Protest cu mortul în faţa Primăriei: ”Să-l îngroape aleșii care au mărit impozitele”

Protest cu mortul în faţa Primăriei. Viorel Pașca, omul care întreține sute de oameni, a protestat într-un mod inedit deoarece i-au fost mărite impozitele pe aceste așezăminte, scrie evz.ro.

Viorel Pașca spune că nu am crezut niciodată că lucrurile vor involua în așa măsură la Tinca, județul Bihor. De asemenea, el mai spune că  nu a crezut că v ajunge să fac vreodată ceea ce a făcut cu cest protest.

Viorel Pașca a mai protestat pentru modul în care i-au fost mărite impozitele pe aceste așezăminte. Acum i-a ajuns cuțitul la os constatând că plătește impozit mai mare decât în centrul Oradiei la casele din Tinca.

Din 2006 și până acum, Viorel Pașca a îngrijit aproape 3.000 de români loviți de soartă. În casele sale din Incești, Dumbrava și Tinca, bărbatul le oferă gratuit celor fără de adăpost și uitați de rude, hrană, medicamente și un loc unde să doarmă. Cu ajutorul donațiilor a reușit să cumpere aproape 20 de locuințe pe care le pune la dispoziția celor năpăstuiți, trimiși aici din toată țara. În ultima vreme, casele au devenit însă motiv de scandal, după ce primăria Tinca a decis să-i majoreze impozitele.

„Le-a mărit impozitul a nu știu câta oară, am ajuns la peste 5.000 de lei, pe unele case, ceea ce nu mi s-a părut normal, am avut o discuție cu domnul primar și cu alți angajați de-ai lui și mi-au spus că așa spune legea, să am impozit 5.000 de lei pe o casă.”, a declarat Viorel Pașca.

Viorel Pașca a decis să nu-i mai îngroape pe cei care mor în casele lui

Când a văzut că primăria rămâne indiferentă, Viorel Pașca a decis să nu-i mai îngroape pe cei care mor în casele lui. Primul pe care a căzut năpasta a fost un bărbat de 92 de ani din Satu Mare. Acesta era de cinci ani în grija lui Pașca. Dar joi și-a dat sfârșitul într-un salon în care se aflau și alți bolnavi. Primarul nu l-a ajutat așa că omul a sunat la 112.

„Legea spune că dacă moare un astfel de om care nu are pe nimeni și nu are cine să îl înmormânteze, primăria este obligată să-l înmormânteze. Am sunat acolo, nu m-a ajutat nimeni. Așa că am sunat și la 112. Am spus Poliției că am o persoană decedată pe care nu am unde să o duc și nu o pot lăsa noaptea afară, domnul de la Poliție mi-a zis că Poliția nu se ocupă cu așa ceva, și să sun la televiziune.”, a mărturisit Viorel Pașca.

Pașca nu a mai stat pe gânduri, l-a pus pe bărbat într-un sicriu și a chemat firma de pompe funebre, pentru a-l duce pe mort, direct în stradă, în mijlocul satului. Mai exact, a declanşat un protest în fața primăriei din Tinca.

„Ideea e că va mai muri unul, mâine, poimâine, peste o săptămână, măcar acum știm procedura, îl aducem la capelă, îl lăsăm aici și primăria se va ocupa, dacă va dori, dacă nu..nu știu. Misiunea mea e să am grijă de ei cât sunt în viață.”, a mai spus Viorel Pașca.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Un medic român a îngrozit Marea Britanie. Procurorii îl acuză că făcea proceduri medicale pentru propria satisfacție sexuală
Articolul anterior
Inteligența Artificială, folosită în Republica Moldova într-un amplu plan de dezvoltare a țării
Articolul următor