Putin reface total șubreda mașinărie de război a Rusiei. Ce urmărește și de ce a renunțat la Șoigu

Remanierea efectuată de președinte Vladimir Putin printre principalii oficiali din sectorul apărării este menită să susțină conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin l-a pus pe Serghei Șoigu la cârma invaziei din 2022, el având ordin să cucerească Kievul în doar câteva zile. După doi ani, președintele rus și-a demis ministrul apărării ca să lanseze o cu totul altă misiune în Ucraina, respectiv, să facă în așa fel, încât tot mai șubreda mașinărie de război a Rusiei să reziste atâta timp cât va trebui.

Surprinzătoarea remaniere de la Kremlin, survenită în cursul acestei săptămâni, remaniere prin care un tehnocrat economist a ajuns să gestioneze războiul, dă de înțeles că Putin a mizat pe complexul industrial-militar ca să reziste în fața Ucrainei și în fața susținătorilor occidentali ai acesteia.

„Putin a înțeles, în sfârșit, că războiul a intrat într-o nouă fază, respectiv, aceea a bătăliei pentru resurse… adică, cine dispune de mai mult și care ar fi lanțurile de aprovizionare mai bine organizate”, afirmă Alexei Venediktov, jurnalist și redactor la postul de radio Eho Moskvî. „A trebuit un an ca să se înțeleagă că nu va exista un succes rapid, o victorie fulgerătoare sau o înfrângere la fel de fulgerătoare. Nicio ieșire, ci doar niște pași lenți spre situația actuală”.

Ce urmărește Putin cu remanierea

Putin i-a cerut lui Andrei Belousov să gestioneze cheltuielile-record în valoare de 10,8 trilioane de ruble ($117 miliarde) din Apărare, Kremlinul argumentând că are nevoie de un civil care „să răspundă dinamicii momentului actual”.

E un moment în care Rusia și-a adjudecat mâna-forte. Forțele sale au înaintat în estul Donbasului și amenință să străpungă Harkivul împotriva unei Ucraine în lipsă de personal, cu o armată în lipsă de armament, care așteaptă un îndelung amânat ajutor din partea SUA.

„Ca să faci o asemenea schimbare a gărzii în toiul ofensivei… ei bine, trebuie să te simți extrem de încrezător ca să poți face asta”, afirmă Ekaterina Schulmann, o specialistă rusă în politică. „El a simțit clar că acum lucrurile merg atât de bine și ei sunt atât de buni, încât să-l poată demite pe ministrul apărării – păstrându-l însă pe șeful Statului Major – fără să prejudicieze nimc în privința operațiunilor de război”, a mai spus ea.

Prin anunțul numirii lui Belousov, Kremlinul a arătat clar că el se va concentra în special asupra întăririi sectorului de apărare al Rusiei, în care fabricile lucrează de zor în mai multe ture ca să sporească de câteva ori producția de armament și de muniție.

Rusia caută să străpungă liniile de apărare ale Ucrainei la nord de Harkiv

Belousov „înțelege foarte bine care sunt resursele și cum pot fi ele dezvoltate… din câte înțeleg, obiectivul său va fi acela de a asigura o legătură între linia din față a frontului și cea din spate în așa fel, încât totul să funcționeze fără incidente”, mai spune Venediktov.

Schimbările, efectuate după ce Putin a depus jurământul în vederea unui al cincilea mandat, care îl va face să guverneze cel puțin până în 2030, se înscriu în cadrul noilor numiri ce demonstrează importanța prioritară a sectorului apărării în viziunea lui Putin legată de câștigarea războiului.

Ministrul rus al industriei, Denis Manturov, a fost promovat în funcția de prim viceprim-ministru, delegat să se ocupe de sectorul apărării.

Manturov este un apropiat al lui Serghei Cemezov, fost coleg al lui Putin în KGB-ul de pe vremea Germaniei de Est, care acum conduce marele complex Rostec din sectorul apărării. Potrivit agenției (ruse) de știri Interfax, luni, Manturov le-a declarat reporterilor că Belousov îi este „un tovarăș foarte apropiat” și e „un profesionist care analizează atent sarcinile ce îi revin”.

