Putin pregătește demiteri de calibru la Kremlin. Propagandistul „vinovat” de victoria Maiei Sandu, pe lista plecaților

Președintele rus Vladimir Putin se pregătește să demită o serie de oficiali responsabili de politica externă.

Publicația The Insider scrie despre planurile pentru o rotație pe scară largă în guvernul rus, adăugând că vorbim despre cei cărora le reproșează eșecuri umilitoare în ultimii ani.

Kremlinul plănuiește să-i concedieze pe: Iuri Ușakov – asistentul lui Putin, Igor Maslov, șeful Departamentului pentru Relații Interregionale și Culturale cu Țările Străine, Valeri Maksimova – curator al Transcaucaziei, Filip Ilicev, responsabil de Africa și Israelul.

Despre Iuri Uşakov. Presa rusă care îl susține scrie că are deja 75 de ani, adică cu 5 ani mai mult decât vârsta permisă unui funcționar pentru lucreze în Rusia.

„Iurii Viktorovici nu apare des în biroul său. Președintele are nevoie acum de oameni care trebuie să lucreze într-un mod intensiv”, relatează presa.

he Insider notează că Ușakov a fost o persoană importantă în Kremlin. El a supravegheat chiar numirile în Ministerul rus de Externe, iar ministrul Serghei Lavrov nu-l plăcea.

La sfârșitul anului 2021, Ușakov era cel care era angajat în discuții pentru „garanții de securitate” pentru Rusia, pe care le solicita de la NATO și UE. Mai târziu a „supravegheat” și negocierile dintre Kiev și Moscova. După cum se știe, niciuna dintre aceste sarcini nu a fost dusă la îndeplinire așa cum și-a dorit Kremlinul.

The Insider scrie că ultima picătură în problema Ușakov ar putea fi summit-ul dezastros al CSTO de la Erevan, când premierul Armeniei, Nikol Pașinian, a refuzat să semneze declarația finală.

„Acestea sunt doar cele mai recente și mai zgomotoase eșecuri ale lui Ușakov, pentru că scaunul lui a început să tremure încă din 2017”, scrie mass-media. „Și întreaga sa echipă va demisiona împreună cu Ușakov”.

Filip Iliciv s-a ocupat în ultimii ani de stabilirea de contacte între Rusia și Africa, iar recent munca sa nu poate fi numită de succes pentru Moscova. Dovadă în acest sens este întemnițarea fostului președinte sud-african Jacob Zuma, care este apropiat de Rusia. Acum țara este condusă de Matamela Cyril Ramaphosa, care este orientată mai mult spre China.

The Insider nu știe exact care ar putea fi motivul exact al demiterii lui Iliciv. Dar ar putea fi eșecurile în încercările de a îndepărta cerealele și alimentele ucrainene de pe piața africană.

Nici Igor Maslov nu a făcut față muncii de „supraveghere” a Comunității Statelor Independente (CSI) deoarece după începerea războiului împotriva Ucrainei, majoritatea proiectelor de propagandă din aceste țări au fost închise. Prin urmare, munca acestui oficial este acum limitată la Abhazia și Oseția de Sud.

Faptul că Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova este considerat o greșeală a lui Maslov.

Curatorul Transcaucaziei Valeri Maksimov este adjunctul lui Maslov, așa că motivul demiterii sale este probabil același.

sursa: www.ziare.com

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg

Un dovleac de peste 800 de kilograme, crescut în curtea unui agricultor din satul Drăsliceni, raionul Criuleni,  a fost vedeta festivalului Bostaniada de la Bălăbănești, informează unica.md.

Cel care l-a crescut este Vasile Spîni, care an de an își bate propriul record și participă la celebrul festival gastronomic cu cei mai giganți dovleci.

În acest an, agricultorul care pe bună dreptate poate fi numit Regele Dovlecilor, a crescut un dovleac uriaș de peste 800 de kg!

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. 

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul.

