Putin vrea să organizeze ”o paradă a prizonierilor ucraineni de război” la Moscova, de 9 mai

Vladimir Putin ar dori să organizeze o paradă a prizonierilor ucraineni de război, la Moscova, pe 9 mai – Ziua Victoriei, pentru a demonstra „puterea și superioritatea” armatei ruse. Evenimentul ar încălca însă legile internaționale.

Moscova și-a continuat atacurile asupra unor orașe din Ucraina, în week-end, bombardând inclusiv orașul-port Odesa, scrie express.co.uk, citat de gandul.ro.

Luni dimineața, biroul pentru drepturile omului din cadrul ONU a estimat că peste 3.000 de civili au murit în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie.

Putin calcă în picioare Convenția de la Geneva

Prizonierii ucraineni ar putea fi umiliți la parada lui Putin, care ar încălca inclusiv Convenția de la Geneva.

Jurnalista Hanna Liubakova a scris pe Twitter: „Kremlinul dorește o paradă cu prizonieri ucraineni de război. În timpul Paradei pentru Ziua Victoriei de la Moscova (9 mai), vor fi aduși aproximativ 500 de soldați ucraineni, pentru a demonstra „puterea și superioritatea armatei ruse”, scrie Gulagu.net”.

O asemenea desfășurare de forțe ar încălca inclusiv Convenția de la Geneva, care apără drepturile prizonierilor de război.

Articolul 13 din Convenția de la Geneva stipulează că „prizonierii de război trebuie protejați întotdeauna, mai ales împotriva actelor de violență, intimidare, insulte și atenția opiniei publice”.

„Măsurile de oprimare a prizonierilor de război sunt interzise”, mai relevă documentul.

Un utilizator de Twitter nu se miră însă de posibila dorință a lui Putin: „Moscova calcă în picioare și asta, nu-i așa…”

Problema ridicată de Articolul 13 din Convenția de la Geneva este una stringentă în timpul conflictului ruso-ucrainean.

Aiden Aslin, amenințat cu pedeapsa capitală

Luna trecută, YouTube a eliminat imaginile cu un luptător britanic, încătușat în Ucraina de forțele ruse.

Aiden Aslin, rezident ucrainean din Nottinghamshire, lupta alături de trupele ucrainene împotriva celor rusești.

În videoclipul de pe YouTube, Aslin este intervievat de jurnalistul Graham Phillips de la televiziunea de stat rusă, care îl numește „mercenar” și îl anunță că riscă pedeapsa capitală.

Filmarea a fost aspru criticată de Parlamentul britanic, prin vocea secretarului Robert Jenrick, care a spus că Phillips s-a aflat „în pericol să fie judecat pentru crime de război”.

Punctul de trecere a frontierei moldo – ucrainene de la Giurgiulești-Reni, inaugurat după reconstrucție

Pe data de 16 mai, în cadrul reuniunii multilaterale Quint, secretarul de stat al MIDR Mircea Păscăluță, împreună cu omologii săi secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu și viceministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina, Serghei Derkach, au anunțat operaționalizarea punctului de control comun Giurgiulești-Reni, după finalizarea lucrărilor de reconstrucție.

 Acesta va permite serviciilor de control din Republica Moldova și Ucraina să colaboreze pentru a facilita tranzitul transportului de mărfuri și pasageri. Proiectul este rezultatul eforturilor comune dintre Republica Moldova, Ucraina, România și partenerii din SUA și UE, în contextul întâlnirilor Quint Meeting. Noul punct de trecere a frontierei va fluidiza traficul la vamă atât pentru camioane, cât și pentru autocare, care vor beneficia de o bandă special amenajată. Pasagerii nu vor mai fi obligați să se oprească la punctul de control moldovenesc, deoarece toate procedurile de control vor fi efectuate pe partea ucraineană. Acest lucru va reduce semnificativ timpul de așteptare pentru trecerea frontierei. Secretarul de stat Mircea Păscăluță a subliniat importanța acestui moment în cadrul Quint Meeting-ului: „Astăzi, am marcat un moment important de conexiune între cele trei țări. Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina în reconstrucția infrastructurii rămâne puternic. Vrem să permitem transportului să treacă ușor dinspre Ucraina spre UE și viceversa, prin intermediul Republicii Moldova. Am depus la CEF un proiect de cofinanțare pentru drumul de acces către punctul de trecere a frontierei. Acest drum are acum două benzi, iar extinderea lui la patru benzi ar facilita considerabil transportul.” Tot ieri, delegația condusă de Secretarul de stat Păscăluță a vizitat și punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, unde au avut discuții cu secretarul de stat Scrioșteanu și cu oficiali din partea UE și SUA, despre posibilitatea instituirii unui punct de control coordonat la Galați. În  acest sens a fost stabilită o agendă comună de lucru. Acesta, împreună cu lărgirea drumului de acces către PTF, ar fi următorul pas în cadrul inițiat, care va deschide o rută și un coridor rapid către portul românesc Galați.

Afacere dulce la Anenii Noi! Premierul Recean a vizitat patiseria „Dolce Parma”

Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat patiseria „Dolce Parma”. Întreprinderea are circa 25 de angajați și planifică să se extindă în următorii ani. În acest scop, premierul a încurajat proprietarii să valorifice multiplele posibilități de creștere a afacerilor oferite de autorități.

„Guvernul oferă multe oportunități pentru tinerii antreprenori. Toți cei reveniți acasă, dar și cei de aici pot beneficia de programele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Programul guvernamental ”373”, ca să dezvolte sectorul antreprenorial în Republica Moldova”, a subliniat prim-ministrul.

Afacerea a pornit acum 10 ani și a fost deschisă de Victoria și Igor Toma. După mai mulți ani în care au muncit într-o patiserie din Parma, Italia, s-au întors în localitatea de baștină ca să-și lanseze propria afacere. „Acum zece ani, am adus conceptul brandului Dolce Parma din Italia. Am vrut să oferim și celor din Republica Moldova tot ce am învățat acolo. Am divizat sarcinile între mine și soț”, spune Victoria Toma.

De la început, au investit banii câștigați în străinătate, iar pe parcurs au beneficiat și de fonduri oferite de stat. Din contul acestora, au instalat panouri solare, au eficientizat procesul tehnologic și au aplicat soluții inovative.

La moment, patiseria „Dolce Parma” dispune de o secție de producere la Mereni și de trei magazine – în orașul Anenii Noi, în satul Chetrosu și la Chișinău.

Premieră! Elevii din două licee din capitală susțin testul la matematică în format digital

185 de elevi din Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău au susținut, astăzi 17 mai, testul la matematică, din cadrul testării naționale în învățământul primar, în format digital, scrie stiripesurse.md

Elevii au rezolvat la calculator, pe o platformă specializată, un test la matematică, în format digital, constituit din 14 itemi. Durata examenului a fost de 60 de minute.

„Testarea națională la matematică în format digital vine să contribuie la îmbunătățirea procesului educațional și va pregăti elevii pentru cerințele unei lumi digitale în continuă schimbare”, susține Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Menționăm că, în luna februarie 25 de elevi din aceste două instituții au participat la testarea pilot la calculator și au avut posibilitatea de a exersa pe un test de antrenament pentru a fi familiarizați cu interfața aplicației, tipologia itemilor, cronometrarea timpului.

Astăzi la testarea națională în învățământul primar participă 31.114 elevi în 1.084 instituții de învățământ.

Rusia atacă încontinuu Ucraina, dar Putin i-a spus lui Macron că Moscova este în continuare deschisă la dialog
Articolul anterior
Boris Jonhson, discurs în parlamentul de la Kiev
Articolul următor