Reacția autorităților la decizia APCE de a declara regiunea transnistreabă “teritoriu ocupat de Rusia”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a comentat Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prin care regiunea transnistreană a fost declarată “teritoriu ocupat de Rusia”.

“Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă Consiliul Europei, adoptată într-o declarație care vizează, mai întâi de toate, situația din Ucraina. Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri. Aceasta este singura cale pentru a obține acest obiectiv al țării. Continuăm insistența noastră privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene. Republica Moldova este un stat neutru. Neutralitatea noastră presupune că nu participăm la acțiuni militare ale altor state”, declară Popescu, citat de dosarmedia.md.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

Cu 216 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat Consiliului de Miniștri excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Statele care își atacă vecinii nu-și au locul în forul European al păcii, libertății și democrației.

Documentul adoptat de APCE conține și mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la Republica Moldova:

”Actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și respectiv ocuparea regiunii Transnistria a acesteia”.

În documentul adoptat, APCE recomandă încetarea statutului de membru al Rusiei în cadrul Consiliului Europei din cauza incompatibilității acțiunilor acesteia cu principiile organizației. În același timp, ținînd cont de faptul că, formal, Rusia rămîne membru pînă la sfîrșitul anului curent, APCE cere urgentarea examinării dosarelor împotriva Rusiei de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Beat și cu motocultorul prin sat. Mai mulți șoferi, printre care și un membru al comisiei de calificare a conducătorilor auto, prinși băuți la volan
Articolul anterior
Țigări electronice de unică folosință, vândute ilegal pe rețelele sociale, inclusiv minorilor
Articolul următor