Vladimir Putin a felicitat mai mulți șefi de state cu ocazia Revelionului. Maia Sandu nu se regăsește în listă

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a felicitat, cu ocazia venirii noului an, liderii din 24 de țări. Nici în acest an, însă, în listă nu se regăsește președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, sau lideri din Uniunea Europeană, cu o singură excepție.

În acest an, Putin a transmis felicitări pentru 24 de lideri străini. În listă se regăsește, alături de Belarus, China și Serbia și țări precum: Azerbaidjan, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Brazilia, Vietnam, India, Siria, Turcia sau Africa de Sud, transmite Newsmaker. Pe lângă președinții de țară, cu un mesaj de felicitare din partea lui Putin s-a ales și Papa Francisc.

În mesajele transmise, publicate de Kremlin, Putin vorbește în mod repetat despre îmbunătățirea relațiilor Rusiei cu țările aliate. De exemplu, el i-a scris președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, că cele două țări „au depășit cu încredere provocări serioase, umăr la umăr” și, de asemenea, „au contracarat politica ostilă a Occidentului colectiv”.

În felicitările sale adresate liderului chinez Xi Jinping, el a remarcat „dinamica înaltă a cooperării comerciale și economice” dintre cele două țări, iar președintelui sârb, Aleksandar Vucic, singurul lider din UE felicitat de Putin, că relațiile dintre Rusia și Serbia se bazează „pe tradiții vechi de secole, de prietenie și apropiere spirituală”.

Amintim că Putin nu a felicitat nici în 2022 – an în care a invadat militar Ucraina – SUA, Moldova sau lideri ai UE, pe care le consideră „neprietenoase”. Secretarul său de presă, Dmitri Peskov, a spus anterior că Moscova „practic nu are contacte cu ei”.

Podul peste Răut de la Pelinia a fost redeschis circulaţiei cu trei luni mai devreme decât data planificată

Astăzi a fost redeschisă circulația pe podul peste râul Răut, amplasat pe drumul R12 R8 –Dondușeni-Drochia-Pelinia-M5, km 59+960, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Construit la începutul anilor ’70, podul nu a beneficiat de lucrări capitale până la demararea reconstrucției în februarie 2024.

Anunțăm că lucrările au fost finalizate cu 3 luni mai devreme decât termenul limită inițial, datorită eforturilor constante și organizării eficiente.

Podul din proximitatea localității Pelinia, are o lungime de 55,49 m, 3 deschideri, două benzi de circulație rutieră și trotuare pentru pietoni, asigurând un trafic fluent și sigur.

Lucrările realizate în cadrul proiectului au inclus demolarea totală și construcția unui nou pod peste r. Răut.

Acest pod are o importanță strategică, asigurând continuitatea drumului național R12 peste râul Răut, facilitând astfel transportul pe direcția Dondușeni-Drochia-Pelinia!”, se arată în comunicatul Administrației de Stat a Drumurilor.

Inspectoratul de Stat al Muncii a primit 30 de camere video corporale din partea Uniunii Europene și a Organizației Internaționale a Muncii

Un set de 30 de camere video corporale și echipamente conexe au fost donate Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), aflat în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru a spori eficiența și transparența instituției. Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

De la începutul anului 2024, au fost identificate 1665 de persoane care activau fără un contract de muncă, iar dintre aceștia 1230 de persoane au fost ajutate să-și redobândească drepturile și să fie legalizați la locul de muncă.

În doar 9 luni, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat și a repus în drepturi mai multe persoane care munceau fără un contract de muncă, decât în ultimii 9 ani cumulativ. 

Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii aduce rezultate peste așteptări. De la începutul anului sunt descoperite zilnic noi cazuri de muncă nedeclarată, în cadrul inspecțiilor inopinate, iar aceasta demonstrează că trebuie să continuăm în turații și mai mari. Camerele corporale pentru inspectori vor eficientiza lucrul și vor aduce un plus de transparență și încredere în munca acestora. De-a lungul anilor, imaginea inspectorilor a avut de suferit, iar aceste camere vor putea preveni orice formă de abuz și corupție din ambele părți. Le mulțumesc partenerilor noștri pentru susținere și colaborare în misiunea noastră de a lupta cu munca nedeclarată și  nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate la locul de muncă”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Scopul donației este de a consolida capacitățile operaționale ale ISM prin furnizarea unui instrument suplimentar pentru îmbunătățirea desfășurării inspecțiilor inopinate. Aceasta sprijină dispoziția legală, intrată în vigoare la 1 martie 2023, care acordă specialiștilor ISM dreptul de a efectua controale neanunțate a activităților agenților economici.

De asemenea, utilizarea camerelor va îmbunătăți analiza riscurilor și va promova politici interne de integritate și toleranță zero față de abuz și corupție. 

„Nivelul de încredere al cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului este, cu regret, foarte scăzut. În special, neîncrederea este larg răspândită în raport cu organele de control. Oamenii leagă această neîncredere de nivelul ridicat de corupție. Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor va ajuta inspectorii de muncă să mențină integritatea, profesionalismul și transparența la cel mai înalt nivel în timpul desfășurării activităților lor. Uniunea Europeană va continua să ajute instituțiile statului astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de servicii de inspecție calitative și transparente, în conformitate cu cadrul legal și cele mai bune practici europene,” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor de muncă va contribui la creșterea nivelului de încredere în instituțiile statului și la consolidarea credibilității ISM. În același timp, implementarea acestor tehnologii va îmbunătăți gradul de responsabilitate și transparență în procesul de colectare a probelor, protejând astfel inspectorii de șantaj și acuzații de abuz sau corupție.

„Această contribuție reprezintă doar o mică parte din proiectul implementat de OIM, care se concentrează atât pe îmbunătățirea cadrului legal și a politicilor existente în domeniul inspecției muncii, cât și pe consolidarea capacităților inspectorilor de muncă pentru a asigura un acces mai bun pe piața muncii și condiții de muncă îmbunătățite în Republica Moldova, precum și pe furnizarea suportului material necesar. Acest sprijin va contribui la durabilitatea activităților generale vizând îmbunătățirea cadrului de reglementare necesar în contextul reformei instituționale în curs, inclusiv în contextul alinierii legislației naționale la acquis-ul UE și la standardele OIM”, susține Claire Harasty, directoarea Oficiului Regional al Organizației Internaționale a Muncii.

Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni. Pachetul de echipamente include licențe, kit-uri de montare magnetice, încărcătoare, controlere, o stație centrală de lucru și software specializat. Inspectorii din toată țara vor beneficia de sesiuni de instruire pentru utilizarea corectă a echipamentului și vor primi suport tehnic timp de un an.

Bugetul total al proiectului „Sprijinul UE pentru  o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova” este de 2 milioane de euro.


Doi tineri de 19 și 21 ani, cercetați penal după ce au furat o mașină din Stăuceni, au accidentat-o apoi au abandonat-o

Doi tineri de 19 și 21 ani, originari din raionul Fălești, sunt cercetați penal fiind suspectați de furtul unui Nissan în Stăuceni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția a fost sesizată de către proprietară, care a comunicat că și-a depistat mașina abandonată și parțial accidentată, pe o stradă din Stăuceni.

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală efectuate de angajații Inspectoratului de poliție Rîșcani, s-a stabilit că cei doi bănuiți ar fi răpit automobilul pe timp de noapte. Acesta era descuiat și cu cheile în mecanismul de pornire. După ce l-au accidentat, suspecții au plecat într-o direcție necunoscută.

Ambii sunt cercetați penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 3 la 5 ani.

Populația lumii va depăși 8 miliarde de locuitori de Anul Nou
Articolul anterior
100 de șoferi din țară au rămas fără mașini, în doar două zile
Articolul următor