Primarul Ceban denunțat la Procuratura Generală. Cine și de ce-l acuză

Primarul municipiului Chișinău, Ion Cenan, a fost denunțat la Procuratura Generală. Denunțul a fost depus de un grup de consilieri PAS în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), scrie stiripesurse.md.

De această dată, aleșii locali din partea PAS solicită procurorilor să investigheze condițiile în care se desfășoară lucrări de construcție pe un șantier de pe strada Ismail din Chișinău.

Potrivit autorilor denunțului, blocul se construiește fără autorizație în locul unui edificiu care ar fi fost demolat, la fel, fără autorizație, iar terenul este proprietatea municipalității.

Dumitru Spoială nu-și găsește liniștea. Mesaj profund după înmormântarea fratelui: „Viața ne-a oferit o lecție dureroasă”

Dumitru Spoială, fratele lui regretatului regizor Arcadie Spoială, decedat recent în urma unui tragic accident la odihnă, fiind strivit de un copac, a venit cu un mesaj după înmormântarea acestuia: „Scopurile pe care ni le-am pus împreună vor fi, de acum, o motivație și mai mare pentru a ajunge acolo unde visa Arcadie!”, a scris Dumitru Spoială în ultima sa postare.

”Viața ne-a oferit o lecție dureroasă din care avem multe de învățat. Scopurile pe care ni le-am pus împreună vor fi, de acum, o motivație și mai mare pentru a ajunge acolo unde visa Arcadie! În pofida durerii profunde, mergem înainte cu putere și forță pentru a realiza proiecte frumoase! Toate evenimentele programate pentru 2024-2025 continuă în același format! Echipa SpoialaBrothers merge mai departe! Mulțumim colegilor pentru toată susținerea profesională!”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina oficială SpoialaBrothers.

 Arcadie și Dumitru Spoială, regizori și producători de film din Republica Moldova, s-au făcut cunoscuți pentru contribuțiile lor la cinematografia moldovenească și românească. Ei au fondat compania Spoiala Brothers, sub egida căreia au produs și regizat mai multe filme și proiecte cinematografice.

Arcadie Spoială s-a născut în 24 februarie 1980, a fost regizor, producător, scenarist. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a fost cunoscut pentru abordarea sa umanistă și atentă la detalii, punând accent pe relațiile interpersonale și dinamica socială în filmele sale.

  • „Visuri în amurg” (2009). Un film despre întoarcerea unui bărbat în satul natal după mulți ani, explorând teme de redescoperire și reconciliere.
  • „Ecoul pașilor” (2014). Abordează tematica migrației și efectele ei asupra comunităților și familiilor rămase în urmă.
  • „Umbra vântului” (2020). Un thriller psihologic ce analizează complexitatea relațiilor umane și traumele din trecut.

Arcadie s-a stins pe 11 iunie, la 36 de ani, după ce peste cortul în care se afla pe malul Nistrului, la odihnă, cu familia și câțiva prieteni, din cauza furtunii puternice, a căzut o creangă imensă. Acesta s-a stins în ochii copiilor și a soției sale, deoarece nu a reușit să iasă din cort când a început furtuna.

Lăsau bătrânii și persoanele social-vulnerabile fără locuințe. Angajați ai Direcției generale asistență socială din Bălți, cercetați penal într-o schemă de corupție revoltătoare

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate. 

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate. 

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său. 

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu. 

În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială etc. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Alimente recomandate pe timp de caniculă! Pe așa vreme faci toxiinfecții cel mai rapid

In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea, scrie sfatulmedicului.ro.

In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate.

Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii.

In ceea ce priveste fructele, cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele.

Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica.

Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata obisnuita.

Smochinele – acest fruct delicios in oricare dintre formele sale (negru, verde sau gri) este bogat in vitamine, antioxidanti, fibre si minerale care contribuie la preventia diferitelor boli. Originara din Asia, smochina este cultivata de doua ori pe an, in iulie si la sfarsitul toamnei. Profitati, deci, si savurati-o in tarte, dulceata, in forma naturala, dupa preferintele dumneavoastra.

Ciresele – este oficial cea mai buna perioada pentru a culege cirese din gradina. Cu siguranta ca aceste fructe sunt in topul fructelor de sezon, fiind printre preferatele consumatorilor de fructe.

Mazarea – dupa altitudinea la care este cultivata, aceasta ar putea fi consumata toata vara. Insa in luna iulie este cea mai buna, pentru ca aceasta creste in umiditate, inainte de a fi cele mai puternice calduri.

Piersicile – acest fruct poate fi consumat pe tot parcursul verii, insa in luna iulie este cel mai zemos. Alegeti piersicile tari, insa care sa fie totodata si bine coapte.

Rubarba – bogata in fibre, antioxidanti si vitamine, rubarba apare in anotimpul de primavara, insa poate fi consumata pe tot parcursul verii. Nu uitati sa mancati doar tulpina, nu si frunzele, care sunt toxice. Compot, dulceata, tarta, rubarba poate inlocui toate sosurile desert.

Alimente mai putin recomandate in timpul caniculei

Corpul se incalzeste destul de mult incat nu este nevoie sa il faceti sa munceasca si in timpul digestiei. Deoarece termometrul depaseste 30 de grade Celsius, evitati sa consumati carne bogata in grasimi animale, preparata la gratar sau prajita in ulei, deoarece este dificil de digerat in toate formele sale.

