Putin vrea să meargă în Turcia, în ciuda mandatului de arestare pe numele său. Care sunt șansele de a fi reținut

Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în aprilie un mandat de arestare, ceea ce îi limitează libertatea de mişcare, a acceptat invitaţia omologului său turc recent reales în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, de a efectua o vizită în Turcia, scrie digi24.ro.

„Preşedintele turc şi-a confirmat invitaţia făcută preşedintelui nostru de a efectua o vizită în Turcia”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Iuri Uşakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax și publicației turce Daily Sabah, preluate de dpa și Agerpres.

Planurile pentru această călătorie sunt în stadiu de realizare, a adăugat consilierul prezidenţial, deşi o dată exactă nu a fost încă stabilită. După o scurtă perioadă de tensiune în relaţiile bilaterale după ce un avion de vânătoare turc a doborât un avion de luptă rusesc în timpul războiului din Siria în 2015, legăturile diplomatice dintre cele doua state s-au ameliorat, Putin şi Erdogan fiind văzuţi acum ca prieteni.

În plus, Turcia a ezitat să participe la sancţiunile împotriva Rusiei încă de când aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022. Turcia, stat membru NATO, s-a poziţionat ca mediator în cadrul acestui conflict.

Mandat internațional de arestare pe numele lui Putin

În aprilie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin sub acuzaţia de deportare ilegală de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război în conformitate cu Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, semnat de 123 de ţări.

Astfel, participarea liderului rus la summitul anual al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) în această vară la Johannesburg este considerată puţin probabilă. Africa de Sud recunoaşte jurisdicţia CPI şi ar fi obligată să îl aresteze pe Putin de îndată ce preşedintele rus ar pune piciorul pe teritoriul său.

Turcia nu este însă semnatară a Statului de la Roma, actul fondator al CPI, iar observatorii apreciază că, mai mult ca sigur, Ankara nu va pune în practică mandatul de arestare împotriva lui Putin, notează DPA. De asemenea, Turcia s-a poziționat ca un mediator între Rusia și Occident, fiind cea care a mediat coridorul cerealelor din Marea Neagră, dar și gazda unora dintre prizonierii de război ucraineni eliberați Rusia, cu garanția că nu se vor întoarce acasă înainte de terminarea războiului.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Ce spun analizele finale în cazul fetiţei de 4 ani şi al bunicii sale, moarte după ce au consumat macrou înghețat de la un magazin din sat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a anunţat vineri rezultatul analizelor efectuate în cazul fetiţei de 4 ani şi al bunicei sale, care au murit după ce au consumat pește congelat cumpărat de la un magazin din sat, scrie adevarul.ro.

Potrivit comunicatului emis de DSVSA Călărași, în ceea ce priveşte analizele efectuate pe probele luate din magazinul din comuna Spanțov, de unde a fost achiziţionat produsul, rezultatele sunt negative.

Vineri, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a comunicat oficial rezultatele finale de laborator în cazul morții fetiței de 4 ani şi a bunicei sale, ambele din comuna Spanțov: nu au fost găsite bacterii „cauzatoare de toxiinfecție alimentare” la produsele magazinului de unde a fost cumpărat peștele, ci în casa familiei.

„Pe probele prelevate din magazinul alimentar, pește congelat și mici, pentru determinarea de agenți cauzatori de toxiinfecții alimentare E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi, Enterobacteriaceae rezultatele sunt negative”, scrie în comunicatul DSVSA Călărași.

În schimb, după ce „au fost prelevate probe şi la domiciliul familiei, din peștele și carnea preparate în casă”, acestea au ieşit pozitive la bacteriile din clasa Enterobacteriaceae.

 „Frecvent, se constată o creștere a Enterobacteriaceelor în cazul condițiilor improprii de manipulare și pregătire a produselor alimentare”, au avertizat inspectorii DSVSA Călărași.

Enterobacteriaceae reprezintă o clasă largă de bacterii, omniprezente în mediu, din care fac parte bacterii precum Klebsiella sau Salmonella. Acestea pot provoca toxiinfecții alimentare la copii sau persoane cu organism slăbit.

Rezultatele analizelor în acest caz au fost transmise catre instituțiile abilitate ale statului implicate în anchetă, au mai spus reprezentanţii DSVA Călăraşi.

„În cursul zilei de 29.04.2024 s-a înregistrat un eveniment tragic în judeţul Călăraşi, decedând în aceeaşi zi, în cursul dimineţii, o fetiţă de 4 ani şi în jurul prânzului bunica acesteia. Evenimentul a fost notificat iniţial ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, fiind posibil incriminat peştele consumat în cursul zilei de duminică. La masă au participat 10 persoane, din care 4 copii şi 6 adulţi, produsele consumate au fost numeroase (peşte, ceafă porc, mici, cârnaţi porc, coaste porc, gogoşi). Greţuri şi vărsături au avut doar fetiţa de 4 ani şi bunica acesteia”, a informat marţi Ministerul Sănătăţii.

Șapte oameni internați la Strășeni, iar alți doi în Chișinău! Care este starea victimelor care au supravețuit cumplitului accident de la Cojușna
Articolul anterior
Automobilele s-ar putea scumpi în Moldova. Motivul
Articolul următor