Primul lanţ de magazine din Germania care nu mai acceptă numerar. Nici pâine nu mai poţi lua cu bani cash!

”Acceptăm numai plata cu cardul și cu aplicații de portofel digital”, precizează un supermarket din Germania, iar situaţia s-ar putea extinde şi la alte magazine.

Primul lanţ de magazine nu mai acceptă numerar. Nici pâine nu mai poţi lua cu bani cash!

Fără bani numerar în supermarket! Celebrul lanț german de retail Gravis, un comerciant autorizat de produse Apple, a anunțat printr-un anunț special că bancnotele și monedele nu mai sunt acceptate în niciunul dintre cele 40 de magazine ale sale din Germania. Puteți plăti achizițiile numai cu cardul de credit, cardul de debit sau aplicațiile mobile. Alți retaileri doresc să urmeze exemplul?

Se elimină plata în numerar – Gravis, un comerciant autorizat de produse Apple, nu mai acceptă plăți în numerar începând cu 16 ianuarie 2023 în cele 40 de magazine ale sale. Sunt acceptate doar plățile cu carduri de credit, carduri de debit și aplicații pentru portofel digital.

Thomas Bonrath, purtător de cuvânt al grupului Rewe , al cărui membru este și Penny, a explicat pentru Chip.de : „Deși numerarul scade în importanță , este încă a doua cea mai populară formă de plată. Pentru noi ca retaileri, versiunile „digitale” au și beneficii de servicii și asigurări. În cele din urmă, totuși, este important pentru noi să lăsăm la latitudinea clienților noștri să decidă cum doresc să plătească. Prin urmare, vom continua să oferim cât mai multe metode de plată posibil în viitor – inclusiv plăți în numerar”, a asigurat el.

De asemenea, Netto, Kaufland și Edeka au declarat că vor continua să accepte numerar. Aldi Nord spune că a existat o creștere a plăților fără numerar, mai ales după pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, retailerul a asigurat că va continua să accepte numerar în viitor. Drogheriile Aldi Süd și dm nu au comentat acest lucru .

Marile magazine de electronice unde numerarul joacă un rol mai mic au emis și ele declarații. O purtătoare de cuvânt a MediaMarkt-Saturn a declarat: „Vrem să oferim clienților noștri cea mai bună experiență de plată posibilă. Plata în numerar este o metodă de plată simplă și flexibilă, care continuă să fie populară în magazinele noastre fizice.”

Benedict Kober, purtătorul de cuvânt al consiliului de administrație al Euronics Germania , a declarat că toate locațiile Euronics au fost sfătuite să „ofere o gamă largă de opțiuni de plată” – inclusiv numerar. Cu toate acestea, toți membrii grupului sunt liberi să își implementeze propriile modele de plată. Același lucru este valabil și pentru lanțurile de magazine Expert. Fiecare departament poate decide propriile metode de plată. Deoarece mulți clienți încă prețuiesc numerarul, nu se renunță la plățile în numerar. Asta înseamnă că numerarul nu va dispărea din magazinele Euronics și Expert. Cu toate acestea, este posibil ca unii să se răzgândească în viitor, scrie Chip.de

Se schimbă banii fizici peste tot, mondea digitală prinde tot mai multv teren. În general, trecerea la o monedă complet digitală poate avea avantaje, cum ar fi reducerea costurilor asociate cu imprimarea şi transportul de bani fizici, dar poate avea şi dezavantaje, cum ar fi problemele de securitate şi exclusiunea financiară pentru cei care nu au acces la tehnologia necesară.

Dar mai ales există o teamă de supraveghere, de sancțiuni și de imaginea de „cetățean transparent” ale cărui tranzacții financiare pot fi vizualizate de băncile centrale și, în cel mai rău caz, blocate.

Moneda digitală în Germania, în paralel cu numerarul

Referindu-se la introducerea monedei digitale, ministrul german de Finanțe Christian Lindner a precizat că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”. Lindner spune că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel. Lindner a precizat că euro digital va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.

„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a mai subliniat oficialul german. Cu toate acestea, politicianul a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului. „Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut.”, a mai precizat ministru.

Există temeri că banii digitali pot fi „condiționați”, iar cheltuirea lor poate fi controlată de Banca centrală care îi emite. Introducerea unui euro digital ar trebui finalizată în următorii patru ani, o fază de investigare urmând să dureze până în 2023. „Vom avea un euro digital”, a declarat președintele BCE Christine Lagarde încă din 2021.

sursa

Designerul Paco Rabanne a murit la 88 de ani

Pacco Rabanne, celebrul designer şi parfumier, a murit la 88 de ani. Anunţul trist a fost dat de casa de modă care-i poartă numele. 

