Prințesa Kate, pentru prima dată lângă Regina consoartă Camilla! Zi importantă și plină de semnificații pentru familia regală britanică

Este o zi importantă și plină de semnificații pentru familia regală britanică. Și este și prima fără regretata Regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii în viață.

Ziua Comemorării, 2022 (5) jpg

Căci nu a fost prezentă nici în 2021. Îndrăgita suverană a început să aibă probleme de sănătate chiar de anul trecut, în preajma Zilei Comemorării. Fusese internată două zile și a primit un îndemn ferm la odihnă, căci altfel Regina Elisabeta nu ar fi ratat această zi foarte importantă pentru Marea Britanie. Iată că în 2022, își face debutul noua regină la acest eveniment: consoarta Camilla. A avut-o alături pe nelipsita Kate Middleton, pentru prima dată la Ziua Comemorării în calitate de Prințesă de Wales. În aceeași formulă s-au aflat și anul trecut, doar că erau diferite titlurile: actuala regină era Ducesa de Cornwall, iar Prințesa de Wales era Ducesă de Cambridge.

Membrii regali se strâng la Cenotaf alături de membri reprezentativi ai guvernului, armatei și veteranilor pentru a-i comemora pe cei care și-au pierdut viața în conflicte.

Ținută în cea mai apropiată duminică de data de 11 noiembrie, pentru a marca sfârșitul Primului Război Mondial, este o zi plină de semnificații pentru monarhul Marii Britanii. Elisabeta nu a lipsit niciodată! Și în această zi, protocolul este unul extrem de sobru, cernit și serios.

Lucru urmat întocmai de doamnele care au preluat frâiele monarhiei: Regina consoartă Camilla și Prințesa Kate Middleton.

Amândouă au fost drapate în negru, cu pălării și celebrul simbol floral în piept. Este vorba de broșa cu flori de cristal a Legiunii Britanice Regale, cu trei maci roșii.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare

Pe 12 noiembrie, cu o zi înainte de slujba de Ziua Comemorării de la Cenotaf din Londra, Prințul William și Prințesa Kate au participat la festivalul anual de Ziua Comemorării de la Royal Albert Hall. Și aici regalii au respectat codul vestimentar, ținute negre și broșa simbolică în piept.Ziua Comemorării, 2022

În loja regală s-au regăsit Regele Charles și regina consoartă Camilla, Prințul William și Prințesa Kate, Prințesa Anne și mezinul Reginei Elisabeta, Prințul Edward, alături de Ducesa Sophie de Wessex.

sursa

Președinta Maia Sandu, discurs la Conferința Internațională Anticorupție organizată la Washington

Președinta Maia Sandu a susținut un discurs la Conferința Internațională Anticorupție 2022 organizată la Washington. ,,Nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței.

Mai jos, discursul integral al Președintei transmis în plenul conferinței internaționale:

,,Sunt impresionată de expertiza celor adunați în această sală. Ea ne oferă multă speranță că vom atinge progrese în lupta noastră comună împotriva corupției.

Aș vrea să vorbesc despre trei lucruri astăzi.

În primul rând, combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației. 

În al doilea rând, voința politică de a opri corupția este foarte importantă.

În al treilea rând, democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor.

Vorbind din experiența practică, cred că lupta împotriva corupției este o valoare fundamentală și subapreciată pentru o democrație. Democrația se termină acolo unde începe impunitatea și toleranța față de corupție. Democrațiile depun eforturi hotărâte pentru a elimina corupția și a schimba modul în care funcționează societățile lor. Acest lucru creează spațiu pentru progres și o societate justă, care respectă drepturile și libertățile fundamentale și creează oportunități și prosperitate.

Regimurile autoritare sunt construite pe corupție, deși adesea ele acuză democrațiile că sunt prea slabe pentru a pune capăt acestui fenomen. În lumea politică reală a tinerelor democrații, lupta cu corupția este locul de unde pornește progresul unei țări sau locul unde acesta se poate opri, odată cu îmbogățirea câtorva aleși și condamnarea la mizerie a tuturor ceilalți.

Al doilea aspect este că existența unei mișcări serioase în interiorul unei țări, care cere schimbare, evoluție și combatere a corupției, este o condiție prealabilă pentru progresul acestei țări. Corupția, mai ales în funcțiile politice, a avut un efect devastator asupra Moldovei. În 2014, țara noastră a trecut prin cea mai mare fraudă bancară din istorie, raportată la produsul intern brut al statului. Aproape 12% din PIB-ul țării au fost furate, în câteva luni. Gândiți-vă la toate investițiile ratate în urma acestei crime: în securitate energetică, infrastructură, educație sau sănătate. 

