Qatar face revoluție în mijlocul deșertului: Planul spectaculos al arabilor după Mondiale

Cupa Mondială a trecut și, odată cu ultimul meci jucat duminică pe arena Lusail, au început să decoleze avioanele pe bandă, cu ultimii suporteri, jurnaliști și oficiali care și-au încheiat șederea, la Doha.

Așadar, după o lună în care Capitala Qatar-ului a primit peste un milion de vizitatori, viața va reveni la normal într-un oraș foarte mic, dar care a reușit să găzduiască un eveniment de dimensiuni globale. Problema e că Mondialul a trecut, dar rămân în urma sa niște construcții faraonice, în frunte cu cele opt stadioane pe care s-au jucat cele 64 de meciuri ale turneului final. De fapt, vorbim despre o problemă devenită cronică, după mai toate evenimentele sportive de mare amploare, din ultimele două decenii.

În Atena, unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice de Vară în 2004, s-a ales praful de multe dintre arene, iar Grecia a intrat în colaps financiar și din cauza sumelor uriașe băgate în aceste construcții nerentabile. În Cape Town, autoritățile se confruntă, de asemenea, cu costuri mari de mentenanță pentru stadionul de 55.000 de locuri, construit pentru Mondialul sud-african din 2010. Chiar dacă aici se organizează acum concerte, meciuri de fotbal și de rugby, iar turiștii pot vizita arena, plătind 4 dolari pentru un tur complet, per total, stadionul e o „gaură neagră“ pentru bugetul local. În fine, în Rusia, unde s-au construit opt stadioane noi pentru Mondialul din 2018, aceste arene găzduiesc, în continuare, meciuri de fotbal din campionatul intern, însă în fața unor tribune pe jumătate goale, având în vedere că vorbim despre niște stadioane prea mari, ca să mai fie umplute vreodată până la refuz.

Un scaun la cinci oameni

În acest context, nu e de mirare că, după Mondialul recent încheiat, Qatar, practic, n-are ce face cu stadioanele folosite pe durata turneului final. Datele furnizate de ”Time” vorbesc de la sine:

*Capacitatea totală a celor opt stadioane (șapte au fost ridicate de la zero, iar unul, Khalifa, a fost modernizat) e de 426.231 de locuri. Ceea ce înseamnă că, la o populație de 2,3 milioane de locuitori, cât are Qatarul, în acest moment, e un scaun disponibil la fiecare cinci oameni care trăiesc în această țărișoară!

*Această statistică devine și mai relevantă, când vorbim despre inutilitatea stadioanelor Mondialului, când aflăm că meciurile primei ligi din Qatar nu aduc în tribune mai mult de… 1.500 de oameni la fiecare partidă!

Așadar, apare o întrebare logică: ce are de gând să facă acum Qatarul cu aceste stadioane? Această dilemă devine și mai apăsătoare, când aflăm că arabii au cheltuit pentru construcția / renovarea acestor arene, țineți-vă bine, 6,5 miliarde de dolari!

Stadium 974 își așteaptă noul proprietar

Potrivit jurnaliștilor de la ”Time”, dintre arenele CM 2022, una a început să fie dezmembrată deja, după uștimul meci pe care l-a găzduit pe data de 5 decembrie, în optimi: Brazilia-Coreea de Sud, scor 4-1. Vorbim despre „Stadium 974“, denumire aleasă pentru că această cifră reprezintă prefixul Qatarului, dar și pentru că s-au folosit 974 de containere în construcția arenei. Ele vor fi donate unei țări, care n-a fost desemnată deocamdată, urmând să fie folosite la ridicarea altui stadion.

Lusail va deveni un complex ultramodern

Stadionul pe care s-a jucat meciul Argentina – Franța, cea mai frumoasă finală din istoria Mondialelor, va suferi o transformare totală. În locul arenei Lusail se va ridica un complex rezidențial și unul de shopping. În plus, aici se vor construi școli, clinci și cafenele, iar partea superioară a stadionului va fi folosită pentru ca oamenii să admire priveliștea din jur.

