Astăzi, în incinta Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a avut loc prima întâlnire a conducerii autorității cu medicii veterinari, tineri specialiști – primii beneficiari ai Programului de facilități aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 611/2023, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Astfel, cei 13 beneficiari, care au depus dosarele în trimestrul întâi a acestui an, au primit deja prima tranșă de bani, în valoare de 68 de mii cinci sute lei.
La întâlnire de astăzi, tinerii specialiști au fost felicitați cu încadrarea în câmpul muncii de către ministrul agriculturii și industriei alimentare, Dl Vladimir Bolea, directorul general al ANSA, Radu Musteața și de către directorul general adjunct pe domeniul veterinar Alexandr Manciu.
Reiterăm! Regulamentul cu privire la acordarea facilităților tinerilor specialiști cu studii superioare în medicina veterinară, aprobat prin HG nr. 611/2023, prevede următoarele.
Medicii veterinari, tineri specialiști, cu studii superioare în medicina veterinară, fie din țară, fie de peste hotare, care vor profesa în domeniu pot primi:
- Indemnizație unică în mărime de 15 salarii medii pe economie, care se vor achita în trei tranșe egale (după expirarea primei luni și, ulterior, la finele fiecărui an de activitate);
- Compensație pentru cheltuielile de închiriere a locuinței sau locuință gratuită, acordată de autoritatea administrației publice locale;
- Compensare lunară a costului a 30 kW/oră de energie electrică și compensare anuală a costului unui metru cub de lemne și al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze.
Medicii veterinari se pot angaja în cadrul întreprinderilor, gospodăriilor țărănești, fermelor de creștere a animalelor, abatoarelor, instituțiilor statului (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar), clinicilor și farmaciilor veterinare, care necesită prezența nemijlocită a medicului veterinar. Totodată, aceștia au posibilitatea să profeseze în clinicile și farmaciile veterinare, să presteze servicii pentru crescătorii de animale etc.
IMPORTANT! Beneficiari pot fi absolvenții instituțiilor de învățământ superior, care, în următorii doi ani după absolvire, se angajează sau exercită independent profesiunea de medic veterinar în orașe și sate (comune), cu excepția orașelor Chișinău și Bălți.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, fermierii și antreprenorii care au domenii de activitate ce implică prezența medicului veterinar, este gata să acorde tot suportul informativ și profesional pentru creșterea tinerilor specialiști, care doresc să profeseze în zonele unde există o lipsă acută de medici veterinari.