Senatorul rus Alexei Pușkov a comentat declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, despre prețul gazului rusesc. Anterior, Sandu a spus la un post de televiziune că Chișinăul negociază lunar cu Gazprom despre faptul că, din cauza situației de pe piața spot, nu poate plăti prețuri atât de mari pentru combustibilul albastru.
„Dacă nu-l poate plăti, să nu cumpere gaz. Mai bine să cumpere „molecule ale libertăţii” lichefiate din Statele Unite sau să ceară gaz gratis din România natală”, a spus senatorul pe Telegram.
Moldova se confruntă cu o criză profundă în energetică și economice din cauza inflației, inclusiv a creșterii prețurilor la energie. Autoritățile centrale ale republicii încearcă să asigure țara cu lemn de foc, cărbune și păcură., scrie RIA Novosti.
În octombrie anul trecut, „Gazprom” și „Moldovagaz”, după negocieri îndelungate, au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Gazprom, în strictă conformitate cu condițiile specificate în contract, asupra cărora a insistat vicepremierul moldovean Andrei Spinu, a stabilit o formulă de determinare a prețului de achiziție, care a început să țină cont de situația actuală de pe piața spot din țările europene. Chișinăul credea că acest lucru ar permite Republicii Moldova să economisească mai mult, dar situația de pe piață s-a schimbat foarte mult, drept urmare prețul gazelor pentru consumatorii finali din țară a crescut de mai multe ori.
O condiție obligatorie pentru semnarea contractului a fost și auditul întreprinderii Moldovagaz. Chișinăul a încheiat abia în august un acord de audit cu compania norvegiană Wikborg Rein Advokatfirma și British Forensic Risk Alliance & Co. La începutul lunii septembrie, după discuții telefonice cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Spinu a spus că guvernul nu va avea timp să finalizeze auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom până la 1 octombrie, a cerut părții ruse o amânare.
Anterior, reprezentantul oficial al „Gazprom” Serghei Kupriyanov a spus că datoria „Moldovagaz” este de 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei ajunge la 709 de milioane de dolari, mai scrie sursa citată.