Profiturile uriașe ale Gazprom aduc încasări importante la bugetul de stat al Rusiei

Rusia a reuşit să îşi menţină bugetul federal pe surplus în luna octombrie, în pofida creşterii cheltuielilor pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care o taxă pe profiturile excepţionale ale grupului de stat Gazprom PJSC a adus miliarde de ruble la bugetul statutului.

Schools' moral dilemma over Gazprom energy contracts

Ministerul de Finanţe de la Moscova a informat vineri că surplusul bugetar pe primele 10 luni ale anului a ajuns la 128,4 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari). Este vorba de o sumă aproape dublă faţă de surplusul bugetar de 54,7 miliarde de ruble anunţat în luna septembrie.

Cu toate acestea, creşterea cheltuielilor cu războiul din Ucraina, combinată cu scăderea veniturilor generate de pe urma exporturilor de petrol şi gaze, ameninţă în continuare să aducă bugetul Rusiei pe deficit la finele anului. Ministerul de Finanţe de la Moscova prognozează că deficitul bugetar pe ansamblul anului 2022 va fi mai mult decât dublu decât de ţinta de 0,9% din PIB pe care este construit bugetul.

Veniturile din taxe pe petrol şi gaze s-au dublat în octombrie comparativ cu septembrie. Gazprom a plătit o sumă suplimentară de 416 miliarde de ruble sub forma unei taxe pentru extragerea mineralelor, după ce explozia preţului gazelor a compensat pentru scăderea dramatică a exporturilor de gaze spre Europa, cea mai importantă piaţă a grupului rus. Această taxă temporară pe profitul excepţional a fost introdusă după preţurile mari din prima jumătate a anului iar compania ar urma să plătească aceeaşi sumă în lunile noiembrie şi decembrie.

Datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova mai arată că o creştere cu 20% a cheltuieilor în primele zece luni ale anului, pe măsură ce Guvernul a majorat sumele pentru prestaţiile sociale, în contextul recesiunii şi al cheltuielilor care au legătură cu războiul din Ucraina.

Octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus al Finanţelor a fost nevoit să acceseze fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. După ce premierul Mihail Mişustin a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din fondul de rezervă în acest scop, peste un sfert din această sumă a fost cheltuită.

Analiştii se aşteaptă ca bugetul Rusiei să ajungă în deficit la finele anului. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au introdus un plafon de preţ pentru petrolul rusesc şi au interzis companiilor să mai ofere orice fel de servicii pentru navele care transportă ţiţei rusesc, dacă preţul de achiziţie este peste acea limită.

sursa

Rachete, în loc de artificii. Orașele rusești anulează festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre război și armamente

Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.

Rachete, în loc de artificii: Orașele rusești anulează festivitățile de Anul Nou

Oficialii din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea siberiană Tomsk și Iacuția au anulat festivitățile, potrivit The Telegraph, transmite digi24.ro.

Mulți ruși se plâng că soldații sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar, forțându-i pe oficiali să evite organizarea de evenimente opulente în țară. 

Primarul orașului Kaluga din vestul Rusiei, Dmitri a transmis pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Anul Nou. 

„Vom direcționa toate aceste fonduri disponibilizate în sprijinul locuitorilor mobilizați din Kaluga”, a spus acesta. „Bărbații noștri trebuie să fie echipați adecvat”, mai bine decât ceea ce li s-a pus la dispoziție.

Guvernatorul regiunii Tomsk, Vladimir Mazur, a spus că nu ar trebui să fie organizate petreceri „corporatiste” de Anul Nou pentru oficiali, dar copiii „nu pot fi lăsați fără vacanțe și cadouri”, potrivit The Evening Standard. Publicitate

În Rusia, cadourile se împart de obicei pe 1 ianuarie, la câteva zile înainte de data la care rușii sărbătoresc Crăciunul (7 ianuarie).

Soldații ruși mor pe front, familiile lor îngheață în case 

Revelionul la Moscova va fi mai puțin spectaculos anul acesta, fără foc de artificii și concerte, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care însă a precizat că se vor organiza în continuare evenimente și festivități, urmând ca o parte din câștiguri să fie donate armatei. 

Oficialii de la Moscova au fost criticați în septembrie pentru că au organizat un spectacol de artificii cu ocazia zilei orașului. Războiul declanșat de Putin în Ucraina a devenit tot mai nepopular printre ruși. 

Unii activiști din țară l-au acuzat săptămâna trecută pe liderul de la Kremlin că a cheltuit miliarde pe armata rusă în timp ce mulți dintre ei îngheață în case. 

„Îi iau pe bărbații tineri – singurii care pot susține familia – de acasă și îi aduc înapoi în sicrie”, a spus Valentina Melnikova, o activistă de la Comitetul Mamelor Soldaților, pentru The Beast. „Băieții îngheață pe front, se îmbolnăvesc, mor, în timp ce familiile lor trăiesc în sărăcie”.

Un moldovean a încercat să intre în țară cu un lot uriaș de caviar

Vameșii de la Palanca, în conlucrare cu inspectorul din cadrul Centrului Chinologic, au depistat un lot impunător de caviar.

Un bărbat a vrut să intre în Moldova cu un lot impunător de caviarFoto: customs.gov.md

Supus verificărilor a fost un mijloc de transport care se deplasa din Ucraina spre Republica Moldova.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 61 de ani. Marfa a fost ascunsă printre lucrurile personale.

Astfel, cantitatea de caviar nedeclarată a fost ridicată, iar investigațiile continuă.

știri.md

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Forțele ruse se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka
Articolul anterior
Poliţia ucraineană şi televiziunea revin la Herson
Articolul următor