”Casa lui Paco Rabanne dorește să-l onoreze pe designerul și fondatorul nostru vizionar, care a murit astăzi la vârsta de 88 de ani. Printre cele mai importante figuri ale modei din secolul al XX-lea, moștenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspirație. Suntem recunoscători domnului Rabanne pentru că a stabilit moștenirea noastră de avangardă și a definit un viitor cu posibilități nelimitate”, este postarea făcută pe pagina oficială de Instagram a Paco Rabanne.

Paco Rabanne, designerul de origine spaniolă și care a avut cele mai bine vândute parfumuri, a murit la vârsta de 88 de ani în Portsall, Franța.

Moartea lui a fost confirmată de grupul spaniol Puig, care controlează casa de modă și afacerea cu parfumuri Paco Rabanne.

”Paco Rabanne a făcut transgresiunea magnetică. Cine altcineva ar putea determina femeile pariziene să ceară rochii din plastic și metal? Cine, în afară de Paco Rabanne, și-ar putea imagina un parfum numit Calandre – cuvântul înseamnă „grătar de automobile” – și să-l transforme într-un reper iconic al feminității moderne?” a spus José Manuel Albesa, președintele diviziei de modă și frumusețe Puig.

Momente spectaculoase. Un șofer, salvat la limită dintr-o mașină care a izbucnit în flăcări

Momente dramatice pe un bulevard din Las Vegas. Un polițist și un trecător i-au salvat viața unui bărbat, cu doar câteva secunde înainte ca mașina lui să ia foc. Totul s-a întâmplat după ce șoferul a pierdut controlul volanului și a lovit un palmier, scrie digi24.ro.

(Imagini video puteți vedea AICI).

În urma impactului, bărbatul și-a pierdut cunoștința, fapt care a îngreunat misiunea ofițerului. Acesta a spart geamul de pe partea șoferului, dar nu a reușit să deschidă portiera. În cele din urmă, agentul de poliție și un trecător l-au scos pe bărbat din vehicul, chiar în ultimul moment.

Atât victima, cât și polițistul au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Ulterior, șoferul a fost arestat și acuzat de conducere sub influența alcoolului.

Procuratura Anticorupție anunță că Igor Dodon, soția acestuia și un medic sunt bănuiți în cadrul unui nou dosar penal, privind „deținerea și folosirea unui document medical fals”

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că vineri, 3 februarie, procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia, transmite Ziarul de Gardă.

De ce a fost chemată la audieri Galina Dodon, soția lui Igor Dodon. Cum se  implică CNA-ul în acest caz

„Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. În același timp, ex-președintele R. Moldova împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi”, anunță PA.

În baza documentului menționat, Igor Dodon a solicitat Judecătorilor Curții Supreme de Justiție sa îi încuviințeze să părăsească țara, aceeași solicitare fiind înaintată de către Galina Dodon.

Procuratura Anticorupție precizează că la 26 ianuarie 2023 a pornit urmărirea penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 361 alin.(2) lit.b) din Codul penal – „Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false, acțiuni săvârșite de două sau mai multe persoane”.

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat pe 26 ianuarie că a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin care a solicitat înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu în privința lui Igor Dodon, în contextul în care, potrivit PA, medicul care a semnat actul ce ar confirma necesitatea deplasării lui Igor Dodon peste hotare a declarat că „nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege”.

PA a transmis că medicul a declarat, în cadrul audierilor, că „solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte” Igor Dodon.

Între timp, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, care urma să plece în România, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, a anunțat că și-a anulat plecarea.

„Din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate, am decis să renunțăm la această deplasare. Vom căuta soluții alternative de tratament în țara noastră”, a explicat Dodon.

La 19 ianuarie 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea apărătorilor lui Igor Dodon, privind încuviințarea de a părăsi R. Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, a fiului fostul președinte. Potrivit PA, avocații fostului președinte au anexat un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare, fiind prezentată și Trimiterea-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.

Pe 6 ianuarie 2023, judecătorii CSJ au admis demersul procurorului privind prelungirea termenului măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pentru alte 60 de zile, în privința lui Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat atunci sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

Românul care a făcut o avere fabuloasă din poker. A câștigat peste 50 de milioane de dolari
Articolul anterior
Rusia blochează peste 100 de nave ucrainene cu alimente de câteva săptămâni
Articolul următor