”Război” între doi consilieri dintr-un sat din Râșcani. Cine a tăiat un hectar de nuci și a arat imașurile din localitate?

Un consilier local din satul Petrușeni, raionul Rîșcani împreună cu soția sa, își acuză colegul de la primărie, care este și fermier, că i-ar fi tăiat o parte din livada de nuci și că ar ara imașurile din sat. Ieri, Cristina Baban a descoperit că 70 de pomi de nuci au fost doborâți. Femeia dă vina pe alesul local Timofei Țurcanu, cu care au un conflict deja de doi ani, scrie nordnews.md.

Polițiștii ajunși la fața locului nu au găsit careva urme, dar bănuiesc că paguba a fost provocată mult mai devreme.

„A fost un conflict cu un agent economic care durează de vreo doi ani cu privire la imașurile arate. Veți vedea că și drumurile sunt arate. Nu ne mai putem deplasa printre imașuri. Este agentul economic Țurcanu Timofei”, a povestit Cristina Baban, fermier.

Bărbatul este acuzat și de faptul că în luna februarie, ar fi dat foc la un foișor de pe malul unui lac, arendat de Ion Grosu și un prieten de-al său.

„Cel mai important ne-a spus că nu vom mai avea ce avem, doar că în limba rusă – „te voi distruge”, cam așa. Au fost sesizate organele competente. Nu s-a întreprins nimic, iar rezultatele sunt pe față”, a adăugat femeia.

Am încercat să discutăm cu Timofei Țurcanu, doar că acesta se află în arest la domiciliu în dosarul legat de acordarea frauduloasă a subvențiilor pentru agricultură. Soția acestuia neagă orice acuzații în adresa bărbatului.

„Este doar o denigrare a familiei noastre. Ea nu are niciun motiv să ne suspecteze, iar noi niciun motiv să o facem. Da, există un fel de agresiune față de noi din partea lui Ion Grosu. Nu inteleg motivul. Nu i-am făcut altceva decât bine. Avea nevoie de apă din lac – „vă rog, Timofei, vă rog să nu participați la licitația pentru a închiria lacul meu”, și Timofei nu participă. El îl lasă să lucreze”, a menționat Svetlana Țurcanu, fermier.

Un alt consilier local vine în apărarea lui Timofei Țurcanu și spune că, de fapt, Ion Grosu ar fi omul conflictelor, care lipsește cu regularitate de la ședințele consiliului. Iar acum, acesta se află peste hotare.

„Lui Timofei îi trebuie? Sunt doar suspiciuni fără dovezi. Asta durează demult. Așa este el, doar să facă rău cuiva, să scrie plângere la CNA, să cheme televiziunea”, a spus Sergiu Cucoreanu, consilier local din s. Petrușeni.

În total, aproape un hectar de livadă din cele trei ale consilierului Ion Grosu a fost distrus. Poliția a pornit o anchetă.

„Oamenii legii au pornit o anchetă pentru documentarea cazului, pentru a stabili toate circumstanțele și acumularea probatoriului. Ulterior, va fi luată o decizie legală”, a declarat Ina Banari, ofițer de presă la Inspectoratul de Poliție Rîșcani.

Preliminar, pagubele provocate s-ar cifra la 700 de euro și doi ani de muncă în câmp.

Medvedev propune „împărțirea liniștită” a Ucrainei pentru a fi ,,evitat un război nuclear”

Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial şi a invocat în context „aspiraţii” în acest sens ale Poloniei, Ungariei şi României, informează TASS, potrivit Agerpres.

„Lumea este bolnavă şi, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial. Este el inevitabil? Nu, nu este”, a spus Medvedev, susţinând un discurs în faţa participanţilor maratonului „Ştiinţa”.

Potrivit lui Medvedev, Rusia a fost „trasă în război, prin ciocnirea a două părţi ale unui singur popor”.

În opinia lui, perspectiva unui război nuclear nu doar că există, ci este în creştere. În acest context, el a calificat drept perfidie discuţiile despre agenda ecologistă, în condiţiile în care se pune problema supravieţuirii omenirii. „Încetaţi să mai suferiţi pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un an sau într-o perioadă. (…) În opinia mea, asta este nimic faţă de perspectiva de a ne pomeni în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvini, cu o viteză de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiaţie ionizantă şi impuls electromagnetic. O astfel de perspectivă există azi? Din păcate, da. Şi ea creşte în fiecare zi din motive cunoscute”, a spus Medvedev.

