Război psihologic: Autoritățile din Ucraina scanează chipurile soldaților ruși morți, apoi le contactează pe mamele acestora

Autoritățile ucrainene spun că utilizarea un soft de recunoaștere facială pentru a identifica cadavrele soldaților ruși, însă unii experți numesc această tehnică un „război psihologic clasic”, care creează un precedent îngrozitor.

Peste 8.600 de căutări de recunoaștere facială au fost efectuate de oficialii ucraineni asupra cadavrelor soldaților ruși în cele peste 50 de zile de la începutul invaziei Moscovei. S-au folosit scanările pentru a identifica trupurile neînsuflețite și a contacta familiile acestora. Operațiunea este văzută drept una dintre cele mai teribile aplicări a tehnologiei moderne.

Armata IT a țării, o forță de voluntari formată din hackeri și activiști aflată sub coordonarea guvernului ucrainean, spune că a folosit acele identificări pentru a informa familiile cu privire la moartea a 582 de ruși, cărora le-au trimis inclusiv fotografii cu cadavrele abandonate.

Ucrainenii recunosc că utilizarea software-ului de scanare a feței celor morți este o tehnică nu chiar morală, dar cred că poate fi eficientă în a-i descuraja pe alți soldați să mai lupte și să grăbească astfel încheierea războiului.

Unii analiști militari se tem însă că strategia s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei, stârnind și mai mult furia Rusiei, din cauza faptului că această “campanie de șoc” este îndreptată către mame, care ar putea afla într-un mod brutaș despre moartea fiilor lor pe câmpul de luptă.

Solidaritatea Occidentului cu Ucraina ar putea face să fie tentantă susținerea unui act atât de radical menit să valorifice durerea familiei, a spus Stephanie Hare, specialist în securitate de la Londra. Însă contactarea părinților soldaților, a spus ea, este „război psihologic clasic” și ar putea stabili un nou standard periculos pentru conflictele viitoare.

„Dacă soldații ruși ar fi cei care ar face asta cu mamele ucrainene, s-ar spune: „O, Doamne, acest lucru e o barbarie”. Dar oare chiar funcționează? Sau îi face să spună: „Uitați-vă la acești ucraineni fără lege și cruzi, care le fac asta băieților noștri?”, se întreabă Hare.

Hoan Ton-That, directorul executiv al Clearview AI, cei care au conceput softul de recunoaștere facială utilizat de ucraineni, a declarat pentru The Washington Post că angajații săi organizează sesiuni săptămânale de instruire prin Zoom, cu oficiali din poliție și militari care doresc să învețe cum să folosească aplicația.

Unii dintre ei folosesc aplicația mobilă Clearview pentru a scana fețele soldaților morți chiar pe câmpul de luptă, a spus el.

Sistemul a fost folosit în principal de ofițerii de poliție și anchetatorii federali din Statele Unite pentru a vedea dacă o fotografie a unui suspect sau a unui martor se potrivea cu oricare alta din baza lor de 20 de miliarde de imagini preluate de pe rețelele sociale și de pe internet.

Aproximativ 10% din baza de date provine de la cea mai mare rețea socială a Rusiei, VKontakte, cunoscută sub numele de VK, ceea ce o face un instrument potențial util pentru scanarea pe câmpul de luptă, a spus Ton-That.

Agențiile ucrainene, a mai spus Ton-That, au folosit aplicația pentru a confirma identitățile persoanelor aflate la punctele militare de control și pentru a verifica dacă un ucrainean este un posibil infiltrat sau sabotor rus. El a susținut că sistemul ar putea descuraja soldații ruși să comită crime de război, de teamă să nu fie identificați, și a spus că ucrainenii iau în considerare utilizarea softului pentru a verifica identitățile refugiaților ucraineni și ale gazdelor lor.

sursa: www.ziare.com

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Încă un general rus lichidat în timpul așa-zisei ”operațiuni speciale” din Ucraina: ”A căzut la datorie în luptele cu inamicul”
Articolul anterior
Creștinii romano-catolici, protestanți și reformați sărbătoresc Paștele
Articolul următor