Reacțiile liderilor europeni la rezultatele referendumului din R. Moldova

Moldoveni care au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei și au reușit să își ducă țara de partea bună a istoriei, susține premierul României Marcel Ciolacu, scrie radiomoldova.md.

„Rezultatul pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge și cetățenii din provincie și zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficiență propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La rândul său, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Maia Sandu și-a salvat din nou țara. „Înfurie Moscova, impresionează Europea și își salvează încă o dată țara – asta e ea, Maia Sandu. Un mare lider și o națiune curajoasă!”, a scris Tusk pe platforma X.

Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană și primul tur al alegerilor prezidențiale au avut loc în condițiile unei „ingerințe fără precedent” a Rusiei sau a intermediarilor ei, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters și AFP.

„Votul a avut loc într-un context de ingerință și de intimidare fără precedent din partea Rusiei și a intermediarilor ei vizând destabilizarea procesului democratic în Republica Moldova”, a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell, în cadrul briefingului de presă cotidian.

Nici reacția Moscovei nu s-a lăsat mult așteptată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a declarat că alegerile din Republica Moldova nu au fost libere și rezultatele arată o creștere „greu de explicat” a numărului de voturi în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene.

Peskov a descris campania electorală pentru alegerile din Republica Moldova drept „nelibere”, denunțând faptul că opoziția a fost lipsită de oportunitatea de a face campanie și a fost supusă represiunii autorităților.

„Au fost persecutați, au fost aruncați în închisori, au fost interogați, nu li s-a permis să intre în țară, media au fost închise, resursele de internet au fost blocate și așa mai departe”, a spus Peskov.

La primele ore ale zilei de luni, Maia Sandu s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova, afirmând că există „dovezi clare” că grupuri criminale care au lucrat împreună cu „forțe ostile intereselor noastre naționale” au încercat să cumpere 300.000 de voturi.

„Dacă spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupuri criminale trebuie să prezinte dovezi”, a spus Peskov.

Menționăm că, potrivit datelor preliminare ale CEC, după procesarea a 99,55% din buletine, ponderea celor care au votat DA la referendum se ridică la 50,43%.

Judocanii moldoveni au cucerit 14 medalii la Campionatul Balcanic Under 23

Judocanii moldoveni au cucerit 14 medalii la Campionatul Balcanic Under 23, care s-a desfășurat la Kosovoș, scrie vb.md.

Potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv, cu medalii de aur s-au ales Vladimir Iacomi (60 kg), Alexandru Moraru (66 kg), Andrian Veste (73 kg), Ciprian Grinineț (81 kg), Mihail Latîșev (90 kg) și Oxana Diacenco (+78 kg). O altă medalia de aur a fost câștigată în concursul pe echipe (masculin și feminin).

Medalii de argint au fost adjudecate de Maxim Baltat (66 kg), Renat Croitoru (73 kg) și Vadim Ghimbovschi (90 kg), iar Robert Cebotarean (73 kg), Ghenadie Chyzhevskyi (90 kg), Aihan Nasibov (100 kg) și Sindi Vainshetein (52 kg) au urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere.

Mai multe edificii din Capitală, inclusiv blocuri și instituții publice, au fost conectate la agentul termic

„Termoelectrica” S.A. a demarat procedura de conectare la agentul termic către consumatorii din întreg municipiul Chişinău încă de la începutul săptămânii trecute. Decizia a venit în contextul în care temperaturile aerului exterior au înregistrat sub opt grade Celsius, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Totodată,  potrivit legislației, gestionarii fondului locativ au obligația de a prezenta către „Termoelectrica” S.A. Mecanismul de repartizare a consumului de energie termică.

Procedura de conectare la agentul termic este foarte simplă și durează maximum câteva ore. Astfel, în cazul consumatorilor care doresc să beneficieze de energie termică pentru încălzirea imobilelor, este necesar ca administratorul blocului să prezinte la Termoelectrica o solicitare de conectare a agentului termic și fișa tehnică de pregătire a instalațiilor de utilizare a energiei termice.

Primele obiecte care beneficiază de încălzire sunt cele din sfera învățământului: instituții de educație timpurie, şcoli, gimnazii, licee şi şcoli-internat, cât și instituțiile medicale.

Potrivit Termoelectrica, printre consumatorii care primesc deja căldură se numără 118 grădinițe, nouă școli, 11 instituții medicale, 26 de blocuri locative, 16 case particulare și 69 de agenți economici.

Patru candidați la prezidențiale care au acumulat mai puține voturi decât semnături: Printre aceștia se numără și Natalia Morari

Patru candidați la alegerile prezidențiale au obținut la scrutinul din 20 octombrie mai puține voturi decât numărul semnăturilor de susținere pe care le-au prezentat la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înscriși în competiția electorală. Cei patru sunt: Tudor Ulianovschi, Natalia Morari, Andrei Năstase și Octavian Țîcu. Primii trei au candidat independent, iar ultimul, din partea blocului „Împreună”, transmite IPN.

Potrivit datelor preliminare după prelucrarea a 99,3% din procese-verbale la alegerile din 20 octombrie, Octavian Țîcu are 14,2 mii de voturi, Andrei Năstase și Natalia Morari – peste 9 mii de voturi, iar Tudor Ulianovschi – aproape 8 mii de voturi.

Pentru a fi înregistrați în cursa electorală, candidații au trebuit să adune și să prezinte la CEC între 15 și 25 de  mii de semnături de la susținători.

Judocanii moldoveni au cucerit 14 medalii la Campionatul Balcanic Under 23
Articolul anterior