Putin amenință Finlanda: Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea

După ce Finlanda a devenit, anul acesta, cea mai nouă membră a NATO, preşedintele rus Vladimir Putin a amenințat recent că va staționa din nou trupe în apropierea graniței cu această ţară.

Putin amenință Finlanda: Noi nu aveam trupe acolo, acum vom aveaImagine simbol

Până de curând, relaţiile dintre cele două state, care se învecinează pe o lungime de peste 1.300 de kilometri, erau „pur şi simplu perfecte”, din punctul de vedere al lui Vladimir Putin. Acum, însă, de când nordicii se bucură de protecția aliaților din NATO, preşedintele rus ameninţă că va desfăşura trupe la graniţă, transmite adevarul.ro.

„În general, am avut relații ideale cu Finlanda. Pur și simplu perfecte. Nu aveam nicio pretenție una față de cealaltă, în special teritorială, ca să nu mai vorbim de alte domenii. Nici măcar nu aveam trupe, am îndepărtat toate trupele de acolo, de la granița ruso-finlandeză. Chiar și așa, Finlanda a aderat la NATO. Asta au decis. Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”, a spus Vladimir Putin într-un interviu acordat luna trecută agenției de presă de stat RIA.

Momentan, Finalanda nu s-a arătat foarte îngrijorată, pentru că, dacă Rusia vrea să pună în practică ameninţările, trebuie să aibă la dispoziție o mulțime de trupe. Iar Rusia pur și simplu nu are.

„Rușii nu vor avea resursele necesare pentru a construi infrastructura, a produce noi arme grele și a recruta un număr considerabil de forțe la granița noastră înainte de anii 2030”, a declarat generalul-maior în retragere Pekka Toveri, fost șef al serviciilor de informații militare finlandeze și recent ales membru al parlamentului finlandez.

„Finlanda este un mediu operațional foarte solicitant, așa cum au învățat sovieticii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sovieticii îl numeau «operațiuni în zona de mlaștină-pădure» și necesită o pregătire și un echipament special, pe care ei nu îl au”, a continuat el

Într-adevăr, cea mai mare parte a zonei de frontieră a Finlandei este complet sălbatică, ceea ce nu este potrivit pentru o luptă mecanizată modernă.

În plus, este evident că Rusia suferă mult la capitolul oameni, pentru că, la doar câteva luni după invazia sa la scară largă în Ucraina, şi-a transferat acolo trupele staționate în apropierea graniței finlandeze. Putin susține că au fost îndepărtate în semn de prietenie cu Finlanda, dar adevăratul moriv este că nu dispune de forţele militare necesare.

„Încă mai au Brigada 138 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate în Kamenka, la aproximativ 50 de kilometri de granița finlandeză. Dar garnizoana este destul de goală, fără trupe pregătite de luptă, pentru că toate sunt în Ucraina. Și toate cele cinci brigăzi din apropierea noastră erau la jumătate de efectiv deja înainte de război”, a explicat Pekka Toveri de ce momentan finlandezii nu au motive de îngrijorare.

Și, chiar dacă şi ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a făcut declaraţii belicoase atunci când Finlanda a aderat la NATO, nicio trupă nu a fost redistribuită la granița finlandeză.

Rusia nu mai are soldaţi

Rusia nu reuşeşte să recruteze atâţia soldaţi cât are nevoie pentru războiul din Ucraina, deşi a înrolat până şi deţinuţii din penitenciare şi a apelat şi la mercenarii paramilitari ai Grupului Wagner.

Vladimir Putin, care a declarat la sfârșitul anului trecut că Rusia avea 617.000 de soldați în Ucraina, vrea să crească și mai mult forțele armate ale țării. Dar este greu să susții o forță de 600.000 de oameni în Ucraina când dimensiunea totală a forțelor armate ale Rusiei este de 1,15 milioane.

Poate că nu este surprinzător faptul că, în decembrie anul trecut, Putin a ordonat ca forțele armate să crească la aproximativ 1,32 milioane; cam în aceeași perioadă, Serghei Shoigu a sugerat că acestea ar trebui să crească la 1,5 milioane până în 2026.

Aşadar, politicienii finlandezi își pot permite să privească, deocamdată, cu detaşare, ameninţările lui Vladimir Putin. 

„Dar riscul unei agresiuni rusești va rămâne, deoarece pare puțin probabil ca Rusia să se schimbe în mod fundamental în viitorul apropiat. Problemele de recrutare militară ale unui adversar sunt pur și simplu noroc, iar norocul nostru nu va dura. Acesta este motivul pentru care Finlanda și Suedia au fost înțelepte să adere la NATO”, a declarat Pekka Toveri.

