Putin a dat ordin ca toată regiunea Donețk să fie cucerită până la sfârșitul anului. Luptele s-au „înrăutățit semnificativ” și în nord-estul țării

Președintele Rusiei Vladimir Putin a stabilit o nouă dată pentru intrarea forțelor ruse în granițele administrative ale regiunii Donețk – 31 decembrie, spune Vitali Barabaș, șeful Administrației Militare a orașului Avdiivka, la radioul ucrainean.

„Au stabilit o altă dată pentru intrarea în granițele administrative ale regiunii Donețk. Acum este 31 decembrie. Adică, până la sfârșitul anului, li s-a dat sarcina de a intra în granițele administrative ale regiunii Donețk.

Ei înțeleg că dacă iau înălțimea Avdiivka, atunci le va fi mai ușor să ajungă la Pokrovsk și așa mai departe. De aceea Avdiivka este extrem de importantă pentru ei”.

Forțele rusești s-au confruntat cu o serie de „eșecuri” în asaltul lor împotriva orașului Avdiivka, aflat în prima linie a frontului în regiunea Donețk, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză.

Forțele ucrainene din zonă au continuat să respingă atacurile rusești și au folosit câmpuri minate pentru a împiedica avansarea rușilor spre oraș, potrivit ISW.

Conform afirmațiilor unui voluntar din armata rusă, echipamentele uzate reduc, de asemenea, precizia artileriei rusești.

De asemenea, ISW notează că sursele rusești au publicat relatări contradictorii cu privire la ocuparea fabricii de cocs din Avdiivka.

ISW susține că nu a observat nicio dovadă care să confirme că forțele rusești controlează uzina.

Moscova, care folosește din nou tactica „valurilor umane“ ar putea spera să prezinte ofensiva sa din Avdiivka ca pe o dovadă că contraofensiva Ucrainei a eșuat, cred analiștii think tank-ului american.

Kremlinul încearcă probabil să se folosească de operațiunile ofensive rusești din jurul Avdiivka, precum și de eforturile localizate în alte zone ale frontului, pentru a schimba narațiunile rusești și internaționale și a se concentra pe operațiunile ofensive și capacitățile militare rusești, notează ISW, conform ziare.com.

La o reuniune de miercuri a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzya, a afirmat că contraofensiva ucraineană s-a „încheiat în mod oficial” din cauza „operațiunilor de luptă active” ale Rusiei pe front.

Armata rusă a pierdut un batalion de tancuri în ofensiva de la Avdiivka

Armata rusă a pierdut recent 34 de tancuri în timp ce făcea o nouă încercare de a captura orașul Avdiivka din estul Ucrainei, potrivit unui articol Forbes.

Atacul, care a început marți, a fost cea mai recentă încercare a Moscovei de a disloca garnizoana ucraineană care apăra locația strategică, situată la aproximativ 50 de km sud de Bahmut, zonă din care ucrainenii ar fi adus întăriri, susține partea rusă,n timpul atacului pe două direcții al armatei ruse asupra Avdiivka, forța de invazie ar fi desfășurat aproximativ șase regimente și brigăzi motorizate. De asemenea, au fost desfășurate câteva mii de forțe de infanterie și sute de tancuri și vehicule de luptă

Rușii au crezut că acest lucru este mai mult decât suficient pentru a distruge garnizoana ucraineană formată, se pare, din două brigăzi, care protejează orașul. Cu toate acestea, forțele ucrainene au anticipat atacul, construind fortificații și desfășurând drone pentru a identifica forțele inamice.

Potrivit Forbes, mijloacele de monitorizare a Ucrainei au fost cruciale pentru efortul de apărare, deoarece apărătorii au avut non-stop drone pe cer, ceea ce le-a permis să anticipeze mișcările rușilor.

„Apărătorii ucraineni au ținut cu curaj linia”, a spus Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. Au respins 10 atacuri inamice în apropiere de Avdiivka și alte 8 atacuri la est de Stepov. În total, Rusia a pierdut 70 de vehicule blindate în luptă, în timp ce Ucraina a pierdut 15 dintre ele. citată de news.ru.

Potrivit analiștilor independenți care au evaluat amploarea bătăliei, în doar 24 de ore, Moscova a pierdut în zona localității mai multe tipuri de blindate: T-62, T-72, T-80 și T-90. Doar tancul rusesc T-54/55, vechi de 70 de ani, nu a fost văzut pe câmpul de luptă. O sursă ucraineană a susținut că rușii au pierdut 34 de tancuri.

