Profesorii din Chișinău au rămas fără salarii. Ion Ceban: „Din cauza erorilor tehnice”. Ministerul Finanțelor: „Erorile au fost comise de Primărie”

Angajații din instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău nu au primit salariul pentru luna noiembrie. Reținerea salarială, potrivit primarului capitalei Ion Ceban, a fost cauzată de o eroare tehnică în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice. De cealaltă parte, Ministerul Finanțelor respinge acuzațiile lui Ceban, precizând că este vorba despre acțiuni întârziate ale municipalității și că datele eronate au fost introduse de Primăria capitalei.

Leul moldovenesc împlinește 25 de ani | MicroÎmprumut.md

Primarul capitalei, Ion Ceban, vine cu o explicație pe contul său de Facebook după ce reținerea salarială în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților.

„Din cauza erorilor tehnice apărute în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice, gestionat de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, a apărut o problemă în reținerea achitării salariale și a altor plăți în instituțiile din sistemul educational”, scrie Ceban, potrivit deschide.md.

Primarul anunță că a solicitat Ministerului Finanțelor „să ia măsuri cât mai urgent ca în următoarele zile să fie posibilă achitarea plăților” și că a expediat și o scrisoare la Guvern.

De cealaltă parte, Ministerul Finanțelor vine cu un comunicat în care respinge acuzațiile primarului capitalei precum că a fost o eroare în sistemul informațional și precizează că datele au fost introduce tardive.

„Reținerea achitării salariilor pentru luna noiembrie angajaților din instituțiile de învățământ municipale nu este cauzată de probleme apărute în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice, ci de introducerea tardivă de către municipalitate a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 777 din 11 noiembrie 2022, în sistemul informațional”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Instituția precizează că modificările „puteau fi operate încă din 15 noiembrie, iar municipalitatea a inițiat procedura de introducere a datelor în sistemul informațional abia pe data de 7 decembrie curent”.

„Totodată, la importul datelor în sistemul informațional, s-au comis erori din partea administratorului de buget, adică de către Primăria mun. Chișinău”, se mai arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Accident în Capitală: Un tânăr, aflat pe o trotinetă electrică, lovit de o mașină. Băiatul a fost internat de urgență

Un tânăr, de 25 de ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de un automobil, pe strada Alba Iulia, intersecție cu strada Paris. Accidentul s-a produs duminică, 17 noiembrie, în jurul orei 15:49, scrie newtv.md. 

Potrivit poliției, victima victima conducea o trotientă, care s-a lovit cu un Ford. În urma impactului, tânărul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliția a inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

Maia Sandu despre atacul furios al Rusiei asupra Ucrainei: Exploziile au fost auzite în regiunile vecine cu Republica Moldova

Atacul masiv cu drone și rachete al Federației Ruse asupra Ucrainei a fost monitorizat de autoritățile competente ale Republicii Moldova. Explozii în regiunile vecine cu Republica Moldova au fost raportate de patrulele Poliției de Frontiera de la Valea Perjei, Tudora, Crocmaz și Olănești, scrie veridica.md.

În același timp, pe sectorul Larga, de la Briceni a fost observată o rachetă pe partea ucraineană, iar un locuitor al satului Groznița, Briceni a anunțat că a văzut două aparate de zbor asemănătoare unor drone la o înălțime de aproximativ până la 100 metri, iar fiind deasupra satelor Rotunda și Halahora de Sus au dispărut din vizor. Potrivit autorităților, aparatele de zbor sunt lansate intenționat la o altitudine mică pentru a nu putea fi detectate de radarele Ministerului Apărării. Nu au fost raportate căderi la sol ale unor obiecte de zbor pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul atacurilor asupra obiectivelor energetice din Ucraina, compania Moldelectrica a dat asigurări că starea sistemului electroenergetic moldovenesc se menține stabilă.

Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile aeriene masive ale Rusiei asupra Ucraina, după ce armata rusă a atacat masiv infrastructura energetică din Ucraina, cu 120 de drone și 90 de rachete. „Folosirea iernii ca armă pentru a îngheța o națiune și a o forța să se supună este crudă și inacceptabilă. Republica Moldova este alături de Ucraina”, a scris Maia Sandu.  Forțele ruse au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, care a afectat sistemul energetic ucrainean. Au fost atinse ținte pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în vest și în mai multe regiuni a fost deconectată energia electrică.

Atac masiv al Rusiei cu rachetă balistică la Sumî: Cel puțin 8 morți și 49 de răniți

Cel puțin opt oameni au murit și alți 49 au fost răniți, duminică seară, la Sumî, în Ucraina, în urma unui atac al Rusiei cu rachetă balistică, informează Kyiv Independent. Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a condamnat atacul, scrie digi24.ro.

„Un atac cu rachetă asupra unei clădiri cu nouă etaje din Sumî. Știm despre morți și răniți, inclusiv copii. Condoleanțele mele familiilor și prietenilor. Criminalul trebuie pedepsit pentru că a ucis oameni nevinovați”, a spus Zelenski, într-o declarație publicată pe Telegram. Racheta a lovit și curtea clădirii, provocând pagube importante și lăsând casele din jur fără ferestre, a declarat primarul interimar din Sumî, Artem Kobzar.

Loviturile rusești împotriva regiunii Sumî au devenit din ce în ce mai distructive în ultimele luni. Bombardamentele sunt o obișnuință zilnică pentru comunitățile din apropierea graniței de nord-est a Ucrainei cu Rusia, locuitorii din așezările de frontieră vulnerabile din regiune fiind supuși mai multor atacuri pe zi.

Suedia va acorda peste 4,5 milioane de dolari pentru antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului
Articolul anterior
Maia Sandu a discutat cu responsabilii din domeniul justiției despre procesul de recuperare a bunurilor și activelor fraudate
Articolul următor