Proteste în Georgia: Mii de oameni au cerut demisia guvernului, pentru că nu a reuşit să obţină statutul de candidat la Uniunea Europeană

Zeci de mii de militanţi proeuropeni au manifestat din nou duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a cere demisia guvernului, acuzat că nu a reuşit să obţină statutul de candidat la Uniunea Europeană, comentează AFP.

Mii de oameni au manifestat la Tbilisi pentru a cere demisia guvernului

În cursul serii, peste 35.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului georgian, blocând circulaţia pe principala arteră din capitală şi fluturând drapeluri europene şi georgiene, precum şi pancarte pe care scria „Noi suntem Europa”, potrivit unor corespondenţi ai agenţiei France Presse, transmite Digi24.ro.

Toate formaţiunile de opoziţie şi mai multe organizaţii pro-europene au lansat apeluri la manifestaţii pentru a creşte presiunea asupra partidului de guvernământ, Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară şi de deteriorarea relaţiilor cu Bruxellesul.

„Cerem ca oligarhul Bidzina Ivanişvili (fondatorul Visului Georgian) să renunţe la puterea executivă şi să o transfere, respectând Constituţia, unui guvern de uniune naţională”, au solicitat acestea într-un mesaj pe Facebook înainte de manifestaţie.

Un nou guvern trebuie „să realizeze reformele cerute de UE şi care ne vor aduce automat statutul de candidat la aderarea la UE”, a continuat textul.

Pentru unul dintre manifestanţi, chirurgul Nika Gorgaslidze, 45 de ani, „Ivanişvili trage sforile guvernului, parlamentului, tribunalelor, media: este un sistem care nu este democratic şi nici compatibil cu obiectivul Georgiei de a deveni membru al UE”.

„Manifestaţiile noastre nu se vor opri până când nu vom avea un nou guvern capabil să implementeze reformele necesare pentru a deveni membru al UE”, a afirmat Marina Sanodze, o studentă de 19 ani.

La 23 iunie, liderii europeni au declarat că sunt „gata să acorde statutul de candidat” Georgiei, ţintă, în 2008, a unei ofensive a armatei ruse, dar numai după punerea în practică a unor reforme importante.

Această decizie a fost urmată de manifestaţii împotriva Visului Georgian, în cursul cărora s-a cerut ca Bidzina Ivanişvili – considerat omul-forte al ţării, chiar dacă nu mai are o funcţie politică oficială – să renunţe la putere.

Georgia, aflată la Marea Neagră, a solicitat aderarea la UE în acelaşi timp cu Ucraina şi Republica Moldova, alte două foste state sovietice, la câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie.

La 23 iunie, liderii europeni au acordat acest statut Kievului şi Chişinăului, dar nu şi Tbilisiului, recunoscând, însă, „perspectiva europeană” a Georgiei. „Viitorul Georgiei este în cadrul UE”, a dat asigurări preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Acest anunţ a fost salutat drept „istoric” de preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili. „Suntem pregătiţi să acţionăm cu hotărâre în următoarele câteva luni pentru a obţine statutul de candidat”, a scris ea pe Twitter.

Dar Bruxellesul cere Tbilisiului reforme pentru a consolida justiţia, libertatea presei, sistemul electoral şi lupta împotriva oligarhilor, într-o ţara zguduită regulat de crize politice.

Premierul Irakli Garibaşvili, din partidul Visul Georgian, a asigurat că guvernul său este „mobilizat” să îndeplinească aceste reforme şi să obţină statutul de candidat „cât mai curând posibil”.

Georgia urmăreşte de ani de zile să adere la UE şi NATO. Pe fondul acestor ambiţii, un război de scurtă durată a avut loc în 2008 cu Rusia, care a recunoscut imediat independenţa a două teritorii georgiene separatiste.

A început construcția celui mai lung tunel rutier subacvatic din lume. Va dura 7 minute să ajungi din Germania în Danemarca

Cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume este construit pe sub Marea Baltică și măsoară 18 kilometri. Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a inaugurat recent primul element de construcție al viitorui tunel feroviar care va lega cele două țări, scrie CNN citat de digi24.ro.

Se preconizează că lucrările se vor finaliza în 2029, iar acest tunel va contribui la tranziția ecologică a sectorului transporturilor. În plus, va reduce timpii parcurși între cele două țări. O călătorie traversată în prezent cu feribotul durează 45 de minute, iar prin tunelul subacvatic se va putea face în doar șapte minute. Se estimează că mașinile vor putea traversa Marea Baltică în doar zece minute pe cele patru benzi care vor fi construite. 

