R. Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO și va achita 32.000 de euro unui tânăr internat forțat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente, scrie bizlaw.md.

Potrivit circumstanțelor cauzei, reclamantul suferă de dizabilitate intelectuală ușoară. După decesul mamei sale în anul 2005 și a decesului tatălui în detenție, în anul 2009, reclamantul s-a aflat în îngrijirea mătușii sale din 2005 până în 2012. În perioada 2012-2014, primarul comunei Ciutești a acționat în calitate de autoritate tutelară și reprezentant legal al reclamantului. În 2013, reclamantul a fost înscris la școala-internat din or. Rezina pentru desfășurarea anului de studii 2013-2014, unde s-a aflat până la 16 iunie 2014. Din motiv că reclamantul suferea de o ușoară dizabilitate intelectuală, în perioada 2012-2013, reclamantul a fost internat de mai multe ori pentru tratament la Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru.

În mai 2014, administrația școlii-internat Rezina a solicitat primarului com. Ciutești să identifice o instituție unde ar putea plasa reclamantul în timpul vacanței de vară. Câteva zile mai târziu, aparent, fără o examinare medicală a reclamantului, un medic din Nisporeni a eliberat un bilet de trimitere pentru internare într-un spital de psihiatrie pentru tratament psihiatric, indicând un diagnostic de ”dizabilitate mentală ușoară și sindrom psihopatologic decompensat (sindrom psihopatiform) cu iritabilitate și nervozitate”. Ulterior, Comisia raională Nisporeni pentru protecția copilului aflat în dificultate a recomandat internarea reclamantului pentru tratament într-un spital specializat cu plasarea ulterioară într-un serviciu de îngrijire la nivel local. Drept urmare, reclamantul a fost transportat la Spitalul de psihiatrie împotriva voinței sale, spunându-i-se că este dus la o tabără de vară, abia mai târziu anunțându-l că va fi internat în spital pentru trei săptămâni. Cu toate acestea, la sfârșitul celor trei săptămâni, la 7 iulie 2014, nimeni nu a venit la spital să-l preia.

Ulterior, administrația spitalului i-a cerut de mai multe ori primarului com. Ciutești și administrației școlii-internat să preia reclamantul din spital. La 10 octombrie 2014, primarul a solicitat intervenția consiliului local Nisporeni, ulterior, în lipsa oricărei reacții, a contactat Avocatul Poporului și Centrul pentru Drepturile Omului.

Înoiembrie 2014, verișoara reclamantului a fost numită în calitate de tutore al reclamantului, iar două zile mai târziu reclamantul a fost externat.

În consecință, Curtea a acordat reclamantului 25.000 euro pentru prejudiciul moral și 7.420 de euro reprezentantului reclamantului pentru costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii despre acest caz vedeți în rezumatul hotărârii, efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Un singur candidat pentru funcția de Procuror General

Astăzi se încheie termenul de depunere a dosarelor de participare la concursul pentru selectarea procurorului general al R. Moldova. Până acum, un singur candidat a depus solicitarea de participare. E vorba de Octavian Iachimovschi, care a confirmat informația pentru agora.md.

Octavian Iachimovschi a depus dosarul de participare la concursul de selectare a șefului Procuraturii Generale. S-a întâmplat în dimineața zilei de marți, 14 mai. La această oră, acesta este singurul candidat pentru funcția de procuror general al țării.

AGORA a contactat și Consiliul Superior al Procurorilor. Șeful Serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al CSP, Eugeniu Roșca, a confirmat că în concurs este înregistrat un singur dosar.

Lista finală a candidaților urmează să fie anunțată la 15 mai, după ora 17:00. Potrivit lui Roșca, în cazul în care va fi un singur candidat înregistrat la concurs, atunci termenii de depunere a dosarelor ar urma să fie prelungiți.

CSP a anulat rezultatele concursului privind desemnarea procurorului general al R. Moldova. Decizia a fost luată la 28 februarie.

Amintim că, la concursul eșuat pentru șefia Procuraturii Generale, CSP a hotărât să-l desemneze câștigător pe Octavian Iachimovschi, conform mediei generale.

Ulterior, s-au constatat diferențe mari în punctajele acordate candidaților de membra CSP Olesea Vîrlan. În cele din urmă, Vîrlan și-a dat demisia.

De ce a fost descalificată Olanda înaintea finalei Eurovision 2024. Ce a făcut artistul care reprezenta țara

Olanda a dezvăluit noi informații despre incidentul care a dus la descalificarea lui Joost Klein de la Eurovision 2024, scrie The Independent citat de digi24.ro.

Joost Klein a fost descalificat de la Eurovision 2024 cu câteva ore înaintea de finala de sâmbătă seară, după ce poliția a primit o plângere de comportament necorespunzător la adresa artistului, făcută de o femeie din echipa de producție. Organizatorul Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), a lansat un comunicat de presă în care anunța că „atât timp cât au loc cercetările, ar fi nepotrivit ca Joost Klein să continue să participe la concurs”. AVROTROS, operatorul care se ocupă de participarea Olandei la concursul Eurovision, a comunicat că a propus EBU „mai multe soluții” la incident. Incidentul s-a produs în timpul semifinalelor de joi, 9 mai, iar compania olandeză de televiziune a explicat ce s-a întâmplat. Potrivit AVROTROS, Joost Klein „a spus de mai multe ori că nu dorește să fie filmat”, iar apoi „a făcut o mișcare amenințătoare înspre camera de filmat”. AVROTROS adaugă că „Joost nu a atins-o pe operatoarea camerei de filmat”. EBU a confirmat că „în mod contrar față de anumite relatări sau speculații de pe rețelele de socializare, în incident nu a fost implicat alt artist sau membru al vreunei delegații”. După ce Joost Klein a fost descalificat, AVROTROS a anunțat că „a găsit pedeapsa foarte aspră și disproporționată”, spunând „Susținem bunele maniere – să nu fim înțeleși greșit – însă, după părerea noastră, descalificarea este o pedeapsă disproporționată față de acest incident”. Explicând decizia luată, EBU a revenit și a anunțat că „menține o politică de toleranță zero față de comportamentul nepotrivit în cadrul evenimentului și intenționează să ofere un mediu sigur pentru toți angajații implicați în concurs”. „În acest context, comportamentul lui Joost Klein la adresa unui membru al echipei reprezintă o încălcarea a regulilor Eurovision”.

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Familiei, în Capitală

Primăria Municipiului Chișinău informează că de Ziua Internațională a Familiei, marcată anual pe 15 mai, în capitală vor avea loc un șir de evenimente consacrate rolului familiei în societate.

În organizarea activităților cu și pentru familii sunt antrenate toate subdiviziunile municipale.

În total vor avea loc peste 100 de evenimente referitoare la rolul familiei în schimbările climatice: mese rotunde, seminare, activități cultural-artistice și sportive etc., care vor fi desfășurate în perioada: 15-30 mai, a. c.

În context, informăm că Direcția generală asistență medicală și socială, împreună cu preturile de sector, cu asociațiile medicilor de familie din sectoare, vor desfășura, de asemenea evenimente cu privire la promovarea sănătății în diverse politici de profil.

Partenerul acestor evenimente este Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare, prin intermediul Proiectului „Viața Sănătoasă”.

Genericul Zilei Internaționale a Familiei din acest an este „Familiile și schimbările climatice”.

Una din gemenele siameze Abby și Brittany s-a căsătorit și a ascuns acest lucru
Articolul anterior
Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”
Articolul următor