. Nopţi nedormite, mă jucam foarte mult la calculator şi am vrut să fac o schimbare în viaţa mea”.

Băieţii văd în cursurile de influencer o oportunitate.

Marius Munteanu, student în anul al III-lea: “Având în vedere că sunt şi ultimul an, mi-ar fi foarte uşor şi se şi câştigă din chestia asta. Este un lucru care merge în ziua de azi. Ore de sport, exerciţii, sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face”.

Fiecare modul – de blogger, vlogger sau influencer – vă costa 300 de lei şi va conţine cel puţin 20 de ore de teorie şi practică.

Alexandru Nechifor, prorector Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi: “Sunt specialişti de la facultatea noastră de Litere – şi în special de la departamentul de Jurnalism – şi Influenceri şi oameni care au deja succes în acest domeniu”.

Cursurile se adresează oricui, nu doar studenţilor de la Universitatea de stat din Galaţi şi vor fi ţinute inclusiv online.

Simona Antofi, decan, Facultatea de Litere: ”Înseamnă retorică, comunicare specializată, lexic specializat în comunicare, tehnici de persuasiune, şi o componentă practica care se va desfăşura cu bloggeri, vloggeri şi influenceri de top din zilele noastre”.

Un studiu realizat anul trecut arată că numărul influencerilor din ţara noastră e greu de estimat. Se vorbeşte despre aproximativ 150 de mii, dar numai 2500 dintre ei reuşesc să câştige bani din această activitate şi sunt recunoscuţi.

Alexandru Vlad, preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi: “Este o metodă prin care studenţii îşi pot exercita plăcerile din spatele calculatorului, să spunem aşa. Este benefic, se poate monetiza”.

sursa

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Uniunea Europeană oferă sprijin financiar de peste 1,4 milioane de euro pentru restaurarea cetății Tighina
Articolul anterior
Moldova a recepționat primul lot de vaccinuri Moderna, oferit gratuit prin platforma Covax
Articolul următor