Există informații că Putin a ordonat două teste nucleare la începutul acestei luni, dar acestea nu au mai avut loc.
De altfel, în ultimele zile, au fost emise o serie de mesaje Notam – avertismente scurte pentru aeronave – și avertismente asupra navigației ruse semnalând pregătirea unui test în Marea Barents, lângă granița cu Norvegia.
Cu toate acestea, există puține indicii asupra vreunui test major, în condițiile în care data finală pentru teste în Marea Barents este 22 octombrie.
Toate aceste eșecuri sugerează că Putin se confruntă cu o rezistență în interior sau cu defecțiuni tehnice.
„Decizia (lui Putin, n. red.) cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice (în conflictul din Ucraina, n. red.) s-ar confrunta fără îndoială cu rezistență. Nu știu cât de eficientă va fi rezistența, dar voi preciza că testele nucleare trebuiau să aibă loc în ultimele două săptămâni – unul în Marea Barents, sub apă, și al doilea subteran, în regiunea Arhangelsk. Ambele teste nu au avut loc”, a declarat Valeri Solovei, fost profesor la Institutul de Relații Internaționale din Moscova.
Potrivit lui Solovei, citat de „The Mirro”, înainte de orice lansare de arme nucleare, este necesară o asigurare precum că acestea sunt „pe deplin operaționale”.
„Președintele (Putin, n. red.) a primit rapoarte precum că a existat o situație de urgență, că nu a funcționat”, a spus expertul rus, referindu-se la defecțiuni tehnice.
Solovei remarcă faptul că, în cazul unui al treilea eșec, Putin ar putea să caute sabotori pentru neîndeplinirea ordinelor comandantului șef, plecând de la ideea că un prim eșec poate rezulta dintr-un accident, iar al doilea dintr-o coincidență. În cazul unui al treilea eșec, acesta ar putea fi un indiciu că Putin este contestat din interior.
La începutul acestei luni, NATO a transmis statelor membre o informare asupra dispariției submarinului nuclear K-329 Belgorod din baza sa. Noul submersibil al Rusiei s-ar fi deplasat în Oceanul Arctic pentru a testa torpila Poseidon, supranumită „Arma Apocalipsei” din cauza faptului că ar putea provoca un tsunami radioactiv în zonele de coastă ale unui „inamic” al Rusiei. Cu toate acestea, nu există niciun indiciu cu privire la efectuarea vreunui test implicând Poseidon.
General SVR, un canal de Telegram, susține că presupusele teste cu rachete nucleare ordonate de Putin au fost pregătite „în strict secret”. Liderul de la Kremlin „a fost informat despre necesitatea amânării datei și orei testului. Se presupune că nu au avut timp să se pregătească în mod corespunzător”, a conchis General SVR.