Protejati-va de unele fructe si legume cu proprietati diuretice, cum ar fi mararul, anghinarea sau sparanghelul. In zilele de canicula, corpul nu are nevoie sa piarda apa, ci sa se deshidrateze.

Glucidele sunt putin recomandate, deoarece sunt greu de digerat. Daca sunteti gurmanzi, renuntati la bomboane, prajituri si produse de patiserie. In plus, silueta va avea de castigat datorita acestui fapt.

Protejati-va impotriva intoxicatiilor alimentare!

La cumparaturi, ar fi bine sa luati cu dumneavoastra o sacosa care sa pastreze alimentele in siguranta impotriva caniculei. Va fi utila pentru a aseza toate produsele perisabile care se pot strica usor din cauza caldurii.

Pentru siguranta , de asemenea, nu consumati la picnic sau la mesele in aer liber maioneza, sos carpaccio, carne sau prajituri cu crema. Virusul Salmonella se poate dezvolta rapid in mediul extrem de cald si poate antrena o intoxicatie alimentara care urmeaza in orele urmatoare si se caracterizeaza prin indigestie.

Ce bem pe canicula

n cazul bauturilor, pentru ca a bea 2 litri de apa pe zi pare mult, exista cateva alternative recomandate de specialisti, dar si cateva variante bine de evitat.

Anticiparea senzatiei de sete prin a bea regulat in timpul zilei apa este esentiala pentru a putea suporta mai bine caldurile puternice. Organismul are nevoie de 1 litru si jumatate-2 litri de apa pentru reabsorbtia volumului de lichide si de saruri minerale pierdute prin transpiratie.

Important de retinut este faptul ca este inutila completarea bauturilor cu gheata, pentru ca riscati sa va confruntati cu crampe ale stomacului si este posibil sa aveti dureri in gat cateva ore mai tarziu. Insa, pentru ca este important a raspunde si placerilor fiecaruia, s-a realizat o lista a celor mai recomandate bauturi si a celor care ar trebui evitate, pentru a va hidrata si a lupta impotriva caldurii.

Bauturi recomandate:

Apa – pentru ca nu s-a gasit inca o singura bautura care sa fie capabila sa o inlocuiasca, apa este vitala pentru organismul fiecaruia in parte pentru ca aceasta regenereaza celulele si permite sangelui sa circule.

Dar ideea de a nu bea nimic in afara de apa este un inconvenient pentru multe persoane, astfel nu ezitati sa va parfumati apa cu ajutorul unei felii de lamaie sau de castravete, a catorva frunze de menta sau a unor fructe taiate in bucati. Un alt truc este sa optati pentru apa cu cocos. Aceasta bautura este foarte racoritoare, cu putin zahar si bogata in elemente nutritive, cum ar fi potasiul.

Sucurile naturale si smoothie-urile, pentru aportul lor de vitamine – pentru a lupta contra oboselii din timpul caniculei, nimic nu este mai bun decat un suc natural racoritor de fructe proaspete sau un smoothie in care sa adaugati fructe sau lapte. Atentie, totusi, la cantitatea de zahar din aceste bauturi. Nu ezitati in acest caz sa diluati bauturile in care ati adaugat prea mult zahar cu putina apa.

Ciocolata rece in locul celei calde, pentru sportivi – dupa un efort fizic considerabil, un pahar mare cu lapte cu cacao va permite sa va incarcati cu energie, deoarece aceasta bautura contine multe proteine, glucide si calciu, astfel va veti reveni destul de rapid. Aceasta contine destul de mult zahar, astfel ca se recomanda sa nu se consume prea des.

Ceaiul si cafeaua, in cantitati rezonabile – daca unele persoane recomanda sa se evite aceste bauturi in timpul caldurilor puternice, multe studii estimeaza ca aceasta idee nu este una valabila. Efectul lor diuretic ce produce eliminarea lichidelor din organism nu ar fi chiar atat de important decat daca le consumati in doze prea mari. Este, esential sa nu abuzati de acestea, dar este inutil sa nu le consumati in cantitati limitate, evitand zaharul.

Supa, pentru aportul sau de fibre – o supa de legume calduta va va permite sa integrati destul de usor o mare cantitate de lichide si de fibre. Veti fi astfel rehidratati, deoarece acest amestec lupta impotriva constipatiei si a balonarii. Daca v-ati cumparat una deja preparata, verificati cantitatea de sare, astfel incat sa nu fie prea ridicata, pentru ca va avea efectul invers.

De evitat

Toate bauturile ce contin alcool – fie ca este bere, vin, nicio bautura pe baza de alcool nu ajuta la hidratare, din contra. Efectul sau diuretic produce pierderea de apa. Daca nu puteti renunta la alcool, ganditi-va sa beti un pahar de apa dupa fiecare pahar de vin consumat.

Bauturile carbogazoase, „prietenii falsi” care contin zahar – aspectul lor racoritor cu picaturile de apa care se scurg pe sticla ne poate induce in eroare. Bauturile gazoase si indulcite nu sunt bune racoritoare. Din contra, bulele pot produce dureri de stomac.

Prim-ministrul Dorin Recean, la Gala Businessului Moldovenesc: „Optimismul economic revine!”
Articolul anterior
Paginile de Facebook ale lui Ilan Șor, Alexei Lungu, Marina Tauber și Evghenia Guțul ar fi fost blocate
Articolul următor