Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu un comentariu privind expoziția inaugurată în Piața Marii Adunări Naționale, cu ocazia comemorării a 74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste. „Am observat că în Republica Moldova, pe 6 iulie, a început „luna rusofobiei”, deghizată în „luptă împotriva totalitarismului”. Mesajul acestor acțiuni este evident: incitarea intenționată la ură față de Rusia și tot ce este rus”, menționează reprezentanții instituției, scrie unimedia.info.
„Am observat că în Republica Moldova, pe 6 iulie, a început „luna rusofobiei”, deghizată în „luptă împotriva totalitarismului”. Semnificativ este faptul că organizatorii de tot felul de „instalații”, expoziții, producții scenice și ecranizate îi cinstesc cordial pe complicii români ai Germaniei naziste. Ei păstrează tăcerea despre atrocitățile lor din timpul „Marelui Război pentru Apărarea Patriei” . Ei denigrează în mod deliberat soldații Armatei Roșii care au luptat cu ei. În acest sens, am vrea să reamintim consecințele tragice ale represiunilor regimului Antonescu împotriva civililor din „Moldova sovietică”, se arată în comunicatul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.
În anii ocupației românești, „Mareșalul-eliberator” a distrus aproximativ 600 de mii de oameni de diferite naționalități de pe pământul moldovenesc. Numai în primii doi ani ai ocupației românești, peste 200 de mii de civili au murit de foame și boli. La ordinele lui Antonescu a fost lansată notoria „soluție finală a problemei evreiești din Basarabia” în iunie 1941, în urma căreia au fost uciși peste 350 de mii de evrei, precum și peste 50 de mii de romi. În plus, a fost efectuată romanizarea forțată a rușilor, ucrainenilor, găgăuzilor, bulgarilor și a altor grupuri etnice care trăiesc în Moldova Sovietică. Administrația ocupației a introdus pedepse corporale pentru moldoveni. Cărțile rusești au fost arse. Printre acestea se numără 15 vagoane de literatură rusă la Bălți și 250 de mii de publicații tipărite în limba rusă la Tiraspol.
Desigur, Chișinăul oficial nu va spune despre aceste fapte astăzi. În timp ce mesajul acțiunilor actuale organizate în republică este evident: incitarea intenționată la ură față de Rusia și tot ceea ce este rus.
Pericolul și consecințele acestei „aventuri” arhitecții săi nu pot să nu înțeleagă”, se menționează în comunicatul instituției.
O expoziție inedită ”Basarabenii în Gulag” a fost inaugurată azi șa PMAN, cu ocazia comemorării a 74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste.
S-au împlinit 74 de ani de la c el de-al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei. În acest context, cabinetul de miniștri, în frunte cu șefa statului, Maia Sandu, precum și alte persoane au comemorat victimele evenimentelor din 5-6 iulie 1949.