”Război” între doi consilieri dintr-un sat din Râșcani. Cine a tăiat un hectar de nuci și a arat imașurile din localitate?

Un consilier local din satul Petrușeni, raionul Rîșcani împreună cu soția sa, își acuză colegul de la primărie, care este și fermier, că i-ar fi tăiat o parte din livada de nuci și că ar ara imașurile din sat. Ieri, Cristina Baban a descoperit că 70 de pomi de nuci au fost doborâți. Femeia dă vina pe alesul local Timofei Țurcanu, cu care au un conflict deja de doi ani, scrie nordnews.md.

Polițiștii ajunși la fața locului nu au găsit careva urme, dar bănuiesc că paguba a fost provocată mult mai devreme.

„A fost un conflict cu un agent economic care durează de vreo doi ani cu privire la imașurile arate. Veți vedea că și drumurile sunt arate. Nu ne mai putem deplasa printre imașuri. Este agentul economic Țurcanu Timofei”, a povestit Cristina Baban, fermier.

Bărbatul este acuzat și de faptul că în luna februarie, ar fi dat foc la un foișor de pe malul unui lac, arendat de Ion Grosu și un prieten de-al său.

„Cel mai important ne-a spus că nu vom mai avea ce avem, doar că în limba rusă – „te voi distruge”, cam așa. Au fost sesizate organele competente. Nu s-a întreprins nimic, iar rezultatele sunt pe față”, a adăugat femeia.

Am încercat să discutăm cu Timofei Țurcanu, doar că acesta se află în arest la domiciliu în dosarul legat de acordarea frauduloasă a subvențiilor pentru agricultură. Soția acestuia neagă orice acuzații în adresa bărbatului.

„Este doar o denigrare a familiei noastre. Ea nu are niciun motiv să ne suspecteze, iar noi niciun motiv să o facem. Da, există un fel de agresiune față de noi din partea lui Ion Grosu. Nu inteleg motivul. Nu i-am făcut altceva decât bine. Avea nevoie de apă din lac – „vă rog, Timofei, vă rog să nu participați la licitația pentru a închiria lacul meu”, și Timofei nu participă. El îl lasă să lucreze”, a menționat Svetlana Țurcanu, fermier.

Un alt consilier local vine în apărarea lui Timofei Țurcanu și spune că, de fapt, Ion Grosu ar fi omul conflictelor, care lipsește cu regularitate de la ședințele consiliului. Iar acum, acesta se află peste hotare.

„Lui Timofei îi trebuie? Sunt doar suspiciuni fără dovezi. Asta durează demult. Așa este el, doar să facă rău cuiva, să scrie plângere la CNA, să cheme televiziunea”, a spus Sergiu Cucoreanu, consilier local din s. Petrușeni.

În total, aproape un hectar de livadă din cele trei ale consilierului Ion Grosu a fost distrus. Poliția a pornit o anchetă.

„Oamenii legii au pornit o anchetă pentru documentarea cazului, pentru a stabili toate circumstanțele și acumularea probatoriului. Ulterior, va fi luată o decizie legală”, a declarat Ina Banari, ofițer de presă la Inspectoratul de Poliție Rîșcani.

Preliminar, pagubele provocate s-ar cifra la 700 de euro și doi ani de muncă în câmp.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Vlad Filat, coplești de emoții! A revenit la școală alături de fiica sa! În ce relație este cu Ekaterina și ce spune fosta soție, jurnalista Angela Gonța
Articolul anterior
Târguri de Paște, organizate în fiecare sector al Capitalei până la sfârșitul lunii aprilie
Articolul următor