Prinţul Philip al Marii Britanii a fost implicat, joi, într-un accident rutier în apropiere de Sandringham, reşedinţa reginei Elisabeta a II-a în Norfolk.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2019/01/5e52f58a1e536a9e70a788e959b5bed0030ee099.jpg)
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2019/01/Captură-9.jpg)
Prinţul Philip al Marii Britanii a fost implicat, joi, într-un accident rutier în apropiere de Sandringham, reşedinţa reginei Elisabeta a II-a în Norfolk.
Papa Francisc urmează să se afle mai multe zile în spital, a spus Vaticanul luni, 17 februarie, adăugând că medicii de la spitalul Gemelli din Roma au fost nevoiți să-i schimbe tratamentul, din cauza unei „situații clinice complexe”, scrie Europa Liberă.
Serviciul de presă al Vaticanului a spus că rezultatul testelor efectuate în ultimele zile au relevat nevoia unui nou tratament, din cauza evoluției bronșitei de care suveranul pontif suferă, a scris Reuters.
„Toate testele efectuate până în prezent indică o imagine clinică complexă, care va necesita o perioadă adecvată de spitalizare”, se mai spune în comunicatul emis luni.
În vârstă de 88 de ani, Papa se confruntă cu bronșită de mai bine de o săptămână, fiind internat vineri, 14 februarie, la spitalul Gemelli din Roma.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a spus că pontiful „este într-o stare bună”. El nu a precizat dacă papa suferă de o infecție bacteriană sau virală, dar a spus că o actualizare a stării sale de sănătate va fi emisă pe parcursul zilei de luni, 17 februarie.
Medicii pontifului i-au recomandat anterior odihnă completă, fapt pentru care Papa Francisc nu a mai putut susține rugăciunea săptămânală de duminică pentru pelerinii din Piața Sfântul Petru și nici să conducă o masă specială pentru artiști cu ocazia Anului Jubiliar al Bisericii Catolice.
Duminică, 16 februarie, Vaticanul descria starea lui ca fiind „stabilă”.
În timp ce se afla în spital în weekend, papa a continuat să-i sune aproape zilnic pe membrii unei parohii catolice din Gaza, a transmis televiziunea italiană Mediaset.
Unul dintre membrii parohiei a spus că Francisc a sunat atât vineri, cât și sâmbătă și era „în stare bună”, dar suna „puțin obosit”.
Vaticanul a anulat și vizita papei la studiourile de film Cinecitta din Roma, programată pentru luni.
„Mulțumesc pentru afecțiunea, rugăciunea și apropierea cu care mă însoțiți în aceste zile”, a scris papa pe X duminică.
În 2023, Francisc a avut un caz grav de pneumonie, părăsind spitalul după 3 zile și recunoscând diagnosticul după externare, a notat AP. El a fost atunci internat de urgență, după ce a avut dificultăți de respirație și o durere ascuțită în piept.
Inspectoratul de Poliție din Bălți este în căutarea unui bărbat, fiind bănuit de comiterea unui furt. Potrivit oamenilor legii, la 9 ianuarie, suspectul ar fi profitat de neatenția unei femei de 55 de ani, care lucrează în calitate de vânzătoare la o piață din municipiul Bălți, și i-a sustras pe ascuns portmoneul, în care se aflau acte și bani, scrie safenews.md.
În cele din urmă, bărbatul ar fi plecat într-o direcție necunoscută.
Astfel, autoritățile solicită ajutorul comunității și îndeamnă persoanele care au recunoscut bărbatul din imagini să informeze neîntârziat Poliţia la numerele de telefon: 112, 069944600, 068218216.
Serviciul Fiscal de Stat reamintește că, la data de 30 aprilie 2025 expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) de către persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru anul 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit este obligatorie în cazul în care:
Care sunt metodele de prezentare a Declarației?
În scopul simplificării modului de declarare a veniturilor pentru anul 2024, Declarația cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) poate fi depusă în format electronic sau pe suport de hârtie.
Cum puteți depune declarația în format electronic
Declarația se consideră recepționată din momentul expedierii acesteia de către contribuabil, doar în cazul în care este aplicată semnătura electronică a contribuabilului pe documentul transmis. Confirmare despre recepționarea declarației o constituie notificarea recepționată la e-mail-ul de expediere.
Declarația se consideră recepționată cu condiția confirmării identității declarantului în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.
Cum puteți achita online impozitul pe venit
Impozitul pe venit poate fi achitat online prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay sau serviciului „Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” din cadrul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” care poate fi accesat de pe pagina-web www.sfs.md.
Ghidul privind achitarea impozitelor și taxelor prin intermediul serviciului MPay și serviciului electronic „Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” poate fi vizualizat aici.
Cum puteți depune declarația pe suport de hârtie
Persoanele fizice pot depune Declarația la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau reședința acestora.Telefoanele de contact și adresele subdiviziunilor SFS le puteți consulta aici).
Pentru depunerea declarației trebuie să prezentați buletinul de identitate sau un alt document ce confirmă identitatea. La fel Declarația poate fi prezentată de către reprezentantul/reprezentantul legal al contribuabilului, cu condiția confirmării identității și împuternicirilor acestuia prin procură sau printr-un certificat/act emis de autoritatea competentă.
Formularul Declarației cu privire la impozitul pe venit și Regulamentul privind modul de completare pot fi descărcate aici.
Desemnarea procentuală
Persoanele fizice rezidente care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare sunt în drept de a desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale. Lista beneficiarilor desemnării procentuale este accesibilă pe pagina-web oficială a Agenției Servicii Publice.
Este important de menționat că, orice persoană fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit – Formularul CET18, în termenul stabilit de legislația fiscală.
Pentru informații suplimentare, puteți contacta orice Direcție deservire fiscală a SFS (toate datele de contact pot fi vizualizate aici), sau puteți apela Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul 0-8000-1525 (apel gratuit).