Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a blocat eforturile lui Vladimir Putin de a constrânge Belarusul să se integreze în Federația Rusă – aceasta este evaluarea think tank-ului Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) după întâlnirea de ieri a liderilor de la Moscova și Minsk. Deși au discutat despre antrenarea piloților bieloruși să lanseze bombe nucleare, think tank-ul american consideră că liderul de la Minsk s-a eschivat ca țara sa să fie atrasă în războiul dintre Rusia și Ucraina, scrie digi24.ro.
Cei doi lideri s-au abținut să discute public despre invazia din Ucraina, ambii precizând în schimb că Belarus se confruntă cu amenințări din partea Occidentului.
Vladimir Putin a anunțat că ia în considerare antrenarea piloților bieloruși să folosească „muniții cu încărcătură specială” din cauza „escaladării” situației la granițele externe ale Uniunii Statale Rusia – Belarus. În timpul discuţiilor de ieri, considerate de Putin „substanţiale”, Moscova şi Minskul au convenit să-şi consolideze cooperarea în „toate domeniile”, în special în sectorul apărării.
Acestea sunt „măsuri comune pentru asigurarea securităţii” celor două ţări, „livrări reciproce de arme”, precum şi fabricarea în comun de armament, a precizat Putin. Rusia va continua, de asemenea, să antreneze militari bieloruşi pentru a pilota avioane bieloruse proiectate de sovietici, capabile să transporte bombe nucleare, potrivit aceleiaşi surse. ISW amintește că, potrivit unei evaluări anterioare, Lukașenko folosește retorica apărării granițelor Belarusului împotriva Occidentului și NATO pentru a evita participarea la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Liderul de la Minsk a făcut aluzie la posibila desfășurare de arme nucleare în Belarus și pe 17 februarie, în contextul unei presupuse agresiuni din partea Occidentului. Lukașenko a spus că Rusia îi va livra rachete antiaeriene S-400 și rachete Iskander, în vreme ce Putin a afirmat că a discutat cu Lukașenko despre formarea unei zone comune de apărare aeriană.
„Rusia se poate descurca fără noi”
ISW continuă să estimeze că implicarea Belarusului în războiul declanșat de Putin în Ucraina rămâne puțin probabilă. Un indiciu este că Putin pare să fi acceptat punctele de vedere ale lui Lukașenko fără să încerce să-l convingă să și le schimbe, potrivit ISW. Liderul de la Minsk va trebui acum să creeze un discurs care să ofere poporului bielorus o explicație plauzibilă pentru care a renunțat brusc la retorica amenințării unei invazii din partea NATO, pe care a folosit-o la început pentru a i se alătura lui Putin.
Vizita lui Putin la Minsk, prima după 2019, a stârnit temeri la Kiev că șeful Kremlinului vrea să facă presiuni asupra aliatului său pentru a se alătura unei noi ofensive ruse în Ucraina. Putin, ale cărui trupe au fost respinse în nordul, nord-estul şi sudul Ucrainei după invazia lansată februarie, îşi asumă un rol tot mai public în război. Vladimir Putin a afirmat luni că Rusia „nu are niciun interes” să absoarbă Belarus, cel mai apropiat aliat al său, foarte dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu gaze şi petrol. „Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu are sens”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său bielorus, Aleksandr Lukaşenko, la finalul întrevederii lor la Minsk. La rândul său, liderul de la Kremlin a insistat asupra legăturilor strânse dintre cele două ţări, „cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri strategici” care rezistă „eficient” sancţiunilor occidentale. „Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu ne putem lipsi de ea”, a argumentat el în continuare. „Suntem capabili să ne protejăm independenţa pe cont propriu, fără Rusia? Nu!”, a adăugat preşedintele bielorus.