Pe cine a mai promovat Putin

Putin l-a mai promovat și pe Aleksei Diumin, un fost bodyguard de multă vreme considerat drept eventual candidat la funcția de ministru al apărării sau chiar ca succesor prezidențial, căruia i s-a oferit un post de adjunct la Kremlin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, le-a declarat reporterilor că Diumin se va ocupa de probleme legate de industria de apărare, el semnalând astfel importanța funcției.

În pofida afirmațiilor triumfaliste ale Kremlinului pe tema unor fabrici de armament care funcționează non-stop, în ultimele luni, s-au semnalat serioase fisuri în producția de apărare a Rusiei.

În martie, Putin l-a numit pe Andrei Buliga în funcția de adjunct al ministrului apărării în materie de logistică, el fiind cea de-a patra persoană care a deținut acest post în timpul războiului. „Asta ne arată că, în materie de logistică, există niște probleme grave”, a declarat Pavel Luzin, membru-colaborator al Centrului de Analiză a Politicilor Europene.

Rusia, hotărâtă să-și dezvolte industria militară pe termen lung

Un înalt oficial occidental afirma că principala concluzie este aceea că Rusia este hotărâtă să-și dezvolte o complexă industrie militară pe termen lung. “Se poate deduce clar că ei doresc pe cineva care dispune de capacitatea de a conduce multă vreme și în mod profesionist economia legată de război… iar acel cineva să nu fie corupt”, a declarat oficialul, referindu-se la numirea lui Belousov. „Îngrijorător este faptul că ei se pregătesc pentru o asemenea abordare pe timp foarte îndelungat”.

Dar nemulțumirile au continuat să se înmulțească în sânul armatei, având în vedere că o serie de comandanți importanți au avut disensiuni cu ministrul apărării și cu șeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Deocamdată, Putin l-a păstrat pe Gherasimov în funcție, dar se așteaptă ca, în cele din urmă, și el să fie eliberat din funcție, după cum afirmă o persoană apropiată Ministerului Apărării.

„Șoigu dorea să conducă el însuși armata, iar ambițiile sale se manifestau. Belousov nu are ambiția de a comanda trupele”, a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin.

Arestări pentru corupție la vârful Apărării

Dorindu-se să se demonstreze modul în care Kremlinul vrea să fie văzut drept luptător împotriva corupției, marți, un al doilea oficial important a fost reținut pentru corupție, acuzat fiind de luare de mită. Și asta după ce, luna trecută, a fost arestat Timur Ivanov, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Șoigu și ministru adjunct al apărării, responsabil pentru infrastructura militară.

Dar, deși a fost destituit din funcția de ministru al apărării, noua numire a lui Șoigu, în calitate de șef al consiliului de securitate, ar fi o promovare, el înlocuindu-l pe Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai cunoscuți apropiați ai lui Putin și cel mai important ideolog al cruciadei Rusiei împotriva Occidentului.

„Pentru cei din afară, se pare ca Șoigu nu avansează. Dar, în opinia lui Putin, el a fost recompensat pentru loialitate și pentru îndelungata sa activitate”, afirmă Dara Massicot, de la Carnegie Endowment for Internayional Peace. Peskov a negat că înlocuirea lui Șoigu a fost de fapt o retrogradare.

„Este o funcție foarte înaltă și cu un foarte mare număr de sarcini, un rol extrem de important pentru țară”, a declarat Peskov. El a mai adăugat că Șoigu se află „în continuu contact cu Putin”, iar poziția „implică multă responsabilitate”.

În vârstă de 72 de ani, Patrușev a fost și el numit asistent al lui Putin la Kremlin – asemănător cu Diumin – însărcinat cu construcțiile navale, dar „și cu alte responsabilități”, după cum a afirmat Peskov, el semnalând astfel un pas înapoi în privința obligațiilor acestuia de zi cu zi.