În aceeași perioadă, Parlamentul Republicii Moldova, instituțiile guvernamentale, băncile și judecătorii au făcut cârdășie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde. În acest caz, nu este vorba doar de oportunități ratate de a investi în bunăstarea cetățenilor noștri și în instituții mai puternice. Acest lucru a subminat securitatea noastră națională și a pus în pericol democrația noastră.

M-am simțit obligată să confrunt direct problema corupției. Și vă pot spune că lupta împotriva ei nu este o alegere simplă. Și ea implică costuri personale și politice semnificative, deoarece oficialii corupți și sponsorii lor mobilizează resurse enorme pentru a se opune schimbării.

În pofida acestui fapt, este singura alegere sinceră și corectă. Multe dintre guvernele anterioare au ales să stea deoparte, s-au apucat de teme mai ușoare, au pasat problemele următorului guvern și au acceptat înțelegeri geopolitice corupte.

Asta a pus Moldova pe un drum către o zonă gri a nelegiuirii și lipsei de perspective. Regula universală este simplă – dacă vrei cu adevărat să-ți schimbi societatea, să o îndrepți pe calea dezvoltării durabile, trebuie să ai curajul să abordezi corupția direct, peste tot, fără compromisuri sau amânări pe ziua de mâine. Trebuie să faci acest lucru cu hotărâre, astfel încât escrocii să înțeleagă că schimbarea este reală și că mișcările lor corupte vor primi un răspuns ferm. Trebuie să acționezi cu convingere.

Iar atunci când conducerea unei țări manifestă o voință politică atât de puternică, comunitatea internațională trebuie să fie capabilă să o recunoască rapid și să fie pregătită să acționeze rapid pentru a o susține pe deplin. Asemenea oportunități politice nu trebuie ratate.

Democrația noastră devine tot mai puternică. Raportul privind Starea Globală a Democrației din acest an evidențiază Moldova drept „un punct luminos pentru democrație pe harta Europei”. Moldova se află în primele 25% de țări la capitolul guvernare reprezentativă, egalitate și drepturi sociale. Anul trecut, Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, ajungând pe locul 40 în lume.

Și noi plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană.

Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic.

Acesta este prețul pe care îl plătim pentru alegerea de a lupta împotriva corupției, de a fi democratici, pro-europeni și de a ne opune agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Dar poporul moldovenesc este hotărât să-și apere democrația și libertatea de a alege!

În al treilea rând, avem nevoie de o transformare majoră pentru a ne asigura că democrațiile consacrate nu vor permite criminalilor să se simtă în siguranță în jurisdicțiile lor sau să folosească nestingherit banii furați acolo. Încet-încet, se închid toate portițele rămase.

Din experiența noastră, vă pot spune că sancțiunile ajută. Salut, în acest context, decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni doi escroci notorii,  organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească. Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Fac un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune.

Acum recuperarea activelor este obiectivul nostru principal. Desigur, trebuie să facem mai multe acasă. Corupția a afectat organele noastre de drept și sistemul judiciar, iar acest lucru complică recuperarea activelor atât pe plan intern, cât și din jurisdicții străine.

Dar noi schimbăm această stare a lucrurilor. Am pornit procesul de restabilire a integrității și independenței justiției noastre. Unii oficiali corupți au fost arestați. Alții au fugit din țară. Unele bunuri – cum ar fi Aeroportul din orașul Chișinău,  capitala țării, preluat în mod fraudulos – sunt treptat restituite statului și oamenilor.

Cu toate acestea, nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore.

De exemplu, majoritatea banilor proveniți din frauda bancară de un miliard de dolari și din schemele de spălare a banilor Rusiei au trecut granițele Moldovei și au ajuns în zeci de jurisdicții ale țărilor economic dezvoltate. Dacă statele democratice urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției, ele ar trebui să-și revizuiască regulile privind gestionarea banilor furați. Și dacă statele democratice doresc să ajute democrațiile fragile să se recupereze mai repede după asemenea exoduri masive de capital, ele ar trebui să-și revizuiască regulile ce vizează restituirea activelor.

Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații. 

Și pe lângă acordarea ajutorului organelor noastre de drept, partenerii noștri ar trebui uneori să aloce resurse suplimentare pe plan intern pentru ca instituțiile de drept din țările lor să răspundă mai bine cererilor de asistență juridică reciprocă, de comisie rogatorie sau de cooperare.

Amploarea crimelor financiare cu care ne confruntăm și viteza cu care infractorii folosesc fondurile furate pentru a submina tinerele democrații ar trebui să ne convingă pe toți de urgența acestei probleme.

Vreau să folosesc această oportunitate și pentru a recunoaște contribuția extraordinară a societății civile și a jurnaliștilor independenți la lupta împotriva corupției. În perioadele cele mai întunecate ale statului capturat din Republica Moldova, societatea civilă și presa independentă au continuat să prezinte și să le vorbească cu mult curaj cetățenilor noștri amploarea uluitoare a corupției.

