Putin a instaurat un regim de „operațiune anti-teroristă” în regiunea rusă Belgorod. Armele nucleare ar fi evacuate

Pe 22 mai a fost anunțată începerea unei operațiuni antiteroriste în regiunea Belgorod, situată la granița Rusiei cu Ucraina. Măsuri speciale și restricții temporare vor fi în vigoare pe teritoriul regiunii.

Acest lucru a fost anunțat de guvernatorul regiunii Belgorod, VIaceslav Gladkov. Așa a reacționat Federația Rusă la intrarea pe teritoriul regiunii a cetățenilor ruși din legiunea „Libertatea Rusiei” și „Corpul Voluntarilor Rusiei” care luptă de partea Ucrainei.

„Pentru a asigura siguranța cetățenilor din regiunea Belgorod, de astăzi a fost introdus un regim juridic al operațiunilor de combatere a terorismului, care stabilește măsuri speciale și restricții temporare. Începând de la verificarea documentelor persoanelor fizice care le atestă identitatea și terminând cu suspendarea activităților industriilor și organizațiilor periculoase care folosesc substanțe explozive, radioactive, periculoase din punct de vedere chimic și biologic”, a spus Gladkov, conform ziare.com.

Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, în districtul Hayvoron a început deja evacuarea urgentă a stocurilor nucleare dintr-unul dintre depozitele de mari dimensiuni.

Kremlinul a asigurat anterior că președintele rus Vladimir Putin este conștient de „încercarea de a pătrunde în regiunea Belgorod din DRG ucraineană” și că forțele de securitate ruse i-ar „strânge” pe cei care au intrat din regiune.

Amintim că în dimineața zilei de 22 mai, luptătorii Legiunii „Libertatea Rusiei” și „Corpul Voluntarilor Rusiei” au anunțat că au intrat pe teritoriul Federației Ruse, în special, într-o serie de așezări din regiunile Belgorod și Bryansk. Rușii care luptă de partea Ucrainei au subliniat că „se întorc acasă”, pentru că a sosit momentul să elibereze Rusia de „tirania Kremlinului”.

Ulterior, mass-media rusă și rețelele sociale au început să scrie despre luptele din așezările de graniță din regiunea Belgorod.

În jurul orei 14.00, legiunea „Libertatea Rusiei” a declarat că a „eliberat” localitatea Kozynka din regiunea Belgorod și a intrat în așezarea Graivoron. Puțin mai târziu, rușii au raportat „eliberarea” satului Gora-Podil și începutul asaltului asupra Grayvoron.

Între timp, GUR (serviciul de securitate ucrainean) a confirmat că voluntari ruși desfășoară o operațiune în regiunea Belgorod. Scopul ei cheie este de a crea o „zonă de securitate” pentru a proteja populația civilă a Ucrainei.

ATENȚIE! Traficul rutier va fi sistat, astăzi, parțial, într-o intersecție din Capitală

În atenția călătorilor! Astăzi, 16.05.2024, în intervalul orelor 10:00 – 17:00, ca urmare a lucrărilor de asfaltare, va fi sistat parțial traficul rutier la intersecția str. Alba Iulia și str. Ion Pelivan.

În intervalul menționat, circulația troleibuzelor va fi organizată după cum urmează:

Rutele nr. 3, 21 și 22 vor circula pe traseu, cu abateri de la orarul stabiit;

Ruta nr. 38 va fi redirecționată de pe str. N. Costin pe str. Ion Pelivan – str. V. Belinski – str. Ion. Creangă, tur-retur.

Pentru informații suplimentare puteți apela Linia fierbinte RTEC – 022 204 205

Putin a sosit în China. Este prima sa vizită în noul mandat prezidenţial

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS citată de realitatea.md.

Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradaţia vizitelor externe.

Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

Vizita în China se va desfăşura în două etape. Preşedintele rus va vizita Beijingul şi Harbin. La Beijing, Putin se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuţii oficiale, în format restrâns şi lărgit, precum şi discuţii informale faţă în faţă.

Şeful statului rus este însoţit de o delegaţie reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniştri, precum şi şefi ai agenţiilor economice, diplomatice şi de securitate, precum şi şefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom şi al Roscosmos. În plus, Putin este însoţit de conducerea a 20 de regiuni ruseşti.

Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu China.

China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre profunzimea relaţiei sale personale cu Xi, scrie Reuters. Într-un interviu acordat agenţiei chineze de ştiri Xinhua, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că l-a ajutat să construiască un „parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naţionale şi pe o încredere reciprocă profundă. „Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre ţările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea oficială a mandatului de preşedinte al Federaţiei Ruse”, a declarat Putin.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei şi al înaltei tehnologii, al energiei spaţiale şi nucleare paşnice, al inteligenţei artificiale, al surselor de energie regenerabilă şi al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei de 20 octombrie pentru alegerile prezidențiale a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Veronica Roșca, scrie omniapres.md.

Anterior se anunțase că în această săptămână va fi decisă în Parlament dată referendumului constituțional, la fel în 20 octombrie.

Soloviov, cel mai important propagandist al lui Putin, ar avea o iubită și doi copii cu cetățenie americană
Articolul anterior
Două minore din Rusia au fost violate de un suspect membru al grupării Wagner, după ce le-a amenințat cu o grenadă
Articolul următor