Încă 1.000 de familii din satul Bahmut, raionul Călărași, au acum acces la apă potabilă, după extinderea rețelelor de apeduct prin Programul național ”Satul European” ediția 1.
Proiectul a inclus construirea a 7 km de rețele de apeduct și a unui rezervor de apă potabilă cu un volum de 50 de metri cubi. De asemenea, au fost instalate peste 100 de branșamente pentru 100 de gospodării casnice, cu peste 300 de persoane, inclusiv pentru 4 instituții publice: grădinița, gimnaziul, oficiul medicilor de familie și primăria. Rețeaua de apeduct construită deservește și 6 agenți economici din localitate. Totodată, traseul din Gara Bahmut a fost interconectat cu cel din satul Bahmut, asigurând astfel accesul la apă potabilă pentru satul-stație de cale ferată din cadrul comunei, care are aproximativ 600 de locuitori.
Primarul din Bahmut, Igor Godea, spune că punerea în funcțiune a noii rețele de alimentare cu apă oferă acces la apeduct pentru toți locuitorii comunei.
„Cea mai mare problemă cu care se confrunta o bună parte a locuitorilor comunei Bahmut – asigurarea populației cu apă potabilă – a fost rezolvată grație Programului ”Satul European”. Implementarea acestui proiect a permis tuturor locuitorilor comunei – peste 1800 la număr, să beneficieze de acces la apă potabilă de calitate – o condiție primordială a dreptului la viață și la un mediu sănătos, acesta fiind și un drept constituțional.
Acum comuna Bahmut a devenit mai atractivă și pentru agenții economici. A fost înființat și un serviciu care gestionează rețelele de apă, fiind create și trei locuri noi de muncă. Apa provine din izvoarele din pădure, a fost testată și corespunde tuturor standardelor pentru apă potabilă. Suntem foarte recunoscători Guvernului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru tot sprijinul acordat,” a adăugat primarul.
Pentru acest proiect Guvernul Republicii Moldova a alocat, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regional și Locală, aproape 2,9 milioane de lei.