Luni, Patrușev a participat la ședința Consiliului de Securitate prezidată de Putin, iar fiul său, Dmitri, a fost avansat în funcția de vicepremier, asta însemnând că, într-o anume măsură, ei au rămas printre favoriți.

Totuși, pentru Putin, un motiv ar fi putut fi acela de a slăbi poziția lui Șoigu, și poate, pe a lui Patrușev, încercând în același timp să și-i țină apropiați.

„Se prea poate ca amândoi să fi avut niște planuri în eventualitatea unei inevitabile epoci post-Putin”, afirmă Schulmann. „Ultimele dictaturi bazate pe cultul personalității se tem de așa ceva”.

„Kremlinul nu a stat degeaba, mulțumindu-se doar să vadă cum ar putea fi guvernată mai bine țara”, susține Schulmann. „Ei nu se gândesc la asta, se gândesc doar cum să rămână la putere”.

Articol preluat de pe evz.ro.

O româncă din Bacău, aflată în comă timp de 2 săptămâni, și-a revenit brusc și a început să cânte: „Toți medicii au început să aplaude”

Dr. Cristian Lupașcu de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași a povestit cazul unei paciente care a intrat în comă, iar după două săptămâni și-a revenit și a început să cânte. „Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, spune acum medicul, scrie adevarul.ro.  

Prof. univ. dr. Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași și al Centrului de Prelevare Multiorgan și Transplant Hepatic din cadrul aceleiași unități, a povestit pentru presa locală despre o parte dintre cazurile pe care le-a tratat în cariera sa care-l vor urmări toată viața.

Potrivit doctorului Lupașcu, în 2019, o asistentă medicală din Bacău, care făcuse și studii de canto, a intrat inexplicabil în comă după un transplant hepatic. Femeia fusese diagnosticată cu ciroză hepatică post hepatită cu virus C și a beneficiat de un transplant hepatic la centrul din Iași, după doi ani de așteptare.

Deși postoperator evoluția femeii era bună, la șase zile după intervenție a intrat în comă. Nu mai răspundea la stimuli. Au fost realizate diverse investigații imagistice, au consultat-o cei mai buni neurologi din Iași, precum și un profesor de neurologie din SUA. Toți spuneau același lucru, că nu au mai văzut așa ceva și nu sunt speranțe ca pacienta să își mai revină. Deși nu răspundea la stimuli, grefa funcționa foarte bine, la fel și inima și celelalte organe. Dar neurologic era în comă. Ne-am gândit la un AVC, dar l-am exclus după primirea rezultatelor. Prognosticul era sumbru. L-am anunțat și pe fiul ei, care era medic, că mama sa are șanse minime”, a povestit prof.dr. Cristian Lupașcu.

„Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”

Femeia și-a revenit la fel de brusc, după două săptămâni, moment în care a început să cânte.

Mă duceam în fiecare zi la patul ei și chiar dacă era în comă îi vorbeam și o strigam pe nume. La un moment dat a început să miște puțin globii oculari și apoi în fiecare zi făcea progrese minuscule, deschidea ochii, mișca degetele, dădea din cap, dar nu vorbea. Cel mai greu și-a revenit limbajul. Ne gândeam deja că nu o să mai vorbească și nu o să mai cânte niciodată. Într-o zi, aflându-mă lângă patul ei mi-a venit în minte să îi cer să cânte o notă muzicală și i-am spus să îmi dea un LA minor. Într-o secundă am auzit din gura pacientei nota muzicală. Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude. Femeia și-a revenit cortical încet, încet. Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a mai spus prof.dr. Cristian Lupașcu pentru sursa citată.

În privința revenirii bruște a pacientei, din punct de vedere medical s-au luat în considerare două lucruri. „Primul se referă la faptul că a stat poate prea mult pe lista de așteptare și creierul ei aflat în această insuficiență hepatică a avut mai mult de suferit decât la alți pacienți. Iar al doilea aspect a fost acela că, văzând-o în această stare de comă, i-am schimbat complet medicația pe care i-o dădeam la început”, a mai precizat doctorul.