Lupte grele și pe frontul de nord-est

Luptele de-a lungul porțiunii nordice a frontului de est al Ucrainei s-au „înrăutățit semnificativ” în ultimele zile, a declarat sâmbătă comandantul forțelor terestre ale Kievului, generalul Aleksandr Sîrski, transmite Reuters.

Generalul Aleksandr Sîrski, care a vizitat trupele ucrainene din zonă, a declarat că forțele rusești s-au regrupat după ce au suferit pierderi și au atacat în jurul satului Makiivka și spre orașul Kupiansk.

„Principalul obiectiv al inamicului este înfrângerea unei grupări a trupelor noastre, încercuirea orașului Kupiansk și ajungerea la râul Oskil”, a declarat el.

Sîrski a adăugat că forțele rusești au efectuat „zeci” de atacuri în fiecare zi, dar că trupele ucrainene au fost pregătite și își mențin poziția.

Între timp, forțele Kremlinului loveau și orașul strategic ucrainean Avdiivka, pe o altă secțiune a frontului de est, în ceea ce oficialii ruși și occidentali au declarat că reprezintă o nouă ofensivă.

O contraofensivă ucraineană de patru luni a înregistrat unele progrese atât în est, în apropiere de Bahmut, cât și în sud, unde Kievul speră să ajungă la Marea Azov, dar câștigurile au fost progresive.

Euro poate deveni monedă de referință pe piața valutară din Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunțat că euro ar putea deveni moneda de referință a BNM. La prezentarea raportului despre inflație, Anca Dragu a explicat că aceasta ar fi o măsură utilă pentru intervențiile pe piața valutară, la stabilirea cursului de schimb și în stocarea rezervelor valutare, scrie IPN.

Potrivit șefei BNM, posibilitatea de a trece de la dolarul american la euro se datorează volumului mai mare de comerț al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Peste 65% din comerțul exterior al țării noastre este realizat cu state europene.

„Acest proces ar aduce beneficii atât populației, cât și mediului de afaceri din țară, consolidând în același timp stabilitatea financiară și subliniind angajamentul Republicii Moldova de a continua integrarea europeană”, a precizat Dragu, asigurând că până la sfârșitul anului vor apărea mai multe detalii în acest sens.

Se apropie ziua! Remanierile din Guvern vor fi anunțate luni

Remanierile în cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean vor fi anunțate săptămâna viitoare. Premierul a declarat că luni, 18 noiembrie, va organiza o conferință de presă la care va face anunțurile de rigoare, transmite IPN.

„În aceste zile după scrutin, împreună cu mai multă lume, am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă efortul în sensul acestor schimbări. Pe 18 noiembrie, luni, voi organiza o conferință de presă la care voi anunța schimbările corespunzătoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.

Înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a vorbit despre remanieri guvernamentale, care ar urma să fie făcute până la finalul acestui an. În timpul unei dezbateri electorale, președinta a recunoscut că există domenii restante în activitatea executivului, ceea ce va determina remanieri în viitorul apropiat. Șefa statului a declarat că, dacă unii membri ai echipei guvernamentale au încălcat legea, instituțiile statului sunt încurajate să ia atitudine și să sancționeze orice abuz.

Acum o săptămână, premierul a declarat că va anunța schimbările în executiv în decurs de 10 zile, lucru care nu s-a întâmplat. Însă în această perioadă, Andrei Spînu și-a prezentat demisia din funcția de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Lansare de carte la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală: ”Rost și rânduială în satul românesc”

Miercuri, 20 noiembrie, începând cu orele 14:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită să participați la lansarea cărții ”Rost și rânduială în satul românesc”, a sociologului ieșean Eugen D. Neculau (1900-1974). Volumul editat de etnograful Marcel Lutic și de redactorul Petronela Cotea-Mihai cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate între anii 2018 și 2023 în rubrica cu același titlu de la Radio Iași.

Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în nordul Moldovei în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”. În plan științific, Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul celor 12 sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.

Din 2003 încoace, o parte din opera sa a început să vadă lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Prezentul volum se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice a unuia dintre cei mai originali și mai puțini cunoscuți sociologi români din ultimul veac.

Prezentarea cărții va fi făcută de editorul Marcel Lutic. 

Sunteți așteptați cu drag!

Moarte misterioasă a unui important diplomat al Rusiei în Turcia
Articolul anterior
Mărturiile unei femei care a supraviețuit atacurilor Hamas, după ce a fost împușcată de șase ori în picior
Articolul următor