Publika TV închide câteva programe și concediază mai mulți prezentatori. Reacția postului de televiziune

Canalul Publika TV a anunțat închiderea câtorva programe. Între timp, pe rețelele sociale au apărut informații despre demiterea mai multor prezentatori de la Publika TV și despre închiderea întregului canal.

separator

Publika TV, deținută de fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a închis programele Publika Report (găzduite de Rita Ursalovski și Vitalie Dogaru) și programul День за днем (găzduit de Ludmila Muntean). Aceste informații au fost confirmate pentru NewaMaker de către Publika TV, scrie diez.md.

În același timp, principalul redactor de la Publika a negat informațiile referitoare la închiderea canalului: „Publika TV va continua să livreze știri. Vom lucra cu riscul de a-i dezamăgi pe cei care abia așteaptă ca noi să încetăm să mai existăm”, a notat editorul-șef de la Publika TV, Gheorghe Iosip. El nu a răspuns la întrebările lui NM despre demiterea prezentatorilor TV.

Informații despre demiterea a trei prezentatori Publika TV – Ludmila Muntean, Rita Ursalovski și Vitali Dogaru – au apărut pe 14 septembrie în bloguri și canale de Telegram anonime. Tot acolo s-a vorbit și despre închiderea canalului.

Rita Ursalovski, într-un interviu pentru NM, a confirmat faptul demiterii sale, refuzând să ofere mai multe detalii.

Vitalie Dogaru a declarat pentru NM că a citit despre demiterea sa pe paginile bloggerilor. „Însă nimeni nu m-a informat oficial despre asta încă”, a spus el, adăugând că a fost informat despre închiderea programului la sfârșitul săptămânii trecute.

Ludmila Muntean a declarat pentru NM că peste două sau trei săptămâni va putea spune cu siguranță dacă va părăsi canalul TV.

Publika TV este deținută de fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Publika TV își transmite programele utilizând atât acoperirea aerului terestru, cât și rețelele prin cablu. Conform măsurătorilor AGB, canalul Publika TV s-a clasat în august pe locul șase în clasamentul popularității canalelor TV moldovenești. Potrivit actualului lider al Partidului Democrat, Pavel Filip, după plecarea lui Plahotniuc din Moldova, PDM nu are sprijin.

După apariția mai multor materiale mediatice, Publika TV a venit cu un comunicat oficial.

„În ultimele zile, spaţiul mediatic a fost «intoxicat», intenţionat sau nu, cu mai multe zvonuri care au vizat Publika TV şi anume că singura televiziune de ştiri din ţară urmează să fie închisă. De aceea, am decis să venim cu o poziţie oficială care să facă lumină în acest caz şi să elimine din capul locului bârfele şi dezinformările. Aşadar, Publika TV nu se închide. Singura televiziune de ştiri din Moldova îşi continuă activitatea şi o face în condiţiile unor audienţe record din întreaga istorie a postului.

Publika TV va livra ştiri în continuare. Vom lucra cu riscul de a-i dezamăgi pe toţi cei care aşteaptă cu sufletul la gură să nu mai existăm. Ei sunt puţini, însă noi lucrăm pentru cei mulţi, pentru telespectatorii noştri, cărora le suntem fideli şi pe care nu îi vom dezamăgi. Ultimele schimbări în grila postului sunt făcute tocmai pentru a rămâne competitivi, pentru a ţine pasul cu tendinţele şi preferinţele publicului. «Publika Report» şi «Zi de Zi» sunt două emisiuni cu tradiţie, realizate de jurnalişti profesionişti, cărora le mulţumim pentru tot ce au făcut în toţi aceşti ani. Acum însă a fost luată decizia de a opri difuzarea acestor emisiuni, deocamdată. Bună sau rea, este o decizie pe care ne-o asumăm.

Ascunşi sub paravanul unor canale de Telegram de o calitate îndoielnică, «profesioniştii» şi «experţii» în crearea zvonurilor n-au somn şi încearcă fără succes să limiteze şi să diminueze impactul pe care îl are astăzi Publika TV. Îi deranjează că suntem printre puţinii care păstrăm o politică editorială echilibrată pe o piaţă media tot mai slăbită şi părtinitoare. De 10 ani, la Publika TV sunt ştirile şi acolo le veţi găsi în continuare.”

O companie din România va construi poduri peste Prut la Ungheni

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, anunță că a fost desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni. NESS PROIECT EUROPE SRL are la dispoziție 151,68 milioane de lei și 24 de luni pentru construcția podurilor, a drumului de legătură cu Autostrada A8 și a punctului de trecere a frontierei, scrie profit.ro.

”Am desemnat astăzi constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni! NESS PROIECT EUROPE SRL are la dispoziție 151,68 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție) pentru construcția podurilor, a drumului de legatură cu Autostrada A8 (Târgu Mureș – Iași – Ungheni) și a punctului de trecere a frontierei”, anunță Cristian Pistol.