Femeia și-a revenit până la urmă. A făcut exerciții de logopedie și i-a fost reeducată vorbirea. La trei luni de la intervenție articula cu greu cuvintele, iar la un an spunea destul de bine tot ce avea de spus.

În momentul în care a rostit un LA minor ca un diapazon, am știut că își va reveni. Și așa a fost”, a conchis prof.dr. Cristian Lupașcu.

Unități de elită ale FSB-ului rusesc suferă pierderi în regiunea Kursk

Unități speciale ale FSB sunt angajate în misiuni în regiunea Kursk și suferă pierderi în timp ce sunt echipate necorespunzător pentru a face față luptelor, relatează presa ucraineană, citând surse din cadrul serviciului rus de securitate internă, scrie adevarul.ro.

Un locotenent rus în vârstă de 35 de ani, care a servit în forțele speciale din regiunea Moscova, ar fi fost ucis în luptele de lângă localitățile Sudja și Koreneve, potrivit postărilor de pe rețele sociale din 15 august, relatează New Voice of Ukraine.

Cel puțin 100 de militari din unitățile de elită „Alpha” și „Vimpel” ar fi fost uciși până în septembrie 2024, dintre care și membri ai Serviciului de Frontieră.

Ziarul rus de opoziție Novaya Gazeta Evropa a relatat că a identificat un soldat din cadrul forțelor de operațiuni speciale ale FSB care a fost ucis în misiune în regiunea Kursk, confirmând pe această cale faptul că unități ale FSB sunt implicate în lupte în regiunea Kursk, au relatat analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Publicația rusă a citat un ofițer al FSB potrivit căruia militari din unitățile „Alpha” și „Vimpel” au fost însărcinați cu misiunea de a identifica și distruge grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene care operează în regiunea Kursk.

Ofițerul FSB a declarat că aceste grupări sunt slab echipate pentru a lupta împotriva forțelor ucrainene din armata regulată. Unitățile FSB desfășoară în mod obișnuit operațiuni de combatere a terorismului împotriva unor mici grupuri și probabil că nu au pregătirea și echipamentul necesare pentru a răspunde unităților ucrainene care efectuează atacuri combinate, au apreciat analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului.

O altă sursă apropiată serviciilor secrete ruse a declarat pentru Novaya Gazeta Evropa că Centrul de Operații Speciale al FSB nu acționează în coordonare cu unitățile militare ruse și că încă nu există un cartier general care să coordoneze misiuni de luptă comune între FSB și armata rusă.

Liderul rus Vladimir Putin a ordonat FSB pe 9 august să desfășoare o operațiune de combatere a terorismului în regiunile rusești Belgorod, Briansk și Kursk , după declanșarea incursiunii ucrainene în 6 august, dar apoi a atribuit sarcini suprapuse Ministerului rus al Apărării, FSB și Gărzii Naționale Rusiei (Rosgvardia). 

Kremlinul și comandanții militari ruși au avut dificultăți să creeze o structură de comandă și control coerentă și eficientă pentru a răspunde operațiunii din Kursk. Rămâne neclar ce responsabilități corespund operațiunii de combatere a terorismului în sarcina FSB sau Consiliului de Coordonare al Ministerului Apărării.

ISW a evaluat anterior că sarcinile suprapuse și structurile slabe vor continua să creeze fricțiuni între FSB și Ministerul rus al Apărării.

Maia Sandu a semnat decretul de demitere a șefului Marelui Stat Major

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind destituirea din funcție a lui Eduard Ohladciuc din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale, scrie tvrmoldova.md.

 De menționat că demiterea lui Ohladciuc are loc la propunerea Cabinetului de miniștri,  în contextul expirării contractului acestuia, în luna octombrie. 

Ohladciuc este comandant al Armatei Naționale și șeful Marelui Stat Major din noiembrie 2021, după demiterea generalului de brigadă Igor Gorgan.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!
Articolul anterior
Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse
Articolul următor