Procurorii au descins acasă la ex-directorul ASP, Vladislav Zara

Procurorii anticoruptie efectuează la moment percheziții la domiciliul fostului director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, scrie realitatea.md.

Conform informațiilor oferite de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, descinderile au loc în cadrul dosarului penal privind achiziționarea blanechetelor pentru pasapoarte la Agenția Servicii Publice.

Amintim că, la începutul lunii septembrie 2021, în urma unui audit desfășurat la ASP, Corpul de control al prim-ministrei, Natalia Gavriliță, a depistat mai multe încălcări ale legii în procesul de organizare a licitaţiei, inițiată în ianuarie 2021 de către fosta conducere a Agenției Servicii Publice.

Achiziția cu o valoare de circa 500 milioane de lei avea două loturi: procurare a circa 3 milioane de blanchete utilizate pentru perfectarea actelor și procurare de echipament și a unui program specializat de personalizare a actelor de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. Astfel, achiziția a fost stopată, iar dosarul cu documentele ridicate de Corpul de Control al prim-ministrei a fost trimis Procuraturii pentru inițierea unei anchete.

În urma descinderilor din data de 3 mai de la ASP, 60 la număr, efectuate de către Procuratura Anticorupție informează că, pe parcursul zilei de astăzi, 3 mai, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Serviciul Proiecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA al MAI) și Centrul Național Anticorupție (CNA) au puricat domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și ale persoanelor fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Oamenii legii precizează că, după cauza penală inițiată la 22 octombrie 2021, a mai fost deschis un dosar penal ulterior, la 5 aprilie curent, pentru abuzul de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat.

S-a stabilit că, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU”, executând indicațiile parvenite de la unii membri ai grupului criminal organizat, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase, contrar actelor normative, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial și care inevitabil au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Perchezițiile din data de 3 mai 2022 s-au soldat cu ridicarea documentelor, înscrisuri de ciornă, blocuri de sistem de la computere, alte suporturi electronice cum ar fi Flash-carduri, harduri, precum și telefoane mobile etc, care urmează să fie examinate și apreciate în cumul cu alte probe administrate în cadrul investigațiilor penale realizate pe caz.

Au fost reținute și audiate în total 13 persoane, acestea fiind plasate în izolatorul de detenție preventivă al CNA și Direcției Poliției Chișinău.

Starea de alertă la Aeroportul Chișinău: Cineva a activat intenționat butonul antiincendiu de la etajul 2

Un semnal de alertă de incendiu ar fi pornit intenționat Aeroportul Chișinău la de către persoane necunoscute care ar fi activat butonul antiincendiu la etajul 2 al zonei sterile. Starea de alertă a fost anulată, iar oamenii legii interprind măsuri speciale de investigații pentru a identifica făptașul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Pompierii au intervenit ĭn urma declanşării alertei de incendiu la Aeroportul Internaţional Chişinău

Ĭn dimineaţa zilei de 10 ianuarie 2025, pompierii IGSU au fost solicitaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău, după ce Serviciul 112 a fost anunţat despre declanşarea sistemului de alarmă la incendiu. Apelul a fost recepţionat la ora 8 :40. La faţa locului au fost îndreptate 3 echipe de salvatori. Angajaţii IGSU urmează să meargă în recunoaştere pentru a stabili dacă există vreo o sursă de aprindere, care la moment nu a fost confirmată. Toate persoanele din interiorul Aeroportului au fost evacuate.

Circumstanţele urmează a fi stabilite pe parcurs. În urma situaţiei nimeni nu a avut de suferit.

La ora 09:02, ĭn urma, cercetărilor efectuate de specialişti la faţa locului nu a fost confirmată nici o sursă de aprindere., anunță IGSU.

Până în 2030 va fi dublat numărul de poduri peste Prut

A fost desemnată compania care va elabora Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut, a anunțat secretarul de stat la ministerul Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu, transmite IPN.

Este vorba de podul nou Costești – Stânca al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Rîșcani.

Podul nou Leova – Bumbăta al cărui amplasament va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, raionului Leova.

Podul nou Leca – Falciu al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Vaslui și al raionului Cantemir.

Totodată, podul nou Bărboieni – Răducăneni al cărui amplasament este localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul raionului Nisporeni.

Până în anul 2030 ministerul român menționează că va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de puțin peste un milion de lei românești fără TVA, pentru fiecare lot în parte, iar sursa de finanțare este asigurată de la bugetul statului român. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 12 luni.

Potrivit autorităților construcția acestor poduri peste Prut va duce la eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei, creșterea capacității de transport dintre cele două țări, realizarea conectivității Republicii Moldova cu rețelele europene de transport TEN-T și fluidizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

Agricultorii cer ridicarea restricțiilor la exportul de grâu
Articolul anterior
Emmanuel Macron vrea să reformeze Uniunea Europeană. De ce România este printre țările care se opun proiectului
Articolul următor