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Asigurările de viață și pensiile private, actuale în lume. Ce spune BNM despre oportunitățile din Moldova

Procesele demografice globale au schimbat esențial modul în care oamenii pot să se bucure de o viață confortabilă la momentul atingerii vârstei de pensionare. Statele nu mai pot garanta o pensie care ar asigura un venit decent persoanelor în etate. Este evident că pentru un trai liniștit trebuie să apelăm la soluții private. Asigurarea de viață și pensiile private sunt componente semnificative în pregătirea pentru o pensie sigură și confortabilă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


Asigurările de viață

Asigurările de viață au la bază contracte multianuale, necesită un angajament de durată între părțile contractante și se materializează în achitarea anuală sau lunară a primelor de asigurare pentru o perioadă negociată de părți. Cel mai important risc care este acoperit de o asigurare de viață este decesul, dar în funcție de tipul asigurării pe care o alegem, asigurările de viață oferă și alte protecții de asigurare.

Asigurarea de viață poate garanta:

  • Protecția venitului pentru persoanele aflate la întreținere în cazul decesului sau incapacității de muncă a celor activi sub aspect economic;
  • Securitatea financiară – plățile care în caz de deces sau pierdere a capacității de muncă pot acoperi cheltuielile de trai sau eventualele datorii și pot ajuta la atingerea obiectivelor pe termen lung, cum ar fi educația copiilor;
  • Liniștea sufletească – convingerea că cei apropiați sunt protejați aduce liniște sufletească și permite să ne concentrăm la constituirea economiilor pentru pensie;
  • Un venit suplimentar la pensie prin acumulare în timp, ca urmare a investirii primelor achitate companiei de asigurări;
  • Beneficii fiscale atunci când există un cadru juridic adecvat, care amână sau chiar exclude obligația de achitare a taxelor pentru primele achitate în baza polițelor de asigurare de viață.

Există multiple tipuri de asigurări de viață și fiecare persoană poate alege în funcție de nevoile sale care din produsele oferite îi va acoperi necesitățile. Cel mai des întâlnite asigurări de viață sunt:

  1. Asigurarea de viață pe termen limitat sau clasică se acordă pe o anumită perioadă prestabilită. Este cea mai comună și ieftină asigurare de viață care există. Acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces al asiguratului. Prima de asigurare este calculată în funcție de suma asigurată, pe care beneficiarul o va primi în cazul decesului asiguratului. Dacă în momentul expirării contractului asiguratul este în viață, asigurătorul este exonerat de plăți, pentru că, după cum am menționat, acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces.
  2. Asigurarea mixtă de viață este o asigurare diferită față de primele două prin faptul că aceasta asigură și riscul de supraviețuire. Pe scurt, acest lucru înseamnă că asiguratul  va avea o protecție dublă (atât față de deces cât și pentru supraviețuire), iar primele de asigurare plătite pot fi privite ca o modalitate de economisire, pentru că această sumă poate fi valorificată la momentul expirării contractului. Cu cât este mai lungă perioada asigurată, cu atât este mai benefic atât pentru asigurat (primește mai mulți bani la final), cât și pentru asigurător (poate utiliza suma de bani pentru o perioadă mai îndelungată). Primele de asigurare care vor fi plătite periodic se vor stabili în funcție de suma asigurată.
  3. Asigurarea pentru studii sau alte cheltuieli mari pe durata vieții – această asigurare vine cu o componentă de economisire care, practic, acoperă cheltuielile realizate în perioada studiilor.


Pensii private

Principala caracteristică a pensiilor private este contribuirea lunară cu o sumă prestabilită de către participanți care au optat să adere la un fond de pensii private, care se acumulează pentru perioade îndelungate. Valoarea totală a contribuțiilor plus venitul investițional obținut din investirea lor constituie suma de bani care aparține participanților și care poate fi solicitată spre plată la momentul pensionării.

Există multiple clasificări ale pensiilor private, cum ar fi pensia privată clasică și cea ocupațională, care au aceeași bază, și anume investirea pe termen lung a contribuțiilor participanților. Unica diferență constă în plătitorii contribuțiilor – în cazul pensiilor ocupaționale contribuțiile sunt achitate de către angajator. O altă clasificare este divizarea fondurilor cu contribuții definite și a fondurilor cu beneficii definite, care, similar cazului de mai sus, are aceeași idee de investire a contribuțiilor participanților la fond. Unica diferență constă în metoda de calcul folosită în contract – definirea unei contribuții fixe sau a unei contribuții flexibile, care va depinde de mai mulți factori pentru a rezulta în beneficiile stabilite la sfârșitul perioadei contractuale. 

