Război civil în Rusia? O coloana uriașă a grupului Wagner pare să se îndrepte spre Moscova după ce a trecut prin Voronej

Mercenarii Grupului Wagner au pus mâna pe un cartier militar rusesc, în timp ce Vladimir Putin a calificat această mișcare drept „trădare”, pe fondul temerilor de o lovitură de stat. Imagini extraordinare arată clădirea militară rusă înconjurată de tancuri și trupe Wagner.

Între timp, podul strategic peste râul OKA din regiunea Moscova a fost închis. Un sens de circulație este în totalitate blocat de Kamazuri.

Mișcarea spre Moscova este blocată. Podul face parte din autostrada federală M2.

O blindată blochează traficul în Rostov pe Don, după anunțul lui Prigojin Foto Profimedia

O blindată blochează traficul în Rostov pe Don, după anunțul lui Prigojin Foto Profimedia

O sursă de securitate rusă a declarat că luptătorii Wagner au preluat, de asemenea, controlul asupra tuturor obiectivelor militare din orașul Voronej – la aproximativ 500 de kilometri sud de Moscova.

Tiranul rus se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări pentru conducerea sa cu mâna de fier de când a preluat puterea la Kremlin în urmă cu mai bine de două decenii.

Moscova a emis un mandat de arestare pentru liderul paramilitar Evgheni Prigojin. Luptătorii Wagner au vorbit sâmbătă cu un membru al serviciului rus în apropierea sediului districtului militar de sud din Rostov, conform Adevarul.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evheni Prigojin, susține că a preluat controlul asupra tuturor locurilor militare din orașul Rostov-pe-Don și a cerut conducerii militare a Rusiei să vină la el după ce i-a acuzat că i-au ucis forțele . În videoclipurile postate pe rețelele de socializare sâmbătă dimineața, Evgheni Prigojin a susținut că se afla la sediul Districtului Militar de Sud (SMD) din Rostov și a cerut ministrului apărării Serghei Șoigu și Șefului Statului Major al armatei Ruse, Valeri Gherasimov să vină în oraș, la 1.000 km sud de Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație adresată luptătorilor Wagner că aceștia au fost „înșelați și târâți într-o aventură criminală” de Prigojin . Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul le-a îndemnat să ia legătura cu reprezentanții săi și pe cei ai serviciilor de drept și le-a promis că le va garanta securitatea.

Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale și expert în Europa de Est și al doilea război mondial, a postat pe Twitter:

Tot ce pot spune despre Rusia este ceea ce spun de un an: războaiele se termină atunci când sistemul politic intern este sub presiune.

Serviciul de securitate rus al FSB a deschis un dosar penal pentru revoltă armată împotriva lui Prigojin, după ce șeful mercenarului a acuzat armata rusă că îi vizează forțele și a promis că îi va „distruge” rivalii . Într-o serie extraordinară de clipuri audio difuzate vineri seara, Prigojin a susținut că un atac cu rachetă în regiunea rusă Rostov a ucis zeci de luptători ai săi, jurând că se va „răzbuna” și „oprește răul adus de conducerea militară a țării. ”.

FSB a spus că declarațiile și acțiunile lui Prigojin au fost „de fapt un apel de a începe un conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse și o lovitură în spate pentru militarii ruși care luptă cu forțele ucrainene profasciste”. Acesta le-a îndemnat pe luptătorii lui Wagner „să nu comită greșeli ireparabile, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține”.

Sâmbătă devreme, Prigojin a lansat un alt mesaj vocal în care a susținut, fără a oferi dovezi, că forțele sale au părăsit Ucraina și au intrat în orașul Rostov, din sudul Rusiei . „În acest moment am trecut toate punctele de frontieră… Polițiștii de frontieră ne-au salutat și ne-au îmbrățișat luptătorii. Acum intrăm în Rostov”, a spus el. „Dacă ne iese cineva în cale, vom distruge totul… Întindem mâna tuturor. Mergem înainte, mergem până la capăt!”

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al campaniei ruse din Ucraina, a lansat o adresă video prin care le ordona mercenarilor să rămână loiali lui Putin . „Te îndemn să te oprești”, a spus Surovikin, despre care se înțelegea anterior că este aproape de Prigojin. „Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris acțiunile lui Prigojin drept o „operațiune de combatere a terorismului” și a spus că „totul abia începe în Rusia”. „Prăpastia dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul s-a rezolvat nu va funcționa”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter. „Cineva trebuie să piardă cu siguranță: fie Prigojin… fie tabăra „anti-Prigojin””,

Săptămâna Europeană a Sportului se va desfășura în Republica Moldova în perioada 23-30 septembrie

În perioada 23-30 septembrie în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Europeană a Sportului cu genericul BeActive. Scopul activităților este de a inspira oameni de toate vârstele să practice sportul, contribuind astfel la bunăstarea personală și la crearea unei comunități unite în jurul activităților fizice, transmite MOLDPRES

Seria de evenimente va începe cu Festivalul BeActive, care se va desfășura în parcul La Izvor din municipiul Chișinău. Participanții vor avea ocazia să participe la mai multe activități sportive, inclusiv fotbal pe plajă, volei, padel și tenis. Festivalul va găzdui și o zonă specială BeActive, dedicată activităților de fitness, pentru a încuraja un stil de viață activ. 

Pe data de 22 septembrie, de la ora 9:00 va avea loc BeActive Antrenament de Alergare, o sesiune condusă de antrenori experimentați, care va ajuta participanții să își îmbunătățească rezistența și tehnica de alergare. Pe 24 septembrie, de la ora 11:00, toți iubitorii de sport sunt așteptați la BeActive Cărpineni Start de Alergare, un eveniment special dedicat refugiaților din Ucraina stabiliți în Cărpineni. 

