Primăria municipiului Chișinău va deschide în timpul apropiat 20 de magazine de vânzare a pâinii sociale, a anunțat primarul Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă, scrie IPN.
Edilul a menționat că proiectul va fi implementat în contextul în care Combuinatul de panificație „Franzeluța” a anunțat că scumpește tot sortimentul de pâine, cu excepția pâinii sociale.
Primarul nu a precizat cine și din ce fonduri va coace pâinea care va fi vândută în cele 20 de magazine și nici cât va costa aceasta.
SA „Franzeluța” a anunțat că majorează prețurile la tot sortimentul de pâine, cu excepția pâinii sociale. Potrivit producătorului, scumpirea este inevitabilă, întrucât costurile de până acum nu ajung la nivelul cheltuielilor de producere. Ca reacție, PSRM a venit cu un comunicat de presă, în care cheamă Guvernul să ia măsuri.
Moldindconbank și Mastercard au lansat plățile contactless în troleibuzele din Bălți
Locuitorii și oaspeții din al doilea cel mai mare oraș din Republica Moldova au ocazia acum să plătească pentru călătoria în troleibuz cu cardul sau cu telefonul. Plățile fără numerar vor fi acceptate pe toate rutele urbane de troleibuz prin intermediul validatoarelor speciale. Pasagerii pot achita călătoria pe un astfel de validator cu cardul contactless al oricărei bănci din Republica Moldova și străinătate, precum și cu orice gadget, dotat cu funcția de plată contactless, în portofelul digital al căruia a fost adăugat cardul bancar. Proiectul de plăți contactless pentru transportul public din Bălți a fost lansat la 1 octombrie cu suportul Moldindconbank și Mastercard.
Alexander Picker, Președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank, a menționat la ceremonia de lansare că acest proiect se aliniază tendințelor globale de dezvoltare a plăților fără numerar.
”Deja acum, în țara noastră putem ieși din casă doar cu cardul bancar și să ne descurcăm fără numerar. Ca să mergem în pas cu tendințele globale de creștere a tranzacțiilor fără numerar, introducem metodele contactless de plată în transportul public în al doilea cel mai mare oraș din Moldova – la Bălți. Pentru a plăti este suficient de apropiat cardul bancar sau gadgetul cu funcția de plăți contactless de terminal. Este o metodă foarte comodă și rapidă de a plăti, care economisește timp și garantează siguranța plăților”, a menționat președintele Moldindconbank.
Alexander Picker a mai spus că noul proiect de la Bălți a fost realizat în parteneriat cu Mastercard, dar și cu administrația Parcului de troleibuze din Bălți, care la 1 octombrie a marcat 50 de ani de activitate.
„Pe parcursul mai multor ani, Mastercard a fost un partener de încredere pentru mai mult de 100 de orașe din întreaga lume, ajutând la introducerea plăților contactless acolo unde viteza, confortul și securitatea sunt esențiale. Scopul lansării plăților fără numerar în troleibuzele din Bălți este de a face viața cetățenilor mai confortabilă și răspunde așteptărilor lor actuale. Conform cercetărilor noastre, o treime dintre bălțeni ar dori să plătească călătoria cu cardul. Împreună cu partenerii noștri dragi, Moldinconbank și administrația Parcului de troleibuze, suntem încântați să oferim locuitorilor și oaspeților orașului această oportunitate. Suntem convinși că vor aprecia această soluție inovatoare a plăților fără numerar”, a declarat Irina Untila, directorul oficiului Mastercard din Moldova.
Directorul Parcului de troleibuze, Elena Maximciuc, a precizat că metoda de plată contactless în troleibuze va permite și îndeplinirea unei condiții a BERD, care finanțează modernizarea parcului.
”Suntem recunoscători Moldindconbank și Mastercard pentru că au asigurat implementarea unui proiect atât de important. Partenerii ne-au oferit gratuit tot utilajul și suportul tehnic necesar pentru lansarea proiectului în oraș. Sunt sigură că și angajații, dar și pasagerii vor aprecia comoditatea noii metode de plată”, a spus directorul Parcului de troleibuze.
Invitații la ceremonia de lansare a proiectului au testat noua modalitate de plată a călătoriei, achitând atât prin card bancar, cât și cu un smartphone.
Moldindconbank – mereu alături!
Ministrul Educației: ,,Orice colectare de bani în școli se va pedepsi dur”
„Orice colectare de bani în școli se va pedepsi dur”, avertizează ministrul Educației, Dan Perciun.
Despre aceasta ministrul a declarat într-un interviu pentru Newsmaker.md.
„Noi trebuie să înăsprim pedepsele pentru cei care caută alternative pentru a colecta resurse financiare în instituții.
Sub orice formă: prin copil, director, profesori. Vom pedepsi dur, atât disciplinat, cât și administrativ, până și la demisie. Nu este soluția cea mai perfectă, dar așa e mai bine.
Trebuie să conștientizăm că fenomenul colectărilor neformale va dispărea doar atunci când vor crește cheltuielile pe educație”, a declarat ministrul.
Acesta a declarat că părinții colectează astfel de fonduri pentru a asigura salarii profesorilor. În acest context, Perciun a spus că urmează să anunțe mărirea salariilor cadrelor didactice.
„Sumele exacte le vom anunța la mijlocul lunii noiembrie. Noi înțelegem care sunt așteptările profesorilor”, a mai spus acesta.
30 de autospeciale noi pentru evacuarea deșeurilor urmează să ajungă la Chișinău
Primăria municipiului Chișinău informează că în Capitală, în cel mai scurt timp, urmează să ajungă 30 de autospeciale noi pentru evacuarea deșeurilor.
Sursa foto: Primăria Chișinău
„Achiziţia face parte din proiectul „Deșeuri Solide Chișinău” finanțat de către Primăria Municipiului Chișinău și investitorii internaționali, şi are scopul de a îmbunătăți serviciile de gestionare a deșeurilor, ceea ce reprezintă un pas crucial către modernizarea și optimizarea proceselor de gestionare a deșeurilor din municipiu”, precizează reprezentanții Primăriei.
Autospecialele sunt echipate cu tehnologii de ultimă generație, respectând standardele de siguranță și protecție a mediului.
„Mai mult, noile vehicule sunt o soluție la provocările cu care Primăria Chişinău s-a confruntat în ceea ce privește aprovizionarea cu piese de schimb pentru autospecialele vechi. Criza pieselor de schimb a apărut din cauza dificultăților logistice și a perturbărilor comerciale generate de războiului din Ucraina. Grație profesionalismului șoferilor și inginerilor Î.M. Regia „Autosalubritate”, flota de autospeciale vechi a fost menținută în funcțiune”, se mai arată în comunicat.
De menționat că anterior, în Capitală au ajuns șase autospeciale noi cu încărcare laterală, de model ATRIKOD pe șasiu MAN, plus opt cap tractoare și opt semiremorci de model Iveco, pentru transportarea deșeurilor municipale. Acestea au fost achiziționate în cadrul Proiectului „Deșeuri solide Chișinău” finanțat de Primăria Municipiului Chișinău, BERD și F5P.