Directorul CNAIR precizează că, prin contractul finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile (CEF), se va asigura o nouă legătură rutieră între România (județul Iași) și Republica Moldova (raionul Ungheni), scrie News.ro. Podurile (câte unul pentru fiecare sens de circulație) vor avea o lungime de minimum 261,20 m (fiecare). Contractul va putea fi semnat după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații, respectiv după soluționarea acestora.

Accident cumplit la Ștefan Vodă! Șase persoane, inclusiv un copil, au ajuns la spital, iar o femeie din Azerbaidjan a murit pe loc

Poliția din Ștefan Vodă investighează circumstanțele unui accident rutier produs aseară, în jurul orei 23:20, în apropierea satului Răscăieții Noi, în urma căruia o femeie de 47 de ani a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, polițiștii au stabilit că un bărbat 64 de ani, cetățean al Ucrainei, conducând un Mercedes Vito, având ca pasageri doi bărbați de 33 și 49 de ani, o femeie de 47 de ani și un minor de 12 ani, toți cetățeni ai Republicii Azerbaidjan, deplasându-se spre or. Ștefan Vodă, a ieșit pe contrasens și a tamponat frontal un Mercedes E300, care se deplasa din sens opus, condus de un bărbat de 60 de ani, având ca pasageră o femeie de 57 de ani.

În urma impactului, pasagera din Mercedes Vito a decedat pe loc, iar ceilalți pasageri din ambele automobile, inclusiv șoferul ucrainean au fost transportați la Spitalul raional Ștefan Vodă cu diverse traumatisme.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Peste 9.000 de moldovenie și-au găsit locuri de muncă de la începutul anului, prin intermediul ANOFM

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) informează, că de la începutul anului 2024, cu suportul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost plasate în câmpul muncii 9001 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 4310 șomeri (47,9%) și 253 zilieri/angajați în baza unui contract de o perioadă de până la 3 luni, informează unica.md ccu referire la un comunicat al instituției.

Din cele 9001 de persoane plasate în câmpul muncii: 4387 sunt femei (48,7%), 1372 persoane cu vârsta 55-63 ani (15,2%), 111 persoane cu dizabilități (1,2%), 101 cetățeni ai Republicii Moldova reveniți de peste hotare (1,1%), 36 persoane de etnie romă (0,4%) și 3 cetățeni străini.

Din numărul total de șomeri înregistrați în baza de date a ANOFM au fost plasați în câmpul muncii 4310 șomeri, din care: 2155 sunt femei (50,0%), 2627 din mediul rural (61,0%), 1387 tineri cu vârsta 16-35 ani (32,2%), 638 persoane cu vârsta 55-63 ani (14,8%), 36 romi (0,8%), 82 migranți reveniți de peste hotare (1,9%), 111 persoane cu dizabilități (2,6%).

Conform activităților economice, persoanele s-au angajat în câmpul muncii în domenii precum: Agricultură (9,4%), Industrie (9,3%), Construcții (13,8%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (10,7%), Administraţie publică (5,6); Învăţământ (2,5%), Sănătate şi asistenţă socială (4,5%), Alte activităţi de servicii colective, sociale şi personale (38,4%), etc.

ANOFM recomandă persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pentru a beneficia de susţinere la angajare.

Serviciile sunt gratuite şi sunt destinate atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (cu şi fără statut de şomer), cât şi pentru persoanele angajate care doresc să-şi schimbe locul de muncă.

Şomerii înregistraţi la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pot beneficia de susţinere, precum şi de servicii și măsuri active care sporesc şansele de angajare.

Pentru înregistrarea cu statut de şomer este necesar ca persoana să prezinte la cea mai apropiată STOFM cu următoarele acte:

  • buletinul de identitate sau permisul de ședere, după caz, cu termenul valabil;
  • actele de studii şi de calificare deținute;
  • copia ordinului (dispoziției) de eliberare de la ultimul loc de muncă pentru persoanele care au activat în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
  • alte documente confirmative (după caz).

Adresele subdiviziunilor pot fi găsite pe site-ul www.anofm.md  (accesînd https://anofm.md/ro/subdiviziuni) sau puteți depune cerere în regim on-line pe site-ul: https://e-iss.anofm.md. Persoanele sunt obligate să se prezinte la STOFM, timp de 14 zile calendaristice de la data depunerii cererii on-line, pentru validarea acesteia.

Informaţii utile pentru persoanele care solicită susţinere la plasarea în câmpul muncii, pot fi obținute la Centrul de apel al ANOFM, tel: 0 8000 1000 (apel gratuit), luni-vineri 08:00-17:00.

Informaţii despre posibilităţile de angajare, locurile vacante şi condiţiile de ocupare ale acestora sunt publicate şi pe portalul www.angajat.md.

E cea mai stilată mămică de gemeni. Cum se îmbracă atunci când iese la plimbare cu copiii?
Articolul anterior
Mărturiile unui medic pediatru din țara noastră, aflat în prima linie de luptă cu virusul Covid-19
Articolul următor