Procuratura Anticorupție spune că nu are pârghii legale pentru a o opri pe Marina Tauber

 La 20 februarie 2025, în cadrul unei emisiuni la televizor, deputatul PAS Andrian Cheptonar, a răspândit informație vădit falsă în legătură cu faptul că Marina Tauber a avut posibilitatea să iasă din țară și să fie examinată cauza penală în lipsa ei, dând vina pe procurori anticorupție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dimpotrivă, la 26 decembrie 2024, Procuratura Anticorupție a solicitat prelungirea măsurii preventive sub forma de obligarea de a nu părăsi țara (vedeți mai jos demersul), care a fost respins de instanța de judecată (vedeți partea dispozitivă a încheierii mai jos). În ciuda avertismentelor repetate ale Procuraturii Anticorupție către Parlament de a schimba legea pentru a permite procurorilor să conteste astfel de decizii ale instanțelor de judecată, până în ziua de azi, legea încă nu permite procurorilor să conteste decizii vădit nerezonabile care pun în pericol posibilitatea statului de a trage la  răspundere penală persoanele inculpate de infracțiuni de corupție la nivel înalt.

După cum am anunțat public de mai multe ori, Procuratura Anticorupție mereu a solicitat o măsură preventivă potrivită pentru a asigura buna desfășurare a procedurii de judecată și a preveni riscul de eschivare. Deseori, instanța de judecată sau Curtea de Apel Chișinău au acceptat poziția avocaților și a respins solicitările procurorilor anticorupție (de exemplu, în februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul avocaților și a revocat obligații stabilite anterior; în iulie 2023, instanța de judecată a respins demersul procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu).

În septembrie 2024, folosind noile prevederi în Codul de procedură penală aprobate de Parlament și intrate în vigoare în august 2023 (art. 321 alin. (3) Codul de procedură penală), inculpata a solicitat judecarea cauzei în lipsa sa – un drept care nu poate fi îngrădit de procuror sau instanță. Până la 27 decembrie 2024, a existat măsura preventivă, obligarea de a nu părăsi țara.

Ca rezultat al deciziilor instanțelor de judecată, din martie 2023 – decembrie 2024, Marina Tauber a ieșit din țară de 12 ori, mereu revenind și prezentându-se la ședințele de judecată. 

La 26 decembrie 2024, Procuratura Anticorupție a depus un demers pentru prelungirea măsurii de a nu părăsi țara, invocând: 

Este de relevat că, potrivit rechizitoriului, principalul finanțator al Partidului Politic „Șor” este Federația Rusă, or infracțiunea dată include elemente de extraneitate, fapt confirmat inclusiv martorul ****, care a declarat că efectua curse tur-retur Federația Rusă – Republica Moldova în vederea introducerii mijloacelor bănești în țară, care erau integrați în finanțarea Partidului Politic „Șor”.

Prin urmare, părăsirea teritoriului Republicii Moldova, de către inculpata Marina Tauber, ar crea posibilitate ca ultima eventual să se întâlnească cu figuranți cu statut de învinuit în cauza penală și ar purcede la comiterea infracțiunilor cu caracter similar. Or riscul de a săvârși alte infracțiuni este rezonabil și este prevăzut expres de art. 176 alin. (1) din Codul de procedură penală.

De altfel, probele prezentate instanței de judecată, și anume, rezultatele măsurilor speciale de investigație arată că în timpul urmăririi penale (noiembrie 2022), fiind deja sub o măsură preventivă aplicată de către instanța de judecată, inculpata comitea infracțiunea în continuarea, controlând fluxul de mijloace bănești pe teritoriul Republicii Moldova, din care urmau a fi achitați protestatarii, fiind sub arest la domiciliu.

Din aceste considerente solicităm aplicarea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara, ca măsură de constrângere proporțională cu riscul de comiterii de noi infracțiuni și inclusiv, riscul eschivării de la prezentarea în instanță de judecată atunci când prezența inculpatei va fi obligatorie.

La 27 decembrie 2024, instanța de judecată a respins demersul procurorilor anticorupție și a revocat măsura preventivă, permițându-i Marinei Tauber să părăsească teritoriul Republicii Moldova fără restricții, explicând:

Ținând cont de prezența domiciuliului stabil, de comportament exemplar al inculpatei, instanța de judecată consideră că un comportament corespunzător al acuzatului, fără lezarea intereselor prioritare ale societății de luptă cu criminalitatea, ar putea fi atins fără prelungirea în continuare a măsurii preventive obligarea de a nu părăsi țara, ținând cont că riscurile ce au stat la baza aplicării acestei măsuri au decăzut.

La 07 ianuarie 2025, Marina Tauber a părăsit Republica Moldova prin aeroportul Chișinău, cu ruta aeriană spre Istanbul, Turcia. De atunci, au avut loc ședințe de judecată în lipsa inculpatei pentru a nu tergiversa examinarea cauzei.

În martie 2024, Procuratura Anticorupție a propus Ministerului de Justiție modificări în Codul de procedură penală, să permită procurorilor să conteste deciziile instanțelor de fond cu privire la măsuri preventive, dar acestea nu au fost introduse în lege până în prezent.

Procuratura Anticorupție a argumentat (vedeți demersul mai jos) că modificări la art. 196 și 329 din Codul de procedură penală se impun din considerentul că ,,magistrații în competența cărora ajung examinarea recursurilor formulate pe marginea încheierilor asupra măsurilor preventive pronunțate de către judecătorii de instrucție precum și instanța de judecată la examinarea fondului, în mod special, prin care se declară inadmisibile recursurile formulate, iar în motivarea abstractă se regăsesc argumente referitoare la ,,lipsa în conținutul normei a sintagmei de revocare, trimiteri prin analogie la dispoziția art.329 alin.(2) din Codul de procedură penală, ș.a.” chestiuni care de fapt sunt importante iar în ansamblu duc la afectarea bunei desfășurări a procesului penal în situația ridicării tuturor restricțiilor impuse în raport cu persoana cercetată în situația reglementărilor neclare.”