Al-Bayt va dispărea complet

Arena care a găzduit meciul de deschidere de la CM 2022, Qatar – Ecuador (0-2), dar și a doua semifinală, Franța – Maroc (2-0), va dispărea complet. În locul stadionului Al-Bayt, va fi construit un hotel de cinci stele, plus un mall. Lângă, va fi plasată o clinică sportivă. Cu siguranță, și împrejurimile vor fi dezvoltate, în condițiile în care arena Al-Bayt se află în mijlocul pustietății, în acest moment. Acest stadion a fost cel mai îndepărtat de centrul orașului Doha, la Al-Khor, și era nevoie de un drum de două ore, parcurs cu metroul și cu autobuzul, pentru ca spectatorii să ajungă la meciuri.

Education City le revine tinerilor

Qatarezii duc lipsa rezultatelor sportive notabile, însă pun la dispoziția oamenilor niște facilități de șapte stele. De aceea, Education City Stadium, care se află într-o zonă unde sunt universitățile și școlile din oraș, va fi pus la dispoziția tinerilor. Aici, vor face sport studenți și elevi de la diferite unități de învățământ din zona Al-Rayyan.

Al-Thumama își va păstra legăturile cu sportul

Arena care a găzduit, în total, opt meciuri, dintre care trei cu adevărat memorabile, Spania – Costa Rica (7-0), Iran – SUA (0-1) și Maroc – Portugalia (1-0), ultimul meci fiind din sferturi, va avea o soartă similară cu cea plănuită pentru arena Al-Bayt. În sensul că și acest stadion va face loc unui hotel și unei clinici sportive. Totuși, Al-Thumama nu va fi „ras“ de tot, urmând să găzduiască și niște evenimente sportive pe viitor.

Două stadioane vor fi micșorate

Comitetul de Organizare pentru Mondialul din 2022 a anunțat că două dintre arenele turneului final, vorbim despre Ahmad bin Ali și Al-Janoub Stadium, vor fi micșorate, în următoarea perioadă. Și vor fi puse la dispoziția echipelor Al-Rayyan, respectiv Al-Wakrah.

Khalifa devine „casa“ echipei naționale

Dintre cele opt arene ale Mondialului, Khalifa International Stadium a fost singura care exista în Qatar și înaintea turneului final. Construită în 1976 de fostul Emir al Qatarului, Sheikh Khalifa ibn Hamad Al Thani, ca un dar de Ziua Națională pentru popor, arena a fost doar modernizată pentru CM 2022. Și, firește, va continua să funcționeze ca un stadion de fotbal, urmând a fi „casa“ echipei naționale.

220 de miliarde de dolari a cheltuit Qatar, în ultimii 12 ani, pregătindu-se pentru găzduirea Mondialului din acest an.

sursa: www.adevarul.ro

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit câte 20 de zile de arest

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit, astăzi, câte 20 de zile de arest, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că, aseară, polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut loc vineri noaptea.

Poliția an unța că mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului muncii și protecției sociale, aruncînd în instituția  statului cu vopsea. În jumătate de oră aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, două persoane au fost reținute imediat. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani reținut în adiacentul Parlamentului.

Ambele persoane au fost escortate la Inspectoratul de poliție pentru documentare.

Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare, doar pentru clădirea Guvernului fiind achitați cu 5000 de Euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Toți 20 au plecat la Moscova prin intermediul cursei avia, cu escala la Istambul, unde, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, paza persoanei instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate.

13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Astăzi au urmat o serie de percheziții la domiciliile a 4 persoane, unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii Direcției de Poliție Chișinău, Inspectoratului național de securitate publică, Inspectoratului național de investigații și Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger”, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău.

Investigațiile continuă.

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate și noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea.

Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens.

Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție.
Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

Accident la Botanica. O rută de troleibuz a fost redirecționată
Articolul anterior
”Le-a fost frică de o tentativă de asasinat”. Cum a fost pregătită vizita lui Zelenski în SUA, potrivit surselor din anturajul său
Articolul următor