Primăriile vor putea arenda suprafețele neprelucrate timp de doi ani

Din cauza migrației și a interesului scăzut pentru agricultură, există sute de terenuri agricole neprelucrate prin localitățile țării. Preponderent, această situație este întâlnită în centrul și sudul țării, arată ultimul Recensământ agricol, realizat în 2011.

În satul Ciorești, raionul Nisporeni, sunt peste 1.800 de hectare de terenuri agricole, iar aproximativ 600 din ele sunt lăsate de izbeliște, fără a mai fi prelucrate ani la rând. Buruienile și alte plante dăunătoare care se înmulțesc pe aceste pământuri contaminează până la urmă și terenurile care sunt îngrijite, afirmă specialista pentru reglementarea regimului funciar din localitate, Nina Guțu, transmite radiomoldova.md.

„Vin fermierii care prelucrează pământul și se plâng că înaintează salcâmii din terenurile vecine. Sunt și diferite insecte, și fluturi, sămânța diferitor buruieni se transmite cu vântul și ajunge pe loturile care sunt îngrijite.”

Primarul satului Ciorești, Valeriu Guțu, spune că o asemenea situație este comună pentru majoritatea satelor. După reforma agrară Pământ, când au fost repartizate cote de teren oamenilor, doar unii săteni au continuat să practice agricultura, iar restul s-au concentrat pe alte activități. Cei care au vrut să vândă pământul au renunțat din cauza prețului ridicat la tranzacțiile de vânzare-cumpărare, iar loturile au rămas în final abandonate, precizează alesul local. Migrația și lipsa unei piețe de desfacere pentru legume și fructe sunt alte cauze ale acestei situații triste, mai spune Valeriu Guțu.

„Cine are de lucrat aceste pământuri le lucrează, dar ei fac doar agricultură de întreținere. De când a început această împroprietărire foarte multă lume a decedat, iar urmașii nu doresc să plătească sume enorme pentru a fi noii proprietari. Și atunci pur și simplu le lasă. Un alt motiv ar fi migrația, oamenii pleacă și nu le mai pasă de aceste pământuri. Chiar dacă am lua în gestiune terenurile, ce să facem cu ele? Nu avem specialiști care să se ocupe și nici nu știm ce am putea face cu pământurile dacă ele sunt împrăștiate în diferite părți ale satului.”

Recensământul agricol din anul 2011 relevă că, în total, în Republica Moldova sunt neprelucrate aproape 250.000 de hectare, cele mai multe fiind în centrul și sudul țării. Conform datelor colectate cu mai bine de 13 ani în urmă, avem mii de terenuri agricole lăsate în paragină la Cahul, Hâncești, Căușeni sau Călărași.

În această situație, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat un nou Cod funciar, care stipulează că primăriile vor putea lua în gestiune suprafețele abandonate și să le dea în arendă agenților economici, dacă acestea nu sunt prelucrate timp de doi ani succesiv. Codul prevede mai întâi somarea proprietarilor, iar în lipsa unui răspuns în decurs de trei luni vor pierde terenul care va trece în gestiunea administrației locale.

ATENȚIE! O femeie a dispărut după ce a plecat dintr-un Centru de Plasament, unde a fost lăsată de fiica sa plecată peste hotare

Polițiștii Inspectoratului de poliție Centru, solicită ajutorul cetățenilor în stabilirea locului aflării unei femei în vârstă de 71 de ani. Aceasta era plasată la un Centru de Plasament din capitală pentru o perioadă de o lună, timp în care fiica sa a fost plecată peste hotare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În dimineața zilei de 20 iulie, femeia ar fi plecat de la Centru într-o direcție necunoscută și până la moment nu se cunoaște locul aflării.

Semnalmente: Înălțimea 1.60 m, corpolență medie, păr scurt, ochi verzi. La momentul plecării femeia era îmbrăcată cu o bluză de culoare galbenă, pantaloni albaștri cu imprimeu floral de culoare galbenă, poartă ochelari pentru vedere.Persoanele care pot furniza informaţii sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie, să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau 068114271.

Granturi de până la 500 de mii de lei pentru micii producători

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

De menționat că cei care nu dispun de suficiente mijloace pentru cofinanțarea proiectului vor putea apela la surse creditare. În acest caz, producătorii pot beneficia de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerii. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare. 

La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.

Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent și va fi implementat timp de 36 de luni, bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual. Instituția responsabilă de realizarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care urmează să elaboreze manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.

Fostul rector de la ASEM, Grigore Belostecinic, renunță la cursa pentru președinție

Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, anunță că se retrage din cursa pentru șefia statului. În același timp, el spune că va susține parcursul European al R. Moldova în cadrul Referendumului constituțional din această toamnă, scrie deschide.md.

„Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat demn de a ieși în fața oamenilor și de a vorbi despre problemele, dar și perspectivele pe care le are Republica Moldova. Totuși, am decis că voi susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale, dar ca membru al mediului academic, din care fac parte, și ca simplu cetățean, căruia îi pasă de viitorul propriei țări. Așa să fie și să ne ajute Dumnezeu!”, a anunțat Grigore Belostecinic.

În același timp, academicianul a specificat că va susține aderarea R. Moldova la UE, iar statul are nevoie de o economie de piață funcțională, care să facă față unor noi presiuni concurențiale, într-un nou mediu concurențial, încadrat în cu totul alte dimensiuni.

Fostul rector ASEM a fost propus drept candidat la funcția de președinte al R. Moldova de către Partidul Social Democrat European (PSDE).

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu din Capitală
Articolul anterior
Fermierii din UE reiau protestele: Peste 5000 de tractoare au pornit spre Bruxelles
Articolul următor