Putin a anunţat strategia militară a Rusiei pentru anul 2023: „Ne vom asigura că forțele nucleare sunt pregătite de luptă”

Vladimir Putin a ținut miercuri un discurs în care a vorbit despre situația din Ucraina și în care a prezentat obiectivele militare ale Rusiei. Liderul de la Kremlin a subliniat că țara sa își va îndeplini toate obiectivele stabilite în ceea ce numește „operațiunea militară specială” din Ucraina. În plus, acesta a subliniat importanța echipării forțelor armate și a forțelor nucleare pentru securitatea națională, scrie presa română, cu referire la The Guardian.

În discursul său în care a prezentat planurile militare ale țării sale oficialilor din domeniul Apărării de la Moscova, Putin a declarat că se va asigura că forțele nucleare ale Rusiei sunt gata de luptă și că nu există limite financiare în ceea ce privește echiparea armatei. 

Vladimir Putin a acuzat NATO că îşi foloseşte toate capacităţile împotriva Rusiei şi i-a îndemnat pe liderii militari ruşi să folosească în Ucraina experienţa dobândită în luptele din Siria. De asemenea, liderul rus a declarat că Rusia trebuie să ia în mod special notă de importanţa dronelor în războiul din Ucraina, adăugând că racheta hipersonică Sarmat a Rusiei, supranumită şi „Satan II”, va fi gata de desfăşurare în viitorul apropiat.

Liderul de la Kremlin a dat asigurări că Rusia îşi va îndeplini toate obiectivele „operaţiunii speciale” din Ucraina şi a promis că va oferi forţelor armate tot ceea ce vor cere pentru a le sprijini incursiunea din Ucraina.

El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni de sfârşit de an cu principalii oficiali din domeniul apărării. În discursul rostit cu această ocazie, Putin a prezentat şefilor apărării de la Moscova planurile sale militare.

Preşedinţia rusă a declarat că nu vede nicio şansă pentru convorbiri de pace cu Kievul în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează miercuri o vizită la Washington. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că livrările de arme occidentale către Ucraina vor conduce la o „adâncire” a conflictului.

Pe de altă parte, preşedinţia rusă a anunţat că în acest an Vladimir Putin nu va susţine discursul tradiţional în faţa parlamentului Federaţiei Ruse. Săptămâna trecută, Kremlinul a anunţat că Putin nu va organiza nici conferinţa de presă prevăzută de obicei pentru finalul anului.

Tot miercuri, Kremlinul a precizat că preşedintele Vladimir Putin nu are intenţia de a purta discuţii cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în timpul vizitei acestuia în Rusia ce va avea loc joi. Grossi se va deplasa în Rusia pentru a discuta despre crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie, din sudul Ucrainei. Centrala Zaporojie, aflată în teritoriul ocupat de forţele ruse, a fost ţinta atacurilor repetate de care părţile beligerante se acuză reciproc, sporind temerile privind un dezastru nuclear.

Kremlinul a declarat că nu va ieşi nimic bun din vizita de miercuri a preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski la Washington miercuri, iar Rusia nu vede nicio şansă de a purta discuţii de pace cu Kievul, relatează The Guardian.

Într-o convorbire cu jurnaliştii, Dmitri Peskov a declarat că prin continuarea livrărilor de arme către Ucraina, Occidentul duce către o „adâncire” a conflictului, care s-ar putea întoarce împotriva Kievului. „Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, bineînţeles, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina”, a avertizat Peskov.

20 de școli din țară au primit microbuze noi, achiziționate cu sprijinul României

20 de microbuze noi, achiziționate cu ajutorul Guvernului României, vor ajunge în școlile din Republica Moldova. La evenimentul de distribuire a unităților de transport a participat, astăzi, premierul Dorin Recean, alături de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun.

Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului său român pentru contribuția la îmbunătățirea infrastructurii educaționale, evidențiind necesitatea asigurării accesului la educație de calitate pentru toți copiii din țară. „Acest ajutor esențial face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educație de calitate în școli dotate cu echipament modern”, a spus șeful Executivului.

Prim-ministrul României a subliniat importanța investițiilor în sistemul educațional. „Educația copiilor, transportul lor în siguranță este o prioritate. Mă bucur că Republica Moldova este conectată la problemele copiilor. Toți copiii trebuie să aibă acces egal la educație”, a spus Marcel Ciolacu.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane ale țării. 

Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care primele 40 au fost distribuite în luna august, curent.

Ucrainenii au lovit un aerodrom rusesc din Voronej

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat în comun cu Forțele de Operațiuni Speciale un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, în cursul nopţii trecute, potrivit unei surse din SBU, scrie adevarul.ro.

Atacul a vizat depozite rusești unde sunt stocate bombe aeriene ghidate, precum și hangare ale avioanelor de luptă Su-35 și Su-34 și depozite de combustibil.

„SBU continuă să ia măsuri active pentru a reduce capacitatea inamicului de a teroriza orașele pașnice ucrainene cu bombardiere echipate cu bombe KAB”, a spus sursa, citată de Kyiv Independent.

„Demilitarizarea aerodromurilor militare rusești va continua, deoarece inamicul nu trebuie să se simtă în largul său nici măcar pe propriul său teritoriu”, a declarat o sursă din SBU pentru Business Insider.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din satelit ce surprind consecințele atacului din noaptea de 3 octombrie.

Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană a distrus 113 drone ucrainene în cursul nopții trecute, 25 dintre ele fiind doborâte deasupra regiunii Voronej.

Un depozit de combustibil a luat foc în regiunea Perm

În regiunea Perm, rezervoare întregi de combustibil au fost cuprinse de flăcări, incendiul extinzându-se pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, potrivit Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini postate pe contul său oficial de Telegram prezintă pagube importante. Ministerul a declarat că se investighează cauza incendiului, dar fără a preciza legătura cu vreun atac ucrainean cu drone.

În septembrie, Ucraina a lovit mai multe depozite de muniții rusești într-o serie de atacuri cu drone, provocând pagube importante în mai multe locații. Apărarea aeriană a Rusiei a fost incapabilă să se apere în mod fiabil împotriva atacurilor în adâncime ale Kievului.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Elevii din România, cei mai buni din Europa la matematică, informatică și chimie
Articolul anterior
Brad de Crăciun din lemne la Negureni! Emilian Crețu: ,,Le vom dona bătrânilor neajutorați”
Articolul următor