Doar două zile rămase pentru înregistrarea în programul de compensații la energie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru energia consumată în sezonul rece 2024-2025 mai au doar câteva zile pentru a se înregistra în sistemul guvernamental „Ajutor la contor”, scrie agrotv.md.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 28 noiembrie, iar cei care nu se înscriu până atunci vor putea obține compensațiile doar începând cu luna decembrie. Înscrierea se face pe platforma compensatii.gov.md, iar beneficiarii vor primi ajutoarele sub formă de plată monetară, fie pe cardul social, prin poștă sau direct în cont bancar.

În acest an, guvernul a simplificat procesul prin acordarea compensațiilor sub formă de bani, iar suma alocată fiecărei gospodării va fi calculată în funcție de venitul, numărul de membri și statutul acestora. Astfel, persoanele vulnerabile, precum copiii, pensionarii sau persoanele cu dizabilități, vor beneficia de un ajutor suplimentar. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța unui sistem personalizat care să sprijine eficient gospodăriile cele mai afectate de costurile energetice.

De asemenea, autoritățile au implementat măsuri de verificare mai stricte, prin utilizarea unor baze de date integrate cu instituțiile statului, pentru a calcula exact nevoile fiecărei familii. Cei care nu au acces la internet pot depune cererea cu ajutorul asistenților sociali sau al echipelor mobile din zonele cu mulți solicitanți. În cazul în care nu reușiți să vă înregistrați până pe 28 noiembrie, nu veți putea beneficia de compensații retroactiv.

Scrisori false de la „Moldovagaz” pe emailurile consumatorilor

În ultimele zile, la adresele de e-mail ale mai multor consumatori ai SA „Moldovagaz” au parvenit scrisori electronice, pretins din numele întreprinderii, conținând informații false despre sume facturate, precum și un link de plată activ. Efectuând clic pe acest link, consumatorul este redirecționat la o adresă falsă în internet, unde i se cere să introducă datele sale bancare, scrie oficial.md.

Administrația SA „Moldovagaz” îndeamnă consumatorii să nu întreprindă sub nicio formă astfel acțiuni, din considerentul că acestea pot duce la furtul de bani din contul consumatorului de către escroci. Facturile efective de plată sunt expediate de companie ca imagine grafică atașată, și nu conțin linkuri active.

Astfel, consumatorii sunt rugați să verifice adresa emitentă, în cazul de fața aceste mesaje au parvenit de la adresa sxcxczew@elkalsioalzxczs.quantum-werbetechnik.de. Totodată, mesajele de la SA ”Moldovagaz” vin doar de pe adrese cu numele de domen @moldovagaz.md, sau @mgaz.md

Serviciul de securitate corporativă al SA „Moldovagaz” va contacta organele de drept cu o adresare corespunzătoare.

Icoană de argint din secolul XVIII și alte mărfuri în valoare de sute de mii de lei, aduse prin contrabandă din Italia

Funcționarii postului vamal Sculeni, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat ieri, 25 noiembrie 2024, un lot semnificativ de mărfuri nedeclarate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La control, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un microbuz de model Mercedes-Benz Sprinter, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 26 de ani, care transporta pasageri și bagaje neînsoțite din Italia.

La întrebările funcționarilor vamali, atât șoferul, cât și pasagerii au declarat că transportă doar bunuri personale. Cu toate acestea, în cadrul unui control fizic detaliat al vehiculului și al bagajelor, au fost depistate bunuri nedeclarate, inclusiv: o icoană, presupus a fi din argint și datând din secolul XVIII, produse alimentare (cafea, salam, cașcaval) în cantități comerciale și electrocasnice.

Valoarea lotului de mărfuri este estimată preliminar la câteva sute de mii de lei. Specialiștii urmează să stabilească cu exactitate valoarea și autenticitatea bunurilor ridicate.

Șoferul riscă sancțiuni pentru nedeclararea mărfurilor, iar bunurile ridicate sunt pasibile de confiscare, conform legislației în vigoare.

Serviciul Vamal reamintește cetățenilor importanța respectării regulilor privind declararea bunurilor la frontieră, în spiritul integrității și siguranței vamale.

Halterofilul moldovean Tudor Bratu a ridicat 173 kg și 205 kg la Cupa Mondială din Thailanda
Articolul anterior
Un nou episod de praf saharian degradează calitatea aerului în Europa de Vest
Articolul următor