Putin l-a amenințat cu moartea pe Boris Johnson: ”Cu o rachetă ar dura un minut”

Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a „ameninţat cumva” înainte de invadarea Ucrainei, spunând:”Cu o rachetă ar dura un minut”, informează luni AFP.

În acest documentar în trei părţi, al cărui prim episod este difuzat luni seară pe BBC Two, fostul şef al guvernului britanic povesteşte convorbirea telefonică „foarte lungă” şi „extraordinară” cu preşedintele rus după vizita sa la Kiev, la începutul lunii februarie, scrie Agerpres.

La acel moment, Vladimir Putin continua să susţină că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, în pofida afluxului masiv de soldaţi ruşi în regiunile de graniţă.

Boris Johnson povesteşte că l-a avertizat pe preşedintele rus în legătură cu sancţiunile dure pe care le-ar adopta occidentalii dacă liderul de la Kremlin s-ar angaja pe calea războiului.

„El a spus: ‘Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. (..) Ce vrei să spui prin „nu curând?'”, povesteşte Boris Johnson.

„Ei bine, ea nu va intra în NATO în viitorul apropiat, ştiţi foarte bine asta”, a răspuns fostul lider britanic, un susţinător al ucrainenilor.

„La un moment dat, m-a ameninţat cumva şi a spus:’Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut sau ceva de genul acesta”, a continuat Boris Johnson.

„Din tonul foarte relaxat adoptat şi detaşarea pe care părea să o aibă, cred se juca cu încercările mele de a-l face să negocieze”, a adăugat fostul lider britanic, care a părăsit Downing Street la începutul lunii septembrie, după o serie de scandaluri.

În acelaşi documentar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski povesteşte cum s-a înfuriat pe atitudinea occidentalilor de atunci:”Dacă ştiţi că mâine Rusia va invada Ucraina, de ce nu îmi daţi astăzi suficient pentru a-l opri? Dacă nu puteţi, atunci opriţi-l voi”.

Sute de asistenți sociali personali din Chișinău, reangajați de Guvern

Începând cu luna mai, 507 de asistenți personali, demiși în primele luni ale anului, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit de curând în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această cifră reprezintă 67% din totalul de 758 de asistenți personali, demiși la începutul anului de Primăria Chișinău.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat celei mai vulnerabile categorii de cetățeni din Capitală și anume persoanele cu dizabilități severe.

Reprezentanții MMPS menționează că Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare.

Ministerul reamintește că 1.200 asistenți personali cu care au fost încetate raporturile de muncă sau redusă norma de muncă au primit și un sprijin financiar din partea statului. Mai exact:

-în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;

-în luna aprilie, au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

Două instituții școlare din Căușeni vor fi comasate

Începând cu data de 1 iulie la Căușeni urmează să fie comasate două instituții școlare. Este vorba despre Liceul Mihai Eminescu și gimnaziul Dimitrie Cantemir, iar toți elevii și profesorii de aici vor fi parte din cea mai mare instituție de învățământ din raion.

Două instituții școlare din Căușeni vor fi comasate. Ce spun profesoriiFoto: studio-l.online

Se întâmplă după ce în ultimii ani numărul elevilor din sectorul Căușenii Vechi a scăzut simțitor, iar cheltuielile de întreținere a școlii creșteau de la an la an. Anul trecut Ministerul Educației și Cercetării alături de Consiliul raional au venit cu soluția de a comasa aceste două școli și de a transforma instituția în una model, transmite Studio-l.online.

Pe 7 mai, cei 70 de profesori din cele două instituții s-au reunit într-un consiliul profesoral la gimnaziul Dimitrie Cantemir, iar cei prezenți au discutat un șir de aspecte legate de noile metodologii și reforme ale Ministerului Educației și Cercetării, trecerea la servicii educaționale digitalizate, dar și orele opționale, cele de mentorat și altele.

Profesorii Liceului Mihai Eminescu spun că schimbările prin care urmează să treacă cele două colective de profesori nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, iar de la 1 septembrie elevii din sectorul Căușenii Vechi vor învăța în școala din acest sector, cei din centru, în clădirile din centrul urbei.

Decizia de a comasa cele două unități școlare nu ar trebui să ofere emoții spun cadrele didactice care susțin că părinții, elevii și profesorii vor avea doar de câștigat.

Totuși aceste comasări au scopul de a crește calitatea învățării, de a crea condiții mai bune de educație și a ajunge la alt nivel de performanță.

Emoționați despre schimbările prin care urmează să treacă, profesorii gimnaziului Dimitrie Cantemir spun că își doresc să creeze legături de prietenie și bună înțelegere cu viitorii lor colegi.

De menționat că în R. Moldova va fi creată o Rețea de Școli Model – un proiect național lansat de Ministerul Educației și Cercetării care prevede renovarea și dotarea integrală a 35 de instituții de învățământ general din țară. Scopul inițiativei este de a crește accesul elevilor din medii defavorizate, în special a celor din localitățile mici din mediul rural, la educație de calitate.

Incendiu puternic într-un bloc din Capitală

Un incendiu a izbucnit cu puțin timp în urmă într-un bloc de locuit din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău.

Incendiul s-a produs pe strada Bogdan Voievod, iar flăcările au cuprins un balcon, raportează www.stiri.md.

De asemenea, din imagini se mai poate observa că incendiul este destul de grav întrucât, fumul se vede de la câteva sute de metri.

Vremea se răcește și mai mult! La noapte se așteaptă până la -11 grade, iar pe drumuri se va forma ghețuș
Articolul anterior
Testamentul Lisei Marie Presley, fiicei legendarului Elvis Presley, contestat de mama ei, Priscilla. Care este motivul
Articolul următor