Pulovere pe gât și helancă. Sfatul guvernatorului din Tokyo pentru japonezi, ca să facă economie la încălzire

Pentru a se feri de frig, economisind în acelaşi timp bani pe fondul creşterii preţurilor la energie, guvernatorul capitalei Tokyo, Yuriko Koike, le-a recomandat cetăţenilor japonezi să poarte pulover pe gât, relatează AFP, conform Agerpres.

Yuriko Koike, purtând ea însăşi o helancă pe sub haină, i-a încurajat pe locuitorii capitalei japoneze să recurgă la haine groase pe timpul iernii, reducând în acelaşi timp facturile la electricitate.

„Încălzirea zonei gâtului are un efect termic. Eu însămi port un pulover pe gât şi purtarea unei eşarfe vă ţine, de asemenea, de cald. Acest lucru vă va permite să economisiţi energie electrică”, le-a declarat Koike vineri jurnaliştilor.

„Este una dintre modalităţile de a trece împreună peste perioada dificilă din punct de vedere energetic a iernii”, a spus ea, adăugând că preşedintele francez Emmanuel Macron este un fan al acestui tip de pulover.

La fel ca multe alte ţări, Japonia – care îşi propune să obţină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 – se confruntă cu o reducere a aprovizionării cu energie de la începutul războiului din Ucraina.

În august, premierul japonez Fumio Kishida a cerut relansarea industriei nucleare a ţării pentru a compensa creşterea preţurilor la energia importată.

Însă o astfel de măsură ar fi probabil dificil de implementat, având în vedere dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, care a condus la închiderea multor reactoare din motive de siguranţă.

Unsprezece ani mai târziu, 10 dintre cele 33 de reactoare nucleare ale Japoniei sunt din nou în funcţiune. Ele nu sunt operaţionale pe tot parcursul anului, iar ţara rămâne puternic dependentă de importurile de combustibili fosili.

Cei șapte bărbați, reținuți pentru pregătirea dezordinilor în masă și-au aflat sentința

De către sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, șapte inculpați învinuiți pentru pregătirea dezordinilor în masă au fost condamnați la închisoare pe un termen de la 3 ani la 3 ani și 5 luni cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit datelor furnizate de  ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS, cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. 

Printre cei investigați se numără și organizatorul acestui grup criminal, cu vârsta de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023.

Mai exact, membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați pentru comiterea faptelor ilegale.

 Erau remunerați atât inculpații, cât și cei recrutați de ei. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil privind modul de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, inculpații au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor. Inculpații au pledat nevinovați. Sentința este cu drept de apel.

Concediu suplimentar și alocații pentru unele categorii de persoane. Cine se va bucura de aceste privilegii

Moldovenii care dețin unele distincții de stat vor beneficia de alocații, iar veteranii de la Cernobîl – de concediu suplimentar achitat, de 14 zile. Noile reglementări urmează să fie aprobate la ședința cabinetului de miniștri, pe 2 octombrie, scrie realitatea.md.

Lista beneficiarilor de alocații va fi suplinită cu persoanele decorate cu medaliile „Meritul Militar” și „Pentru Vitejie”. Acestea vor primi câte 150 de lei.

Deținătorii Ordinului „Credință Patriei”, clasele I, II sau III, pentru participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, vor fi remunerate cu 300 de lei luna, veteranii decorați cu ordinele „Drapelul Roșu”, „Războiul pentru
Apărarea Patriei” clasele I sau II și „Steaua Roșie” vor primi câte 500 de lei.

Cavalerii „Ordinului Republicii”, pentru participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, vor avea alocații de 700 de lei.

Adițional, cuantumul alocațiilor existente se ajustează la 700 de lei pentru persoanele decorate cu ordinul „Ștefan cel Mare” și soții sau părinții celor decorați post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ștefan cel Mare”.

S-au dat drept angajați ai unei bănci și au sustras bani de pe card. Doi indivizi, reținuți de oamenii legii

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și cei de urmărire penală ai INI au documentat activitatea ilicită a unui grup de persoane bănuite de escrocherie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În perioada lunii iunie curent,  suspecții, prezentându-se ca angajați ai unei bănci comerciale, sub pretextul de a stopa o accesare ilegală în aplicația Web Banking, au solicitat de la victimă, o femeie de 50 de ani, informații confidențiale privind datele cardului şi parolele OTP emise pe telefonul mobil.

Obținând acces la contul bancar al victimei, aceștia au sustras 23 de mii lei, cauzându-i daune materiale în proporții considerabile.

În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, ofițerii INI au descins cu percheziții la domiciliile membrilor grupării, doi bărbați de 23 și 47 de ani. Acolo  au fost depistate și ridicate 60 de carduri bancare, 9 telefoane mobile, cartele SIM, tablete și un laptop. Unul dintre bănuiți a fost reținut pentru 72 de ore.

Menționăm că gradul de complicitate al persoanelor vizate urmează a fi stabilit în cadrul acțiunilor de urmărire penală.

Potrivit legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de la 42 500  la 67 500 de lei  sau cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În acest context, Poliția  recomandă REPETAT cetățenilor să respecte următoarele reguli de  precauție:

– Nu divulgați nimănui informațiile Dumneavoastră personale, datele cardului bancar sau ale conturilor de acces la aplicațiile web/mobile banking, chiar dacă aceștia se prezintă ca personal al băncii;

– Nu transmiteți cardul bancar persoanelor terțe, nu lăsați cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine.

– Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare, în special a celor care promit câștiguri fabuloase. Nu introduceți datele D-stră personale sau datele de contact în anunțurile respective.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară care Vă deservește cardul.

Ucraina testează importul de energie electrică din Slovacia
Articolul anterior
Serghei Lavrov, declarat persona non grata în Polonia și interzis la reuniunea ministerială a OSCE
Articolul următor