Tunelul, al cărui nume oficial este Fehmarnbelt Fixed Link, va avea o lungime de 18 kilometri, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură. Până la 2.500 de persoane vor lucra direct la proiectul de construcție. Michael Svane de la Confederația Industriei Daneze, una dintre cele mai mari organizații de afaceri din Danemarca, a declarat pentru CNN în 2022 că el crede că tunelul va fi benefic pentru întreprinderi din afara Danemarcei. Va fi cel mai lung tunel combinat rutier și feroviar din lume. Acesta va cuprinde două autostrăzi cu două benzi – separate de un pasaj de serviciu – și două căi ferate electrificate. Ideea de a se construi un tunel pe sub Marea Baltică a luat naștere în 2011, când s-a decis ca o legătură între insula Lolland din sudul Danemarcei și insula Fehmarn din nordul Germaniei. Lucrările pe partea daneză au început în iulie 2022, iar pe partea germană un an mai târziu. Întreaga construcție va costa 55,1 miliarde de coroane (8 miliarde de dolari) și va fi plătită de utilizatorii din Danemarca. Guvernul danez va decide taxa de drum pentru tunel într-o etapă ulterioară.   În prezent, traficul între peninsula scandinavă și Germania prin Danemarca poate fi efectuat fie cu feribotul prin Fehmarnbelt, fie pe o rută mai lungă prin podurile dintre insulele Zealand, Funen și peninsula Iutlanda.

Un bărbat din Dondușeni a murit electrocutat

Un bărbat de 81 de ani, din raionul Dondușeni, a murit după ce s-ar fi electrocutat. Cadavrul a fost descoperit în locuința lui, astăzi, fiind alertată Poliția.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că bărbatul s-a electrocutat, fiind vorba de un suicid, transmite Știri.md.

Cadavrul a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru a stabili exact cauza decesului.

Poliția a inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

O țară din Europa, prima din lume care începe vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare

O țară din Europa începe, în premieră mondială, vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare. Vaccinul va fi oferit celor cu vârste începând de la 18 ani care prezintă un risc crescut de a contracta virusul H5N1, scrie digi24.ro.

Finlanda intenționează să ofere vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare de săptămâna viitoare unor lucrători expuși la animale, au transmis marți autoritățile sanitare finlandeze, devenind prima țară din lume care face acest lucru, scrie Reuters. Țara nordică a cumpărat vaccinuri pentru 10.000 de persoane, fiecare constând din două injecții, ca parte a unei achiziții comune UE de până la 40 de milioane de doze pentru 15 națiuni de la producătorul CSL Seqirus.

Într-o declarație pentru Reuters, compania australiană a declarat că Finlanda va fi prima țară care va lansa vaccinul pentru populație. „Vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau peste care prezintă un risc crescut de a contracta gripa aviară din cauza muncii lor sau a altor circumstanțe”, a transmis Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) într-un comunicat. Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis sau a provocat sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel global în ultimii ani și s-a răspândit din ce în ce mai mult la mamifere, inclusiv la vaci din Statele Unite și, în unele cazuri, și la oameni.

Finlanda nu a detectat virusul la oameni

Nu au fost detectate cazuri de gripă aviară la om în Finlanda, dar autoritățile vor să lanseze programul de vaccinare, având în vedere riscurile de transmitere pe care le prezintă fermele sale de blană. „Condițiile din Finlanda sunt foarte diferite prin faptul că avem ferme de blană unde animalele pot ajunge în contact cu animalele sălbatice”, a declarat pentru Reuters medicul șef Hanna Nohynek de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL). Focare pe scară largă de gripă aviară printre nurci și vulpi la fermele de blană în aer liber din Finlanda au dus anul trecut la sacrificarea a aproximativ 485.000 de animale pentru a împiedica răspândirea virusului atât la animale, cât și la oameni. Vaccinurile vor începe să fie disponibile probabil încă de săptămâna viitoare în unele părți ale Finlandei, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al THL. Finlanda a procurat vaccinuri pentru persoanele pe care le consideră a fi expuse riscului, cum ar fi lucrătorii de la fermele de blană și păsări de curte, tehnicieni de laborator care se ocupă de mostre de gripă aviară și medicii veterinari care lucrează ca ofițeri de control al animalelor în regiunile în care sunt situate fermele de blană. Oamenii care lucrează în sanctuare care îngrijesc păsările sălbatice, în ferme de animale sau în curățarea spațiilor, cum ar fi fabricile de procesare a subproduselor de origine animală, vor primi, de asemenea, vaccinuri, a transmis THL. În cazul în care ar avea loc infecția umană cu gripa aviară, contactelor apropiate ale unui caz suspectat sau confirmat li se va oferi vaccinul.

Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău. Toți călătorii au fost evacuați
Articolul anterior
Statele Unite ale Americii marchează astăzi Ziua Independenței
Articolul următor