La 28 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc BeActive Marathon start pentru copii, unde cei mici vor avea ocazia să alerge pe diferite distanțe și să încurajeze un stil de viață activ. 

Evenimentul principal al săptămânii va avea loc pe 28 și 29 septembrie, la Chișinău și va include BeActive Roller Marathon Start, BeActive Marathon4ALL Start, o cursă rezervată  sportivilor în scaune cu rotile; BeActive Moldova Mass Start, un moment istoric, cu starturi simultane în cinci orașe din Moldova; BeActive Special Olympics Înot, competiție de înot dedicată sportivilor cu dizabilități intelectuale etc.

Pe 5 octombrie, în cadrul evenimentelor BeActive, va avea loc un meci caritabil de tenis între Radu Albot și Marius Copil. Fondurile colectate din vânzarea biletelor și donații vor fi direcționate către susținerea sportivilor cu dizabilități din Moldova. 

Femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Diferența e destul de mare

Salariul mediu al femeilor din Moldova, în anul trecut, a fost mai mic cu 15,6% față de cel al bărbaților, scrie jurnal.md.

Diferența între salariile medii este de peste 2 000 de lei. Salariul mediu lunar brut al femeilor a constituit 11 237 de lei, al bărbaților – 13 309 lei. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, de Ziua internațională a salarizării echitabile, marcată anual în data de 18 septembrie, transmite IPN.

Bărbații câștigă mai bine decât femeile în majoritatea activităților economice. Biroul Național de Statistică precizează domeniile unde sunt raportate cele mai mari diferențe: informații și comunicații, unde salariul unui bărbat este cu 38% mai mare decât al unei femei; finanțe și asigurări – cu 34,6%, sănătate și asistență socială – cu 25,6%.

În schimb, femeilor le revin câștiguri salariale mai mari în servicii administrative și de suport – cu 7,5% mai mult în comparație cu lefurile bărbaților, iar în industria extractivă – cu 3,1%, notează BNS.

Poziția ierarhică la locul de muncă și nivelul de calificare al salariaților influențează diferențele salariale pe sexe, explică Biroul Național de Statică.

BNS mai precizează că femeile predomină în rândul salariaților în majoritatea raioanelor, cele mai mari ponderi fiind la Fălești, Nisporeni, Sângerei și Cantemir.

Tot mai mulțiminori după gratii: creștere alarmantă a infracțiunilor deosebit de grave comise de ei

Numărul infracțiunilor comise de minori în Republica Moldova continuă să scadă constant pe parcursul ultimilor zece ani, arată rapoartele Biroului Național de Statistică (BNS). Dacă în anul 2014, aproape 1200 de minori au figurat în dosare, în 2023  numărul acestora s-a micșorat la aproape 450. În același timp, numarul crimelor deosebit și exceptional de grave a crescut aproape de trei ori in 2023, ATO Gagauzia înregistrând o crestere de 200 la sută în sectorul delicvenței juvenile în comparație cu 2022, scrie anticorupțir.md.

Infracţiunile cel mai des comise de minori rămân a fi furturile, cu o pondere de 58,8% din totalul infracţiunilor, jafurile – 7,1%, cazurile de huliganism – 5,1%, pungășiile – 3,8% și escrocheriile – 2,9%, precum și alte infracțiuni – 22,3%.  Ultimul omor, cu implicarea minorilor, datează din anul 2021.

Deși indicii totali ai infracțiunilor se reduc, la capitolul infracțiunilor deosebit de grave numărul cazurilor a crescut de la trei  la nouă în 2023, comparativ cu 2022, iar al inracțiunilor  excepțional de grave – de la trei la șase, în aceleași perioade de referință.

Numărul minorilor care au comis infracțiuni (2022 vs 2023)

Analiza  fenomenului criminalității juvenile  după principiul teritorial ne relevă faptul că indicii s-au redus vizibil pe parcursul anului trecut în toate zonele republicii cu excepția ATO Gagauzia, unde s-a înregistrat o creștere de 200 la sută, de la 4 cazuri în 2022 la 12 în 2023.

Totodată, un raport al Inspectoratului General de Poliție arată că la comiterea celor 449 de  infracțiuni au participat 735 copii, dintre care  51 fete.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că, momentan, în penitenciarele Republicii Moldova își execută pedeapsa cu închisoarea 31 de deținuți minori. Vârsta celui mai mic minor aflat în detenție este de 16 ani, acesta executând pedeapsa pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 186 Cod penal – furtul, și a prevederilor art. 1921 Cod penal – răpirea mijlocului de transport.

Potrivit instituției, furtul este infracțiunea pentru care sunt pedepsiți cu privațiune de libertate cel mai mare număr de deținuți minori.

Conform informației livrate de ANP, din numărul total de deținuți minori care la moment se află după gratii, 14 deținuți au săvârșit infracțiunile prin recidivă, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea deținut minor după eliberarea din închisoare revine la stilul de viață obișnuit și continuă să încalce legea.

Penitenciarul nr.10-Goian este unul de tip semiînchis unde îşi execută pedeapsa deţinuţii minori. Acesta este amplasat în comuna Ciorescu, satul Goian.

Trupele paramilitare ruse Wagner au doborât elicopterul rusesc care a atacat coloana lor militară
Articolul anterior
Război civil în Rusia. Piloții ruși au refuzat ordinele de la Kremlin care cereau să tragă în coloanele Wagner
Articolul următor