El a afirmat că este mai bună o „împărţire liniştită” a Ucrainei, decât statutul ei de membru în NATO sau un război mondial. „Lăcomia şi răutatea, ura, ambiţiile sunt mai puternice decât raţiunea şi gândirea sănătoasă. Polonia să-şi ia regiunile vestice ale Ucrainei, dar să spunem direct, şi Ungaria şi România visează de mai multe decenii”, a afirmat Medvedev.

Un copil s-a pierdut la Botanica

Un copil s-a pierdut la Botanica. Minorul a fost găsit de o femeie și dus la Inspectoratul de Poliție. Oamenii legii întreprind măsuri pentru a identifica părinții, scrie unimedia.info.

„Polițiștii întreprind toate măsurile pentru a identifica părinții cât și circumstanțele în care copilul a ajuns singur în stradă”, a declarat ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati.

Mercedes-Benz pleacă din Rusia

Dealerul rusesc de autoturisme Avtodom a anunțat că a încheiat un acord cu Mercedes-Benz pentru a cumpăra afacerile producătorului auto german din Rusia, relatează TASS, comform Hotnews.

Mercedes-BenzFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Reprezentanții Avtodom au anunțat într-un comunicat remis presei că vor prelua acțiunile și activitățile concernului german în filialele sale din Rusia, inclusiv Mercedes-Benz Rusia (distribuitorul oficial al Mercedes în Rusia), Mercedes-Benz Manufacturing Rusia (o fabrică auto situată lângă Moscova) , Mercedes-Benz Bank Rusia”, „Mercedes-Benz Financial Services Rusia” (filiala de leasing) și Mercedes-Benz Capital Rusia (activități de leasing, factoring și asigurări auto).

Avtodom va asigura de asemenea asistența tehnică pentru mașinile Mercedes-Benz aflate în perioada de garanție în Rusia.

În ceea ce privește fabrica Mercedes din Rusia, dealerul a anunțat că intenționează să își aleagă un partener care să se ocupe de ea în viitorul apropiat.

„Suntem încântați să anunțăm finalizarea tranzacției de achiziție a activelor rusești ale Mercedes-Benz. A fost un proces lung și dificil de transfer al activelor străine către un investitor local. Acum că afacerea este încheiată, suntem încântați să anunțăm reluarea timpurie a serviciului de mașini Mercedes-Benz în Rusia și activitatea altor companii”, afirmă comunicatul remis de Avtodom presei.

Astăzi, toată lumea este îngrijorată de ce se va întâmpla cu uzina. În viitorul apropiat, vom putea numi partenerul nostru tehnologic și vom împărtăși planuri pentru reluarea producției. Cel mai important factor pentru noi este păstrarea locurilor de muncă ale angajaților”, a mai punctat acesta.

Rusia vrea ajutorul Chinei să repornească producția de la fabrica Mercedes

Serviciul de presă al Ministerului Industriei și Comerțului de la Moscova a menționat la rândul său că guvernul rus colaborează cu Avtodom în vederea găsirii unor modalități de a atrage parteneri pentru a reporni unitatea de producție a Mercedes.

La sfârșitul lunii martie a acestui an, ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov a declarat că nu exclude posibilitatea unui parteneriat cu companii din China pentru fosta fabrică Mercedes-Benz. De altfel, producătorii auto chinezi au început să acopere încă de anul trecut golul lăsat în Rusia de plecarea marilor branduri occidentale.

În primul trimestru al lui 2023 ruşii au cumpărat mai multe maşini chinezeşti inclusiv decât automobile Lada, cel mai popular vehicul fabricat local în Rusia.

Mercedes-Benz a anunțat înspre sfârșitul lunii octombrie a anului trecut că își va vinde afacerile din Rusia unei companii locale, după ce suspendase exporturile către țara condusă de Vladimir Putin încă din luna martie în semn de protest față de invadarea Ucrainei.

Vlad Filat, coplești de emoții! A revenit la școală alături de fiica sa! În ce relație este cu Ekaterina și ce spune fosta soție, jurnalista Angela Gonța
Articolul anterior
Târguri de Paște, organizate în fiecare sector al Capitalei până la sfârșitul lunii aprilie
Articolul următor