Profesorii vor beneficia de sporuri majorate pentru dirigenție și verificarea lucrărilor scrise de elevi

Începând cu noul an școlar 2023, cadrele didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal vor fi remunerate în baza unei noi modalități de calcul a sporurilor cu caracter specific.

În limita bugetelor de care dispun, administrațiile instituțiilor vor putea acorda sporuri mai mari pentru dirigenție, verificarea lucrărilor scrise de elevi, administrarea cabinetelor și activitățile în care sunt încadrați copiii cu cerințe educaționale speciale (CES). Sporurile vor constitui în total cel mult 10% din bugetul anual destinat salarizării cadrelor didactice.

Prevederile sunt incluse în circulara ce vizează implementarea Hotărârii Guvernului privind acordarea sporurilor cu caracter specific personalului didactic. Documentul a fost transmis de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) către organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) și instituțiile de învățământ general.

Acesta prevede că un cadru didactic care are o clasă de 35 de elevi va putea beneficia de un spor pentru dirigenție de cel mult 880 de lei, față de circa 560 cât era anterior, urmând ca fiecare instituție să stabilească suma în funcție de resursele disponibile.

Sporul cu caracter specific pentru dirigenție va fi acordat pentru timpul efectiv lucrat în anul de studii (de la 1 septembrie anul curent, până la 31 august, anul următor), inclusiv pe perioada vacanțelor, prevedere care anterior lipsea. Sporul pentru verificarea lucrărilor scrise, administrarea cabinetului, precum și pentru activitatea cu elevii cu CES va putea fi acordat pentru timpul efectiv lucrat în perioada 1 septembrie – 31 mai, inclusiv în perioada vacanțelor de toamnă, iarnă, primăvară și de Paști.

Calcularea sporurilor cu caracter specific va fi efectuată anual, în raport cu salariul de funcție al învățătorului la clasele primare și cel al profesorului în învățământul secundar. Calculele se vor face în baza numărului de elevi înregistrați la data de 1 octombrie a fiecărui an școlar.

Proiectul documentului a fost consultat cu OLSDÎ, Federația Națională a Sindicatului de ramură, cadrele de conducere și didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal.

Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul European de la Bratislava, adusă de luptătorul Victor Ciobanu

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Bratislava, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS), scrie realitatea.md.

El a obținut două victorii în categoria de greutate 60 kg, cu bulgarul Nedyalko Petrov și georgianul Amiran Shavadze, fiind învins în semifinale de azerul Nihat Mammadli (campion mondial în 2024).

Precizăm că la Campionatul European de la Bratislava, luptătoarea Irina Rîngaci a cucerit medalia de argint, iar Mariana Drăguțan, medalia de bronz.

O șansă la viață pentru pacientele cu cancer la sân. România deschide primul centru din țară unde acestea sunt tratate după reguli germane

Pacientele oncologice au acum o șansă în plus la viață. Diagnosticul pentru cancerul la sân va fi mult mai rapid, după reguli germane. Iar asta după ce Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca a devenit primul centru din țară acreditat la Societatea Germană de Oncologie, scrie digi24.ro.

Bianca a fost diagnosticată cu o boală cumplită, cancer mamar, în urmă cu 3 ani. A reușit să învingă boala, dar și-ar fi dorit să fi fost diagnosticată mai rapid. Bianca Baroti, fost pacientă: Mi s-a făcut biopsia și a durat un picuț până am primit rezultatul, undeva cam la două săptămâni. Până găsești medicul care ți se potrivește, în care poți să ai încredere…

A mai durat încă vreo două săptămâni, până când am stabilit cu cine voi face și ce tratament va fi. Dacă s-ar putea mișca un pic lucrurile mai repede ar fi bine, pentru că boala se extinde destul de repede. Claudia se luptă și ea cu aceeași boală, de peste 4 ani, și are aceeași dorință. Claudia Ghira, pacientă: Fiecare care am trecut prin chimioterapie și radioterapie știm ce înseamnă acest lucru. Să se afle mult mai repede rezultatul, astfel încât pacientul să nu mai aibă traseul ăla lung. Pacienții vor fi tratați după aceleași reguli din spitalele germane.

Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca: Este important ca pacienții să primească cat mai repede diagnosticul. Pentru diagnosticul de malignitate stabilim franc dacă este vorba despre un cancer sau nu.

Acești timpi s-au redus la 48 de ore, iar eliberarea rezultatului anatomopatologic definitiv, în 5-7 zile trebuie definitivat. Scopul principal este asigurarea celor mai bune rezultate oncologice și creșterea calității vieții pacienților.

Nicoleta Antone, coordonatorul Centrului de tumori mamare Cluj: Dacă ar fi să ne luăm după studiile internaționale, pentru că noi încă nu am analizat datele, ar trebui să crească între 5 și 10%, iar pentru paciente o îmbunătățire cu 10% înseamnă foarte mult ca și speranță de viață. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile din România, cu peste 12.000 de cazuri noi în fiecare an, iar media de supraviețuire este sub cea europeană.

Cazul fetiței dispărute la competiția din Strășeni: Maia Sandu a venit cu un mesaj

„Când acționăm împreună, când ne unim forțele, suntem mai puternici”, spune președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a venit cu un mesaj public după ce fetița de 10 ani dispărută în noaptea de sâmbătă la Strășeni a fost găsită de voluntari.

„Ieri seara și până noaptea târziu, întreaga societate a așteptat, copleșită de emoții, vești despre fetița care se pierduse la Strășeni.

Această experiență dramatică ne demonstrează că, atunci când acționăm împreună, când ne unim forțele, suntem mai puternici”, a mai scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Fetița de 10 ani din raionul Strășeni a dispărut sâ,,bătă, în timpul unei competiții naționale organizate în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca.

Toate subdiviziunile Poliției Naționale au fost alertate, fiind mobilizați zeci de polițiști, localnici, voluntari și pădurari. În operațiune au fost utilizate drone și alte mijloace tehnice. Situația a fost cu atât mai delicată cu cât fetița nu avea la ea telefon sau vreun dispozitiv de localizare.

După ore întregi de căutări intense, fetița a fost găsită în jurul orei 02:30 noaptea, la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de la locul dispariției. Copila se afla în pădure și a reacționat la strigătele echipelor de salvare, ieșind singură în întâmpinarea acestora.

Mama nu a reuşit să-l prindă. Copil de 2 ani, rănit grav după ce a căzut de pe tobogan
Articolul anterior
#stilunic – Valentin Nica:”Nu îmi place să port fake-uri, mai bine plătesc mai mult pentru haine originale!”
Articolul următor
Close menu