Putin a aprobat azi o nouă strategie de politică externă. Președintele rus a anunţat că a semnat decretul în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Noua politică prevede că Occidentul reprezintă o amenințare „existențială” pentru Rusia care își propune să elimine „dominaţia” SUA în politica globală.
Noua strategie de politică externă contestă dominaţia mondială a SUA.
Decizia e luată de Putin pe fondul tensiunilor extreme cu NATO generate de invazia rusă în Ucraina.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat, la o reuniune cu membrii Consiliului pentru Securitate Naţională, necesitatea modificării principalelor elemente ale concepţiei de guvernare, inclusiv a politicii externe, ca urmare a modificărilor fundamentale produse pe scena internaţională.
„Ministerul de Externe, în coordonare cu Administraţia prezidenţială, cu membrii Consiliului de Securitate Naţională, cu Guvernul (…) au efectuat o activitate intensă pentru actualizarea politicii externe, pentru a o alinia realităţilor geopolitice moderne”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Interfax și realitatea.net.
„Noile crize internaţionale obligă Rusia să îşi adapteze documentele de planificare strategică”, a subliniat Vladimir Putin, adăugând că de aplicarea noii strategii este răspunzător ministerul rus de externe, condus de Serghei Lavrov.
Noua doctrină de politică externă identifică Statele Unite şi aliaţii occidentali sunt menționați în noua strategie de politică externă ca fiind la originea „ameninţărilor existenţiale” la adresa Rusiei.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evocat, cu ocazia reuniunii, „caracterul existenţial al ameninţărilor generate de acţiuni ale statelor inamicale”.
„La modul general, politica Occidentului vizează slăbirea Rusiei prin toate mijloacele, putând fi caracterizată drept un nou tip de război hibrid. În baza noii politici externe, măsurile antiruse luate de ţările inamicale vor fi combătute constant, dacă va fi necesar, în mod sever”, a subliniat Serghei Lavrov.
„Civilizaţia” care apără spaţiul rusofon – Rusia „intenţionează să acorde o atenţie specială eliminării vestigiilor dominaţiei Statelor Unite şi altor naţiuni ostile în afacerile mondiale”, se mai arată în docuemnt.
Kremlinul acuză Occidentul că vrea să aplice o „înfrângere strategică” Rusiei în contextul războiului din Ucraina, declanșat însă tot de Moscova. Tensiunile dintre Rusia şi Occident sunt la cote extreme, în condițiile în care Ucraina se bucură de sprijinul SUA, a Grupului G7 și al UE, care oferă asistență financiară Kievului, inclusiv militară, accelerată în ultimele două luni, pe lângă seturilor de sancțiunile impuse Rusiei încă de la invazia la scară largă în Ucraina.
Mai mult, preşedintele Vladimir Putin a anunţat suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Rusia cu Statele Unite.Și atunci Putin a denunţat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina.
Casa Albă a anunțat, în pofida amenințărilor lui Putin, că dorește contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. Dar Ministerul de Externe rus a anunțat deja că Rusia nu va reveni la respectarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START) până când Statele Unite nu îşi vor modifica abordarea faţă de conflictul din Ucraina.