În acest context, în loc să răspândească informații false în cadrul platourilor televizate, ar fi mai constructiv ca deputații să se implice activ în modificarea legii în mod urgent pentru a permite Procuraturii să conteste asemenea încheieri.

Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale

Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.

Inteligența Artificială (IA) joacă un rol tot mai important în evaluarea și predicția tendințelor educaționale, iar unele domenii de studiu care odată aveau un prestigiu considerabil sunt acum mai puțin relevante, scrie click.ro.

În urma analizelor făcute de IA asupra pieței muncii și a cerințelor profesionale actuale, au apărut câteva domenii de studiu care sunt considerate mai puțin utile în contextul actual. Totuși, interesant este faptul că, pe locul întâi într-o astfel de listă, se află o specializare care, în ciuda percepției populare, este extrem de căutată.

Filozofia – Pe locul întâi, dar cu un potențial mare de aplicabilitate

Deși la prima vedere pare un domeniu de studiu „învechit” sau chiar „nefolositor”, filozofia este considerată de multe ori ca o facultate irelevantă pe piața muncii. Într-o lume axată pe tehnologie și inovație rapidă, mulți se întreabă ce loc mai poate avea gândirea abstractă și analiza teoretică a existenței.

Totuși, specializarea în filosofie joacă un rol crucial în dezvoltarea gândirii critice, ceea ce este extrem de important în orice domeniu, de la managementul afacerilor până la dezvoltarea IA. Mai mult, capacitatea de a rezolva probleme complexe, gândirea logică și abordările etice sunt extrem de valoroase, chiar și pentru companiile de tehnologie. Istoria – O disciplină cu aplicabilitate limitată în domeniul afacerilor.

Istoria

Istoria, ca domeniu de studiu, este și ea văzută de mulți ca fiind inutilă în zilele noastre. Cu toate acestea, există încă domenii de activitate în care acest tip de studiu poate fi relevant, mai ales în instituțiile academice sau muzeale. De asemenea, istoricul poate contribui la înțelegerea evoluției culturale, politice și sociale a lumii. Cu toate acestea, pentru majoritatea joburilor din sectorul privat, studiile istorice nu sunt privite ca fiind o opțiune practică.

Literele – O pasiune care nu se traduce întotdeauna într-o carieră stabilă

Filologia și studiile literare sunt, de asemenea, domenii care în fața creșterii cererii pentru abilități tehnice par a fi depășite. Deși pentru cei care iubesc literatura și limba există satisfacții imense în acest domeniu, din punct de vedere al pieței muncii, opțiunile de carieră sunt mai puțin diversificate și adesea subplătite în comparație cu alte domenii.Arte și design – Abilități cerute, dar dificil de monetizat.

În ciuda frumuseții și expresivității artei, facultățile de arte și design se află, de asemenea, pe lista celor mai puțin utile pentru mulți. Deși în domenii precum publicitatea sau media există locuri de muncă, mulți absolvenți ai acestora se confruntă cu dificultăți în a găsi locuri de muncă stabile, iar succesul lor depinde în mare măsură de talentul personal și de networking.

Un cetățean român a câştigat la Loto peste 6 milioane de euro cu un bilet online

Un român a devenit milionar în euro după ce a câștigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane de euro. Biletul norocos a fost jucat online, pe platforma oficială a Loteriei Române, scrie adevarul.ro.

 ”La tragerea Loto 6/49 din 30 martie, s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de 31.567.186,80 de lei (6.34 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat pe platforma online, joaca.loto.ro şi a fost completat cu trei variante simple la Loto 6/49 , preţul biletului fiind de 21.50 lei”, anunţă Loteria Română pe site-ul său.

Primul câştig la categoria I la Loto 6/49 din acest an

Acesta este primul câștig de categoria I la Loto 6/49 din acest an. Anterior, ultimul premiu la această categorie a fost acordat pe 12 decembrie 2024, având o valoare de 519.397,36 lei.

Conform regulamentului Loteriei Române, câștigătorul are la dispoziție 90 de zile de la data tragerii pentru a-și revendica premiul.

În Capitală vor fi redeschise havuzurile

Muncitorii întreprinderii „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din Chișinău spală havuzurile și fac lucrări de profilaxie.

Luni a fost spălat havuzul din parcul Afgan din capitală, iar de marți vor începe să fie curățate celelalte, a comunicat pentru IPN Victor Nichituş, specialist în relații publice la întreprinderea municipală „Spații Verzi”, scrie ipn.md.

E vorba de havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare” și două fântâni arteziene din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”, două havuzuri din scuarul Catedralei Mitropolitane și un havuz din scuarul „Aleea Gării”.

Muncitorii vor pregăti pentru deschidere și Scara Cascadelor din parcul „Valea Morilor”, și fântâna de la intrarea în parcul „Valea Trandafirilor”. Vor fi spălate inclusiv havuzurile în parcul „Șipca”, „La Izvor” și „Alunelul”.

Motoarele electrice, care au fost oprite pe timp de iarnă, au fost verificate și reconectate la rețeaua de curent.

160 de drone trimise asupra Ucrainei în timpul nopții
Articolul anterior
Moscova neagă că Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din Europa de Est, la Riad
Articolul următor
Close menu