Primul examen de bacalaureat pentru absolventele vedete. Vezi ce emoții a avut Iuliana Beregoi, Vlada Boțan și Andreea Bostanică

Zi mare pentru absolvenții de liceu, astăzi a avut loc susținerea primului examen din cadrul sesiunii de bacalureat, la limba și literatura română. Interpretele vedete, Iuliana Beregoi, Vlada Boțan și Andreea Bostanică, au dezvăluit pe paginile lor de Instagram cu ce emoții au mers la examen, dar și cum s-au simțit după finalizarea celui mai emoționant examen din viața lor, primul din această sesiune.

Iuliana Beregoi

„Buna dimineața, dragii mei. În 40 de minute încep să scriu primul BAC, la română. Sunt acum pe drum, mă duc spre școala unde o să scriu BAC-ul. Sunt foarte emoționată și chiar vă urez din toata inima succes tuturor celor care aveți anul acesta BAC-ul. Sunt foarte emoționată”, a dezvăluit Iuliana Beregoi, în această dimineață, înaite de examen.

Andreea Bostanică

„Ne ducem la BAC. Am o dispoziție bună, zici că mă duc la vreo petrecere. Sunt eu singura nebună care n-am nicio treabă? N-am niciun stres, efectiv. Am impresia că Leila (câinele de companie) e mai stresată ca mine”, a spus Andreea Bostanică în video.

Vlada Boțan

„Mă duc la BAC. Succes mie și tuturor. Stres nu prea este. Nu știu de ce, poate încă nu m-am trezit din somn”, a spus Vlada înainte examen.

„Nu am reușit să ies de la bacalaureat că deja am dat un interviu”, a spus bloggerița după ce a ieșit din sala de examen.

,,Mi s-a zis că am fost prima fată din toate 3 licee care a ieșit prima. Nu a fost nimic ieșit din comun, a fost pur și simplu un test. Eu l-am scris în modalitatea în care l-am vrut eu, pentru nota pe care eu am vrut-o. Nu a fost greu, sincer…”, a mărturisit Vlada.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Criză în sistemul educațional: Numărul profesorilor tineri scade dramatic

În ultimii zece ani, numărul profesorilor sub 30 de ani s-a înjumătățit, în timp ce procentul celor peste 60 de ani crește cu 4% la fiecare cinci ani, conform expertului economic Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” din 4 octombrie 2024, economistul a atras atenția asupra problemelor din sistemul educațional din Republica Moldova, subliniind că povara educației revine în mare parte femeilor, scrie bani.md.

Pe de altă parte, numărul educatorilor din învățământul preșcolar a crescut, însă calitatea studiilor acestora a scăzut. Dacă anterior unul din trei educatori avea studii superioare, astăzi, unul din trei nu are.

Cu 91.000 de angajați, învățământul este a doua ramură ca număr de salariați, după comerțul cu ridicata. În raioanele precum Cantemir și Telenești, profesorii reprezintă aproape 30% din populația angajată, în timp ce în municipiul Chișinău și Bălți ponderea acestora este sub 10%.

Vârsta medie a profesorilor din învățământul primar și secundar a crescut constant, iar în 2024 se așteaptă ca aceasta să atingă 50 de ani. Tinerii profesori reprezintă doar 7,7% din totalul cadrelor didactice, în timp ce profesorii de peste 60 de ani au ajuns la 21,7%.

În ciuda creșterii salariilor din educație, acestea rămân cu 17%-20% sub media națională. În 2024, salariul mediu al unui angajat din educație este estimat la 11.726 lei lunar, în timp ce salariul mediu pe economie este de 14.300 lei.

Veaceslav Ioniță a subliniat că problema principală a lipsei profesorilor și a îmbătrânirii acestora nu este doar legată de salarizare, ci implică factori mai profund înrădăcinați în sistemul educațional și în politicile de angajare.

Alertă la o clinică din Chișinău după ce o persoană misterioasă a lăsat o geantă suspectă

O geantă suspectă a dat peste cap activitatea unei clinici veterinare din Capitală. După ce directorul a sunat la 112, cei opt angajați au fost scoși din clădire, iar zona încercuită cu o panglică, scrie tv8.md

La fața locului a venit poliția, pompierii, dar și experții de la BombTech.

După aproximativ două ore de verificări, oamenii legii nu au depistat nimic periculos, iar clinica veterinară din cartierul Poșta Veche și-a reluat activitatea.

Imagini video din centrul orașului Nova Kahovka. Localitatea este inundată
Articolul anterior
Olga Manciu, cuprinsă de emoții: ,,Nu îți sunt astăzi alături fizic, dar gândul și sufletul e mereu acolo lângă tine”
Articolul următor