Investigațiile mass-media ne-au ajutat să mobilizăm sprijinul public pentru lupta noastră împotriva corupției și a grupurilor de interese corupte.

Doamnelor și domnilor, 

Închei aici, exprimând speranța că această întâlnire a practicienilor experimentați și realizați și a reprezentanților societății civile va oferi energie și idei noi cum să dezlipim criminalii de bunurile furate de ei. Și cum să izolăm țările noastre de alte încercări de a fura din resursele atât de necesare cetățenilor noștri.

Țările democratice trebuie să se asigure că fondurile publice câștigate cu greu sunt folosite în beneficiul publicului, nu al criminalilor; într-o lume globalizată, acest lucru aduce beneficii tuturor. 

Aș dori să vă mulțumesc, tuturor celor din această sală, pentru contribuția dumneavoastră la lupta împotriva corupției. Și aș dori să mulțumesc partenerilor Republicii Moldova, Guvernului SUA, organizațiilor internaționale, organizațiilor neguvernamentale din Moldova și din străinătate pentru că ne ajută în combaterea corupției în Moldova.

Vă mulțumesc”.

Lovitură de stat, dejucată în Germania. 25 de persoane, care plănuiau să ocupe Parlamentul și să preia puterea, au fost arestate

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul raidurilor în toată Germania, fiind suspectate că au complotat pentru a răsturna guvernul. Rapoartele germane spun că un grup de figuri de extremă-dreapta și foste militari intenționează să asalteze clădirea parlamentului, Reichstag, și să preia puterea, scrie BBC citat de digi24.ro.

Se presupune că un german despre care se face referire ca un prinț pe nume Heinrich XIII, în vârstă de 71 de ani, a fost esențial pentru planurile lor. Potrivit procurorilor federali, el este unul dintre cei doi presupuși conducători dintre cei arestați în 11 state germane. Se spune că între complotatori se numără membri ai mișcării extremiste Reichsbürger (cetățeni ai Reichului), care a fost mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspirației rasiste. De asemenea, refuză să recunoască statul german modern.

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei au făcut parte din grupul despre care se spune că au complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat modelat după Germania din 1871 – un imperiu numit Al Doilea Reich.

„Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal. Raiduri au avut loc în mare parte din țară și două persoane au fost arestate în Austria și Italia, a informat agenția de presă DPA din Germania. Cei reținuți urmau să fie audiați mai târziu în cursul zilei.

Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a postat pe Twitter că are loc o operațiune anti-teroristă majoră și că a fost planificat un suspect „atac armat asupra organelor constituționale”. Procurorul federal a spus că grupul a pus la cale o lovitură de stat violentă din noiembrie 2021.

Foștii membri ai armatei au fost, de asemenea, o parte semnificativă a complotului de lovitură de stat, spun rapoartele. Ei au inclus foști soldați de elită din unități speciale. Complotatorii au stabilit deja planuri pentru a conduce Germania, a declarat parchetul federal. Membrii au înțeles că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului” și care includea comiterea de crime.

Radiodifuzorul public ZDF a raportat că un fost membru de extremă-dreapta al Camerei inferioare a parlamentului, Bundestag, a făcut și el parte din complot și a fost aliniat pentru a fi instalat în funcția de ministru al justiției al grupului, cu prințul Heinrich ca lider.

Trei copii din Taraclia de 10, 6 și 3 ani s-au intoxicat cu monoxid de carbon

În dimineața zilei de 07 decembrie 2022 trei minori au avut de suferit în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Cazul a fost înregistrat într-o locuință din satul Valea Perjei, raionul Taraclia. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 00:34.

La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală, care a stabilit că trei băieți, în vârstă de 10 ani, de 6 ani, dar și 3 ani s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la sobă. Copiii au primit îngrijirile de rigoare, iar ulterior echipajul medical a transportat pacienții la spitalul raional Ceadîr-Lunga. La moment starea de sănătate a acestora este de gravitate medie, fiind sub supraveghere medicală.

O versiune prealabilă lansată de specialiști ar fi intoxicația persoanelor cu gazul emanat de la soba din locuință. Incendiul în încăpere nu s-a produs. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu strictețe regulile de exploatare a sobelor și a instalațiilor de încălzit locuințele.

În cazul în care acestea au fisuri să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol. Mai mult, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe. Întru evitarea situațiilor de risc, IGSU reamintește despre regulile de prevenire a situațiilor excepționale în urma utilizării surselor de încălzire printr-un spot social lansat anterior.

Cod galben de schimbare bruscă a vremii: Vin ninsorile
Articolul anterior
Rusia, acuzată de comiterea a peste 46.000 de crime de război în Ucraina
Articolul următor