Putin întoarce banii cu lopata. Are vile, maşini, iahturi, dar și o flotă de avioane. Ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Despre averea lui Putin se știe că este cel mai bine păstrat secret al Rusiei, într-atât de bine încât, atunci când un jurnalist „Forbes” a încercat să afle cât de bogat este liderul de la Kremlin, a fost împuşcat, scrie okmagazine.ro.

De când a început criza militară din Ucraina, e firesc să ne întrebăm ce pierderi personale ar putea avea preşedintele Vladimir Putin, care conduce Federaţia Rusă ca ,,un vajnic ţar modern”.

Oficial, Putin câştigă în jur de 8,6 milioane de ruble pe an (149.000 de dolari) ca cel mai înalt funcţionar în stat, iar în declaraţia oficială de avere din 2018 (înainte de alegerile prezidenţiale) a trecut că ar deţine un apartament de 74 de metri pătraţi în St. Petersburg, două autovehicule din era sovietică şi o camionetă de teren. El, care poartă ceasuri scumpe cât un cartier întreg de blocuri şi este fan al mărcii Mercedes Benz?

Fostul consilier al guvernului rus, Stanislav Belkovsky, a estimat că averea sa valorează aproximativ 70 de miliarde de dolari (97,4 miliarde de dolari), în timp ce finanţatorul american Bill Browder, care a făcut afaceri mari în Rusia, a declarat pentru „The Washington Post” că este mai degrabă de 200 de miliarde de dolari (278,4 miliarde de dolari). Şi asta în 2017! Dar sunt voci care susţin că ar fi chiar mai bogat de atât.

Unii spun că averea lui Putin ar întrece-o pe cea a tuturor oligarhilor ruşi, că ar fi cel mai bogat om din lume. El ar deţine mai multe vile, maşini, iahturi (unul dintre ele primit cadou de la Roman Abramovici), o flotă de avioane şi chiar palate prezidenţiale secrete în valoare de miliarde de dolari.

Pe lângă portofoliul imobiliar şi cel motorizat, Vladimir Putin ar avea o colecţie impresionantă de ceasuri de lux, o garderobă de costume realizate handmade, la fel ca şi încălţămintea, şi costume de sport exclusiviste!

Mulţi au încercat să dea de urma banilor liderului de la Kremlin, însă cât de bogat este acesta rămâne un mister. „Forbes” caută răspunsuri la această întrebare de 20 de ani. Din păcate, preţul acestei informaţii s-a dovedit a fi prea mare. „Luăm în serios divulgarea averii personale, în special în Rusia. Editorul fondator al Forbes Rusia, Paul Klebnikov, şi-a riscat viaţa pentru această cauză. A fost împuşcat pe stradă la Moscova în 2004. La acea vreme, el investiga bunurile oligarhilor ruşi”, scriu jurnaliştii de la „Forbes”, citaţi de DC News.

Cum ar fi putut să ajungă să deţină cea mai mare avere de pe planetă?

Acelaşi Bill Browder spune că Putin are în jurul său un grup de 50 de oligarhi, cu care se vede constant. Cu ei, ar fi încheiat o înţelegere de tipul: ”Îmi dai 50% din averea ta şi îţi las celelalte 50% – asta e afacerea. Dacă nu eşti de acord, el îţi va lua 100% din avere şi te va arunca în închisoare”, spune Browder, care deţine informaţii de la oligarhii cu care el însuşi a făcut afaceri.

Iar cea mai mare sursă de bani ar fi gigantul Gazprom, care valora în 2008 la bursă 369 de miliarde de dolari. Ulterior, a scăzut la 60 de miliarde, în urma unei devalizări mascate de o „proastă gestiune”.

UE alocă 300 de milioane de euro, în premieră, pentru achiziții comune de armament și sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armament de către statele membre, inclusiv rachete și muniție, care vor fi parțial direcționate către Ucraina. În cadrul mecanismului „Întărirea industriei europene de apărare prin achiziții comune” (EDIRPA), au fost selectate cinci proiecte, fiecare beneficiind de un buget de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a finanțării se ridică la 300 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe 14 noiembrie de oficialii de la Bruxelles, scrie moldova1.md citată de DW.

„Este pentru prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene.

Achizițiile includ sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne și muniție. Aproximativ 20 de state membre sunt implicate în aceste proiecte, unele participând pentru prima dată în inițiativa EDIRPA.

Măsurile au ca scop eliminarea „deficiențelor critice” din potențialul de apărare al UE, accentuate în urma sprijinului oferit Ucrainei. Majoritatea proiectelor vizează achiziționarea de echipamente destinate Ucrainei, pentru a susține capacitățile sale de apărare în fața agresiunii externe.

Proiectele au fost selectate în urma unui concurs organizat de Comisia Europeană în luna martie.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

HARTA orașelor ucrainene atacate de Rusia: Cât de mult a înaintat Rusia și unde au avut loc până acum bombardamente și schimburi de foc
Articolul anterior
Tehnică militară de transport pe străzile Chișinăului. Ce se întâmplă
Articolul următor