Produsele agricole moldovenești pot fi exportate fără restricții în UE

Producătorii din ţara noastră vor putea exporta prune, struguri, usturoi și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative.

Consiliul Uniunii Europene a reînnoit până în iulie 2025 suspendarea taxelor de import şi a cotelor la exporturile moldoveneşti, transmite publika.press.

„Propunerea privind măsurile comerciale autonome pentru Republica Moldova urmărește reînnoirea suspendării taxelor și cotelor de import pentru încă un an, din 25 iulie 2024 până la 24 iulie 2025, consolidând totodată protecția produselor agricole sensibile”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului UE.

Uniunea Europeană continuă să demonstreze angajamentul și sprijinul său față de Republica Moldova, conform comunicatului Consiliului UE.

„Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să aibă, de asemenea, un impact negativ asupra capacității Moldovei de a face comerț cu restul lumii. Reînnoirea acestor măsuri va contribui la menținerea condițiilor necesare pentru a permite Republicii Moldova să își continue relațiile comerciale cu UE și cu restul lumii prin intermediul UE”, se mai arată în comunicat. 

Potrivit Delegației UE în Republica Moldova, în primele zece luni ale anului trecut, exporturile moldovenești de fructe și legume în Uniunea Europeană au crescut semnificativ față de anul 2021. 

Cauza preliminară a morții tinerei de 19 ani din Orhei. Pe corpul fetei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură

Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură, scrie zdg.md. Atenție! Urmează informații cu puternic impact emoțional.

Surse din cadrul Centrului de medicină legală au enunțat pentru ZdG că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 6 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă.

Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești. Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Chișinăul anunță obiective mari după forumul de la Tallinn

Oficiali din Republica Moldova au participat, în perioada 10 – 12 aprilie la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”. Evenimentul a fost găzduit de orașul Tallinn, capitala Estoniei, scrie evz.ro.

Invitați au mai fost reprezentanți ai Biroului pentru integrare europeană din Ucraina, Armenia, Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda.

Republica Moldova, concluzii după participarea la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”

Direcția comunicare și instruiri a Biroului pentru Integrare Europeană a comunicat că delegația din Moldova a prezentat progresele făcute în ultima perioadă în implementarea reformelor administrative și evoluțiile privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, potrivit sursei citate, au fost puse în discuție cele mai stringente provocări în parcursul de aliniere la prevederile legislației europene, precum și impactul războiului din Ucraina asupra procesului de aderare la Uniunea Europeană.

„În cadrul Forumului, oficialii statelor baltice au manifestat sprijinul lor ferm pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și au salutat progresul semnificativ în domeniul reformelor. De asemenea, aceștia au declarat că vor susține inițiativa organizării primei Conferințe Interguvernamentale UE-Republica Moldova, pe durata președinției belgiene”, anunță sursa citată.

Conform comunicatului respectiv, delegația de la Chișinău a reafirmat „angajamentul ferm de a avansa cu pași siguri spre integrarea europeană și a mulțumit pentru sprijinul partenerilor europeni, subliniind oportunitatea valoroasă privind schimbul de bune practici și consolidarea parteneriatului cu statele membre ale UE”, după cum informează newsmaker.md.

Maia Sandu, mesaj după ajutorul acordat Ucrainei de SUA

Altfel, Maia Sandu a salutat aprobarea, în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, a ajutorului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Acest sprijin crucial va consolida Ucraina împotriva agresiunii și va spori securitatea regională”, a comunicat Sandu.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Poșpoi, a declarat la rândul său că pachetul este o dovadă a angajamentului SUA față de victoria Ucrainei. „Mulțumesc pentru sprijin!”, a mai scris ministrul de Externe de la Chișinău.

Un bărbat din Hâncești, reținut pentru răpirea a  două automobile, în aceeași zi. Înainte să o abandoneze, pe una a incendiat-o

Un bărbat de 26 de ani a fost reținut, fiind suspectat  de răpirea a  două automobile, în aceeași zi.

În primul caz, acesta a răpit un Volkswagen din localitatea Cărpineni, apoi  l-a incendiat pe un câmp.

În alt caz, suspectul a răpit un  Ford Transit din localitatea  Pereni, după care  l-a abandonat în raionul Călărași.

În ambele cazuri mașinile erau parcate la porțile proprietarilor, având cheile în contactul de pornire.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, iar conform legislației acesta riscă până la 4 ani de închisoare.

Un moldovean a realizat cea mai mare pictură modulară din Europa
Articolul anterior
Dorin Recean: Doi ani de război în Ucraina ne-au adus greutăți de neimaginat
Articolul următor