Pensiile private garantează următoarele beneficii:

  • Fluxul de venit constant și previzibil obținut la momentul atingerii vârstei de pensionare, care face tranziția de la o viață activă sub aspect economic la una pasivă mai ușoară;
  • Sumele acumulate constituie proprietatea beneficiarului și, chiar în caz de deces prematur înaintea  atingerii vârstei de pensionare, aceste sume acumulate sunt transmise succesorilor legali;
  • Angajatorii folosesc pensiile private ocupaționale drept o metodă de fidelizare și atragere a angajaților;
  • Avantaje fiscale prin amânarea impozitării sau chiar deductibilitatea contribuțiilor și a venitului investițional obținut în cazul achitării beneficiilor în mai multe tranșe pentru o perioadă mai îndelungată. Astfel, se reduce venitul impozabil în anii în care contribuim, ceea ce poate duce la economii semnificative de taxe și la mai mulți bani investiți.

Într-o lume perfectă o strategie corectă este combinarea asigurărilor de viață și a pensiilor private, care va rezulta într-o diversificare a investițiilor pentru a reduce riscurile și a spori stabilitatea financiară. În timp ce  asigurarea de viață oferă protecție în caz de deces sau pierdere a capacității de lucru și un venit suplimentar, pensiile private oferă un venit garantat.

Asigurarea de viață atenuează impactul financiar al unui deces prematur, asigurând securitatea financiară a familiei. Pensiile private ajută la gestionarea riscului de a ne depăși economiile prin asigurarea unui venit solid.

Pentru a face alegerea perfectă, este nevoie să evaluăm situația financiară actuală, obiectivele de pensionare și potențialele cheltuieli din viitor. Astfel, determinăm valoarea venitului de care vom avea nevoie la pensie și modul în care asigurarea de viață și pensiile ne pot ajuta să satisfacem aceste nevoi.

Periodic, planurile de asigurare de viață și de pensii trebuie revizuite prin ajustarea contribuțiilor și acoperirii, după cum este necesar, pentru a rămâne pe drumul cel bun spre atingerea obiectivelor de pensionare.

Prin integrarea asigurării de viață și a pensiilor private în planificarea noastră de pensionare, ne putem construi o bază financiară solidă și sigură pentru anii de pensionare.

Maia Sandu s-a întâlnit cu moldovenii din Italia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în aceste zile, întrevederi cu cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Italia. Timp de trei zile, urmează să ajungă în 7 orașe, informează unica.md.

”Mi-a făcut o deosebită plăcere să-mi încep ziua cu o discuție cu câteva tinere care au deschis afaceri de succes în Torino. Daniela, Ioana și Veronica gestionează un restaurant, o florărie și, respectiv, o gelaterie.

Am continuat cu o discuție caldă cu comunitatea de moldoveni din Torino și din împrejurimi. E uimitor cât de conectați sunt cetățenii noștri cu mersul lucrurilor de acasă, chiar și la peste 2 mii km distanță de țară. Oamenii văd și apreciază că transformăm Republica Moldova – construim drumuri, apeducte și sisteme de canalizare, reparăm grădinițe și școli, modernizăm spitale, creăm condiții mai bune pentru ca oamenii să dezvolte afaceri.

Acasă, statul susține antreprenorii inclusiv prin fonduri nerambursabile, prin acces la creditare avantajoasă, prin deschiderea noilor piețe pentru export, iar în următorii ani, ne propunem să susținem mai mult cetățenii care revin cu traiul acasă. Vom crea 3 birouri regionale prin care să ajutăm tinerii și familiile revenite acasă să se reintegreze mai ușor.”, scrie Maia Sandu într-o postare.

VIDEO! Bătaie cu bâtele între India și China. Soldații celor două superputeri s-au lovit violent în munții din apropierea Tibetului
Articolul anterior
Uimitor! „Harry & Meghan”, cel mai de succes documentar al Netflix din prima săptămână de difuzare
Articolul următor