Reacția premierului Dorin Recean privind situația din Găgăuzia: „Chem pe toată lumea să fim calmi”

Nimeni nu va alege bașcanul Găgăuziei în locul cetățenilor din Găgăuzia, iar problemele identificate în procesul electoral vor primi o apreciere din partea instanței de judecată. Este declarația premierului Dorin Recean cu privire la situația de la Comrat. În acest context, șeful Executivului a chemat pe toată lumea la calm și a asigurat cetățenii că Executivul va conlucra cu ei, dar și cu primarii din regiune, scrie moldova1.md.

„Vreau să menționez că nimeni în locul lor nu va alege bașcanul, nici Chișinăul, nici Moscova, nici cei care nu sunt aici ca să-și ispășească pedeapsa. Bașcanul autonomiei găgăuze trebuie să fie ales conform Legislației Republicii Moldova și conform Legislației specifice a autonomiei găgăuze și asta se va întâmpla. Chem pe toată lumea să fim calmi, instiuțiile să funcționeze la orice nivel pentru că Constituția Republicii Moldova garantează tuturor drept la un proces echitabil. Și respectiv, problemele care au fost identificate, au fost documentate, au fost prezentate în instanță, iar instanța va da o apreciere. Guvernul va lucra să asigure serviciile publice ale cetățenilor din autonomie. (…) Ceea ce noi nu vom face este să lucrăm cu oamenii care reprezintă alte interese decât interesele cetățenilor din autonomie și ori de câte ori vom identifica pe cineva care încearcă să aibă o altă agendă decât agenda cetățenilor, sistemul de aplicare a legii va interveni corespunzător”, a accentuat Dorin Recean.

Amintim că aseară, la Comrat, mascații de la CNA au descins în birourile Consiliului electoral de la Comrat. Potrivit CNA, în cadrul măsurilor de investigare s-a conturat bănuiala că în listele electorale pentru alegerile din Găgăuzia ar fi fost persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, dar și persoane decedate. Prin urmare, cutiile electorale urmează a fi desigilate pentru verificare.

Acțiunea a fost efectuată după ce ieri Consiliul electoral din regiune a prezentat rezultatele finale ale scrutinului din 14 mai, prin care a declarat-o pe candidatul partidului „Șor”, Evghenia Guțul, învingătoare, obținând un scor de 52,34%. Pe fundalul evenimentelor de marți seara, s-a desfășurat o ședință extraordinară a Adunării Populare a autonomiei găgăuze. Aleșii locali au aprobat în unanimitate o declarație prin care recunosc rezultatele scrutinului pentru funcția de bașcan.

Într-un comunicat, Partidul „Șor” susține că scopul perchezițiilor ar fi confiscarea proceselor-verbale pentru a nu fi transmise spre validare Curții de Apel de la Comrat.

Decizia autorității electorale a autonomiei găgăuze urmează să fie confirmată de Curtea de Apel Comrat.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Este oficial! Guvernul a declarat libere zilele de 1 și 2 iunie 2023
Articolul anterior
Țara noastră va primi 220 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice
Articolul următor