Protestatarii se revoltă. Nu și-au primit ,,banii promiși”

Duminică au protestat alături de alți susținători ai Partidului Politic Șor în centrul Capitalei, iar astăzi își cer revoltați banii care le-au fost promiși. Poliția a intervenit în regiunea sediului Procuraturii Generale, acolo unde s-a adunat un grup de tineri, cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, nemulțumiți că organizatorii protestului nu i-au remunerat financiar, deși le-a promis asta.

Protestatarii se revoltă: Șor ne-a mințit. Nu am primit banii

„La moment, Inspectoratul de Poliție Centru documentează cazul”, fără să ofere detalii.

De altfel, tinerii cu pricina nu par a fi singurii care recunosc faptul că le-au fost promiși bani în schimbul prezenței lor la protest, însă așa și nu le-au fost oferiți. TV8 a surprins printre oamenii instalați în corturile de la Procuratură și o femeie care și-a exprimat aceeași revoltă.

Manifestanta a mărturisit că urma să ridice 400 de lei, însă banii nu au ajuns la ea. Femeia spune că a fost amăgită de organizatorii protestului, pe care îi numește mincinoși. Astfel, după mai multe duminici în care a scandat din Piața Marii Adunări Naționale lozinci anti-guvernamentale și împotriva președintei, astăzi, femeia striga: „Sus Maia Sandu”. 

Schimbarea de macaz nu a fost pe placul altor protestatari, care nu au ezitat să o huiduiască pe femeie. 

Din spusele femeii, aceasta de două săptămâni deja protestează, iar bani încă nu a văzut. Ea a povestit că o doamnă pe numele Cecilia urma să-i ofere 400 de lei, însă așa și nu i-a primit.

Pe de altă parte, aceasta mai spune că organizatorii i-au promis și mâncare, însă nu și-au respectat promisiunea.

”Șor ne-a mințit. Nu ne-a dat niciun bănuț”, a spus femeia. Vezi video aici.

Un polițist de frontieră a înfruntat flăcările pentru a salva un copil

Un polițist de frontieră de la PTF Leușeni, a demonstrat ce înseamnă să fii un adevărat erou, punându-și viața în pericol pentru a salva un copil din flăcările ce cuprinseseră un apartament, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Vigilența și simțul responsabilității acestui angajat s-au dovedit esențiale atunci când a observat fumul dens care ieșea dintr-un apartament de la primul etaj al blocului unde locuiește. Fără ezitare, a acționat imediat, conștient de gravitatea situației. Împreună cu un alt locatar, a alergat spre apartamentul în flăcări, unde au găsit o minoră inconștientă, aflată într-o stare critică din cauza inhalării de fum.

Intervenția rapidă a polițistului de frontieră a făcut diferența dintre viață și moarte. Salvatorii și echipele de urgență de la Direcția pentru Situații de Urgență și Ambulanță au ajuns la scurt timp, iar fetița a fost preluată și stabilizată. Datorită curajului și spiritului său de sacrificiu, copila se află acum în afara oricărui pericol.

Agent-șef principal Denis Cebotari s-a învrednicit de o diplomă și un trofeu din partea Consiliului raional Ungheni pentru curajul, bărbăția și spiritul de sacrificiu, manifestate în timpul intervenției.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră se mândrește de eroismul și dăruirea colegului nostru. Acest exemplu ne demonstrează încă o dată cât de dedicați sunt polițiștii de frontieră în a proteja comunitatea, nu doar la frontieră, ci și în fața pericolelor din viața de zi cu zi.

Serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, iar înregistrarea căsătoriei va fi posibilă și la notar

Serviciile publice de înregistrare a faptelor și evenimentelor de stare civilă vor fi modernizate. Guvernul a aprobat un proiect de lege care schimbă conceptul de transcriere a actelor de stare civilă, redefinește noțiunea de „acte de stare civilă” și permite notarilor să înregistreze căsătoriile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

O schimbare majoră este eliminarea procesului clasic, care presupunea cel puțin o vizită la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru ridicarea certificatului pe suport de hârtie. De acum, faptele și evenimentele de stare civilă vor fi înregistrate electronic, iar extrasele vor fi emise în format digital. Documentele de naștere, căsătorie, divorț, schimbare de nume sau deces vor fi disponibile pe hârtie doar la cerere. În consecință, instituțiile publice și private nu vor mai solicita cetățenilor dovezi în format tipărit, accesând direct informațiile prin platforme electronice, precum MConnect și SIC Access-Web.„Trebuie să ne asigurăm că serviciile publice digitalizate sunt utilizate și de sectorul privat, pentru a nu ne limita doar la instituțiile statului. Vă rog să ne asigurăm că toți pot utiliza semnătura digitală, fără a mai avea nevoie de ștampila umedă”, a menționat premierul Dorin Recean. O altă noutate este extinderea competențelor notarilor care vor putea înregistra căsătorii, oferind cetățenilor o opțiune mai accesibilă și rapidă. De asemenea, toate faptele și evenimentele de stare civilă produse în afara țării vor fi integrate în baza de date a ASP, fiind eliberate documente de stare civilă în format electronic.Prin acest proiect, Ministerul Justiției, în colaborare cu Agenția Servicii Publice și Agenția de Guvernare Electronică, urmăresc să simplifice procesarea cererilor și să reducă birocrația. Astfel, cetățenii vor beneficia de servicii mai eficiente și interacțiuni mai facile cu autoritățile.

Aprobat: Compensațiile la energie pentru noiembrie vor varia între 300 și 800 de lei

În sezonul rece 2024-2025, cetățenii vor beneficia de compensații cu valori cuprinse între 300 și 800 de lei. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Compensațiile vor fi acordate sub formă de plată monetară lunară. Sistemul informațional va calcula individual compensația pentru fiecare familie, în baza datelor declarate de solicitanți și a informațiilor din bazele de date conexe. Plățile vor ajunge direct pe cardurile solicitanților eligibili, dacă au indicat acest lucru, sau vor putea fi ridicate în oficiale poștale, în a doua jumătate a lunii decembrie.

Pentru a verifica corectitudinea datelor din cererile solicitanților, sistemul informațional „Vulnerabilitate Energetică” va folosi informații oficiale din mai multe instituții, precum Serviciul Fiscal, Casa Națională de Asigurări Sociale și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Pe parcursul lunii noiembrie, peste 703 mii de gospodării au cerut compensație la energie. Cererile pot fi depuse în orice moment, dar compensațiile nu vor fi acordate retroactiv. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile sunt acordate începând cu luna următoare.

România a livrat Republicii Moldova cea de-a cincea tranșă de păcură
Articolul anterior
Șase persoane anunțate în căutare, depistate printre protestatarii lui Șor. Ce spune poliția
Articolul următor