Primele simptome de diabet. Când este momentul să mergem la medic

Diabetul zaharat este una din cele mai întâlnite boli în mai multe țări ale lumii.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, caracterizată prin creșterea concentrației zahărului din sânge Sunt implicate două mecanisme: distrugerea celulelor din pancreas care secretă insulina, sau a modului de utilizare a glucozei la nivel periferic, la nivelul mușchilor, determinând hiperglicemie, explică medicul Bianca Făsui citat de adevarul.ro.

„În lipsa unui control adecvat, pacienții dezvoltă complicații importante după o perioadă îndelungată de dezechilibru glicemic, cu afectarea inimii și a vaselor de sânge, a vederii (pană la orbire), a rinichilor (pană la necesitatea de dializă), a sistemului nervos, cu afectarea sensibilității mâinilor și a picioarelor, cu risc de amputație. Este necesar să depistăm cat mai precoce primele semne ca să putem să ne adresăm medicului diabetolog și să beneficiem de un tratament adecvat pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor asociate diabetului zaharat“, a precizat medicul despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni. 

Baza tratamentului acestei boli reprezintă adoptarea unui mod de viață sănătos, care are la bază alimentația echilibrată și exercițiul fizic regulat.

Simptomele care trebuie să ne îndrepte pașii către medic

Potrivit medicului specialist, cele trei semne clasice ale diabetului zaharat sunt: poliuria, polidipsia și scăderea ponderală.

„Simți nevoia de a urina des, mai ales pe timp de noapte și în cantitate abundentă. Eliminarea unei cantități crescute de urină, peste 2 litri în 24 de ore, cauzată de prezența glucozei în urină, definește poliuria. La persoanele care nu asociază diabet, rinichii filtrează sângele pentru a produce urină și reabsorb tot zahărul, readucându-l în sânge. În diabet, când glicemia depășește 180 mg/dl, zahărul nu mai poate fi reabsorbit în totalitate și o parte din acest exces ajunge în urină și atrage după el mai multă apă“, menționează medicul specialist.

Un alt simptom specific este cele de senzatie de sete si gură uscată. „Senzația de sete intensă asociată cu consumul unei cantități crescute de lichide poartă numele de polidipsie. Aceasta urmează dupa poliurie și este consecutivă deshidratării cauzate de pierderea de apă prin urină“, a mai adăugat dr. Bianca Făsui.

O altă problemă cu care se confruntă bolnavii de diabet o reprezintă pierderea în greutate în mod inexplicabil.

Scăderea în greutate apare ca urmare a deficitului de insulină, care împiedică utilizarea glucozei pentru a produce energia, astfel încât vor fi folosite preponderant proteinele și grăsimea, iar persoana cu diabet scade în greutate involuntar cu peste 5% din greutatea inițială într-o perioadă scurtă de timp. Pentru că pot să existe multe alte cauze ale scăderii inexplicabile în greutate în afara diabetului, este nevoie de investigații suplimentare și adresarea la medicul de familie“, a transmis medicul diabetolog.

Alte simptome sunt asociate diabetului zaharat

Medicul Bianca Făsui a prezentat care sunt restul semnelor si simptome asociate diabetului zaharat: Oboseală fizică și psihică, astenie; tulburări de vedere, care se vor remite după restabilirea echilibrului glicemic, așadar înainte să te prezinți la oftalmolog, ar trebui să mergi la medical diabetolog pentru tratament pentru echilibrarea diabetului; polifagia: foamea care persistă în ciuda aportului alimentar; vindecarea lentă a rănilor; infecții urinare, cutanate, genitale; simptome ale complicațiilor diabetului: tulburări de vedere, amorțeală la nivelul tălpilor.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Criză în sistemul educațional: Numărul profesorilor tineri scade dramatic

În ultimii zece ani, numărul profesorilor sub 30 de ani s-a înjumătățit, în timp ce procentul celor peste 60 de ani crește cu 4% la fiecare cinci ani, conform expertului economic Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” din 4 octombrie 2024, economistul a atras atenția asupra problemelor din sistemul educațional din Republica Moldova, subliniind că povara educației revine în mare parte femeilor, scrie bani.md.

Pe de altă parte, numărul educatorilor din învățământul preșcolar a crescut, însă calitatea studiilor acestora a scăzut. Dacă anterior unul din trei educatori avea studii superioare, astăzi, unul din trei nu are.

Cu 91.000 de angajați, învățământul este a doua ramură ca număr de salariați, după comerțul cu ridicata. În raioanele precum Cantemir și Telenești, profesorii reprezintă aproape 30% din populația angajată, în timp ce în municipiul Chișinău și Bălți ponderea acestora este sub 10%.

Vârsta medie a profesorilor din învățământul primar și secundar a crescut constant, iar în 2024 se așteaptă ca aceasta să atingă 50 de ani. Tinerii profesori reprezintă doar 7,7% din totalul cadrelor didactice, în timp ce profesorii de peste 60 de ani au ajuns la 21,7%.

În ciuda creșterii salariilor din educație, acestea rămân cu 17%-20% sub media națională. În 2024, salariul mediu al unui angajat din educație este estimat la 11.726 lei lunar, în timp ce salariul mediu pe economie este de 14.300 lei.

Veaceslav Ioniță a subliniat că problema principală a lipsei profesorilor și a îmbătrânirii acestora nu este doar legată de salarizare, ci implică factori mai profund înrădăcinați în sistemul educațional și în politicile de angajare.

Alertă la o clinică din Chișinău după ce o persoană misterioasă a lăsat o geantă suspectă

O geantă suspectă a dat peste cap activitatea unei clinici veterinare din Capitală. După ce directorul a sunat la 112, cei opt angajați au fost scoși din clădire, iar zona încercuită cu o panglică, scrie tv8.md

La fața locului a venit poliția, pompierii, dar și experții de la BombTech.

După aproximativ două ore de verificări, oamenii legii nu au depistat nimic periculos, iar clinica veterinară din cartierul Poșta Veche și-a reluat activitatea.

Noi reglementări în UE! Șoferii nu vor mai putea scăpa de amenzile pe care le primesc în străinătate
Articolul anterior
Ești femeie și ești în dificultate? „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă–copil” – un serviciu social gratuit, sigur și confidențial
Articolul următor