R. Moldova a pierdut un nou dosar la CEDO și va achita 32.000 de euro unui tânăr internat forțat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente, scrie bizlaw.md.

Potrivit circumstanțelor cauzei, reclamantul suferă de dizabilitate intelectuală ușoară. După decesul mamei sale în anul 2005 și a decesului tatălui în detenție, în anul 2009, reclamantul s-a aflat în îngrijirea mătușii sale din 2005 până în 2012. În perioada 2012-2014, primarul comunei Ciutești a acționat în calitate de autoritate tutelară și reprezentant legal al reclamantului. În 2013, reclamantul a fost înscris la școala-internat din or. Rezina pentru desfășurarea anului de studii 2013-2014, unde s-a aflat până la 16 iunie 2014. Din motiv că reclamantul suferea de o ușoară dizabilitate intelectuală, în perioada 2012-2013, reclamantul a fost internat de mai multe ori pentru tratament la Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru.

În mai 2014, administrația școlii-internat Rezina a solicitat primarului com. Ciutești să identifice o instituție unde ar putea plasa reclamantul în timpul vacanței de vară. Câteva zile mai târziu, aparent, fără o examinare medicală a reclamantului, un medic din Nisporeni a eliberat un bilet de trimitere pentru internare într-un spital de psihiatrie pentru tratament psihiatric, indicând un diagnostic de ”dizabilitate mentală ușoară și sindrom psihopatologic decompensat (sindrom psihopatiform) cu iritabilitate și nervozitate”. Ulterior, Comisia raională Nisporeni pentru protecția copilului aflat în dificultate a recomandat internarea reclamantului pentru tratament într-un spital specializat cu plasarea ulterioară într-un serviciu de îngrijire la nivel local. Drept urmare, reclamantul a fost transportat la Spitalul de psihiatrie împotriva voinței sale, spunându-i-se că este dus la o tabără de vară, abia mai târziu anunțându-l că va fi internat în spital pentru trei săptămâni. Cu toate acestea, la sfârșitul celor trei săptămâni, la 7 iulie 2014, nimeni nu a venit la spital să-l preia.

Ulterior, administrația spitalului i-a cerut de mai multe ori primarului com. Ciutești și administrației școlii-internat să preia reclamantul din spital. La 10 octombrie 2014, primarul a solicitat intervenția consiliului local Nisporeni, ulterior, în lipsa oricărei reacții, a contactat Avocatul Poporului și Centrul pentru Drepturile Omului.

Înoiembrie 2014, verișoara reclamantului a fost numită în calitate de tutore al reclamantului, iar două zile mai târziu reclamantul a fost externat.

În consecință, Curtea a acordat reclamantului 25.000 euro pentru prejudiciul moral și 7.420 de euro reprezentantului reclamantului pentru costuri și cheltuieli.

Mai multe detalii despre acest caz vedeți în rezumatul hotărârii, efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

A răpit un automobil, a furat bijuterii și bani și a comis un accident rutier. Un individ din Călărași, reținut de oamenii legii

Un tânăr de 29 de ani din Călărași este cercetat penal după ce ar fi furat mai multe bijuterii și bani, a răpit un automobil și a comis un accident rutier, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au fost sesizați de către un bărbat din Călărași precum că i-a fost răpită mașina de marca Toyota, pe care a lăsat-o descuiată pe un câmp din apropierea orașului.

La scurt timp, a parvenit o altă înștiințare precum că din casa unui bărbat, tot din Călărași, au fost sustrași bani în sumă de 4 000 de euro și 5 000 de lei, mai multe bijuterii și articole vestimentare.

În urma acțiunilor prompte ale polițiștilor, suspectul a fost identificat. Este vorba de un bărbat de 29 de ani din Călărași, polițiștii declanșând imediat măsurile de localizare a acestuia.

Bărbatul, însă, nu a reușit să fugă prea departe de poliție. După ce a comis infracțiunile s-a deplasat spre mun. Chișinău cu automobilul răpit, dar pe traseul R-1, între localitățile Bucovăț și Rassvet din raionul Strășeni, a comis un accident rutier tamponând o Toyota Prius.

Bărbatul a fost reținut de oamenii legii, la el fiind găsite toate bunurile sustrase. 

Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind condamnat.

Bănuitul urmează să fie plasat în arest pe un termen de 30 de zile.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de până la 5 ani.

Un taximetrist a alertat imediat poliția după ce a împiedicat o tentativă de escrocherie cu “ruda implicată într-un accident rutier”

Un bărbat de 36 de ani, angajat ca taximetrist, a alertat imediat poliția după ce a împiedicat o tentativă de escrocherie cu “ruda implicată într-un accident rutier”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bărbatul a preluat o comandă printr-o aplicație, urmând să ia un pachet de pe strada N.Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei și să-l transporte la o altă adresă.

Pachetul i-a fost transmis de o femeie care plângea și care i-a explicat că acesta trebuie transmis urgent unei rude implicată recent într-un accident rutier.

După ce a luat pachetul, taximetristul și-a dat seama că poate fi vorba despre o escrocherie și a decis să verifice informațiile anunțând Poliția.

Bărbatul a întors femeii pachetul în care se aflau haine și 175.000 de lei, informând-o că a fost la un pas de a fi victima unei înșelăciuni. Acesta a așteptat oamenii legii și a furnizat informațiile solicitate.

Poliția atrage atenția repetat cetățenilor:

– Fiți prudenți! Nu vă lăsați manipulați de infractori.

– Dacă sunteți apelați de persoane necunoscute care vă prezintă un scenariu similar, închideți apelul și verificați informația cu rudele.

– Apelați imediat serviciul 112 pentru a raporta orice suspiciune.

Vigilența taximetristului a împiedicat o posibilă escrocherie, demonstrând importanța prudenței și a colaborării cu autoritățile.

Nicu Țărnă – actor, interpret și director de teatru: Europa pentru mine înseamnă un sistem judiciar transparent și investiții în educație

Nicu Țărnă este interpret, actor și director al centrului de cultură și artă Ginta Latină, unde de câțiva ani buni dezvoltă și promovează „Teatrul Fără Nume” din Chișinău. 

„Arta și cultura pot deveni punți de legătură între Moldova și Europa, facilitând schimburile culturale și dialogul intercultural. Astfel, vom putea construi un viitor în care identitatea noastră culturală se împletește armonios cu valorile și oportunitățile europene”, afirmă actorul.

Prin tot ce face, artistul pune umărul la dezvoltarea și susținerea artei și culturii noastre, deoarece crede cu tărie că aceștia sunt factori importanți, care stau la baza unei societăți moderne.  

„Europa pentru mine înseamnă un sistem judiciar transparent și echitabil, investiții în educație și în dezvoltarea competențelor tinerelor generații și, bineînțeles, un viitor mai bun pentru arta și cultura noastră, prin investiții, noi oportunități economice și sociale, atrăgând turiști și promovând talentele noastre pe scena europeană”, mărturisește Nicu Țărnă.

Videoul integral poate fi vizionat AICI!

Una din gemenele siameze Abby și Brittany s-a căsătorit și a ascuns acest lucru
Articolul anterior
Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”
Articolul următor